Cancerul, principala boala mortala din lume

Miercuri, 10 Decembrie 2008, ora 11:40
2168 citiri
Cancerul, principala boala mortala din lume
Foto: nytimes.com

Cancerul e pe cale sa devina cauza principala a mortii in intreaga lume in anul 2010, depasind bolile de inima, potrivit studiilor expertilor in sanatate globala.

La nivel mondial, 12,4 milioane de oameni vor fi diagnosticati cu o forma de cancer in 2010, iar 7,6 milioane de persoane vor muri, potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Cercetare a Cancerului din cadrul Oraganizatiei Mondiale a Sanatatii, citate de cotidianul Evenimentul Zilei.

In 2030, 26,4 milioane de oameni vor fi diagnosticati cu cancer, iar 17 milioane vor muri din aceasta cauza. Cei mai multi barbati mor din cauza cancerului la plamani, in timp ce femeile mor mai ales din cauza cancerului la san.

De asemenea, raportul arata ca numarul barbatilor care se imbolnavesc de cancer si mor din cauza lui este mai mare decat cel al femeilor.

In curand, cancerul va depasi bolile de inima in ceea ce priveste numarul de persoane care mor la nivel global din cauza acesti boli, a declarat John Seffrin, de la American Cancer Society.

Numarul cazurilor de cancer va creste din cauza imbatranirii populatiei in multe tari (cancerul e mai frecvent la batrani), precum si din cauza cresterii numarului de fumatori in tarile sarace.

Cateva tari bogate au facut progrese in reducerea fumatului, care provoaca cele mai multe cazuri de cancer la plamani, dar si multe alte boli.

In SUA, cele mai recente cifre arata ca, in 2007, pentru prima oara de cand se inregistreza datele, mai putin de 20% dintre adulti sunt fumatori.

Totusi, companiile producatoare de tigari gasesc noi consumatori in tarile in curs de dezvoltare.

Seffrin a spus ca 40% dintre toti fumatorii din lume traiesc in doar doua tari - China si India.

Potrivit expertilor, cancerul provoaca in lume mai multe decese decat SIDA, tuberculoza si malaria la un loc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#fumatul ucide, #cancerul, #principala boala mortala, #ucigasul numarul 1 , #sanatate