Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cand oboseala ar putea fi ceva mai mult de atat...

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 12:09
45200 citiri
Cand oboseala ar putea fi ceva mai mult de atat...

Daca esti tot timpul obosit, desi te odihnesti suficient si n-ai avea motive, afla ca ar putea fi vorba de ceva probleme de sanatate. Toate se pot rezolva, cu conditia sa descoperi din fasa cauzele.

Daca ai facut deja niste schimbari in viata ta, reusind sa dormi mai mult, sa mananci "ca la carte", sa consumi suficiente fluide, sa iei multivitamine, sa mai renunti la cafea si alcool, si nimic nu s-a intamplat, oboseala fiind tot umbra ta, atunci se impune o vizita la medic.

Poate fi vorba despre anemie, diabet, probleme ale tiroidei, depresie, artrita reumatoida, apnee sau oboseala cronica, dupa cum au explicat specialistii citati de Prevention.

Anemia

Oboseala cauzata de anemie este rezultatul lipsei de globule rosii din sange, care aduc oxigenul dinspre plamani catre tesuturi si celule. Se poate manifesta prin slabiciune si prin faptul ca iti pierzi usor suflul.

Anemia poate fi cauzata de o carenta de fier si vitamine, de pierderea sangelui, de o hemoragie interna sau de o boala cronica, cum ar fi artrita reumatoida, cancer sau functionarea defectuoasa a rinichilor.

Viitoarele mamici sunt cele mai expuse, fiind nevoie de o cantitate suplimentara de fier in timpul sarcinii si perioadei in care alapteaza.

Simptome: Oboseala este primul si cel mai puternic, fiind intovarasit de slabiciune, dificultatea de a adormi, lipsa de concentrare, ritmul rapid al inimii, dureri in piept si dureri de cap. Exercitiile simple, precum urcarea scarilor sau plimbarile pe distante mici, pot obosi peste masura.

Diabetul

Unul dintre primele semne ale diabetului este oboseala. In mod normal, daca esti sanatos, zaharul (sau glucoza) este combustibilul care face organismul sa functioneze. In cazul diabetului de tip 2, acest lucru nu este posibil.

Simptome: In afara oboselii, poate aparea si setea excesiva, urinarea frecventa, foamea, scaderea in greutate, iritabilitatea, infectiile vaginale si vederea incetosata.

Bolile tioroidei

Glanda tiroida, nu mai mare decat nodul de la cravata, este cea care produce hormonii care iti controleaza metabolismul. Prea multi hormoni si apare hipertiroidismul, cand metabolismul o ia la sanatoasa. Prea putini si apare hipotiroidismul, cand metabolismul functioneaza atat de incet incat parca sta.

Simptome: Hipertiroidismul face ca muschii sa fie obositi si slabiti, astfel ca mersul pe bicicleta sau urcatul scarilor devin mult mai dificile. Alte simptome includ pierderea nefireasca a kilogramelor, senzatia permanenta de caldura, un ritm al inimii accelerat, menstruatii scurte si mai putin frecvente si o senzatie omniprezenta de sete.

Hipertiroidismul se intalneste mai des la femeile de 20 - 30 de ani, dar poate aparea si mai tarziu, atat in cazul femeilor, cat si in cel al barbatilor.

Hipotiroidismul se manifesta prin oboseala, capacitate scazuta de concentrare, dureri musculare care apar chiar si in cazul activitatilor ce nu impun prea mare efort. Urmeaza luarea in greutate, cauzata de retentia de apa, senzatia permanenta de frig, chiar si atunci cand este cald, un ciclu menstrual abundent si frecvent si aparitia constipatiei.

Hipotiroidismul este mai frecvent in randul femeilor de peste 50 de ani, circa 10% dintre acestea ajungand sa sufere de acest dezechilibru hormonal.

Depresia

Aceasta nu inseamna doar o stare proasta, de moment, ci ne afecteaza felul in care dormim, mancam si simtim vizavi de propria persoana si de cei din jur. Fara tratament, simptomele depresiei pot dura saptamani, luni si chiar ani.

Simptome: Nu sunt aceleasi in toate cazurile. Dar, ca o regula, depresia ne poate face sa ne simtim lipsiti de energie, intervin schimbarile legate de odihna si alimentatie, probleme de memorie si concentrare, senzatia de lipsa de speranta, sentimentul propriei lipse de valoare si negativitatea.

Daca te confrunti cu 5 sau mai multe dintre simptomele de mai jos timp de mai bine de 2 saptamani, cere ajutor.

- oboseala sau lipsa energiei

- dormi prea putin sau prea mult

- tristete, anxietate, senzatia de gol

- lipsa apetitului si pierderea in greutate ori apetit crescut si luarea in greutate

- pierderea brusca a interesului fata de activitatile placute de odinioara

- imposibilitatea de a sta locului si iritabilitate

- dureri de cap, dureri cronice, constipatie si alte probleme digestive, toate rezistente la tratament

- dificultatea de a te concentra, de a-ti aminti ceva, de a lua decizii

- senzatia de vina, de lipsa de speranta, sentimentul ca nu valorezi nimic

- ganduri legate de moarte, sinucidere

Artita reumatoida

Aceasta se instaleaza cand sistemul imunitar se intoarce impotriva ta si ataca articulatiile sanatoase, uneori raul facut oaselor si cartilajelor fiind ireversibil.

Simptome: Multe dintre simptome, cum ar fi oboseala, lipsa energiei, a apetitului si durerile articulare, apar si in cazul altor afectiuni sau forme de artrita, inclusiv lupusul.

Obosela cronica

Persoanele afectate se simt atat de epuizate incat nu-si pot duce la bun sfarsit sarcinile cotidiene, obosind dupa foarte putin efort.

Simptome: Dureri de cap, musculare si de articulatii, slabiciune, imposibilitatea de a te concentra. Sindromul oboselii cronice ramane o boala enigmatica, nestiindu-se care este cauza.

Apneea

Daca te trezesti obosit, indiferent de cat dormi, ar putea fi vorba despre calitatea odihnei. Apneea este caracterizata prin pauzele in respiratie pe timpul somnului. Aceste episoade pot aparea de zeci sau chiar sute de ori in timpul somnului, de unde si senzatia de oboseala.

Simptome: Sforaitul si oboseala de a doua zi. Nedepistata, apneea poate duce la boli ale inimii, presiune arteriala mare si chiar atac cerebral.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#cauze oboseala, #oboseala anemie, #oboseala diabet, #oboseala artrita, #oboseala cronica, #apnee oboseala, #oboseala tiroida, #depresie oboseala , #sanatate