Care este varsta ideala pentru a face un copil?

Duminica, 26 Octombrie 2008, ora 11:00
64434 citiri
Care este varsta ideala pentru a face un copil?

"Ma aflam de curand in parc si, fara sa imi propun, am observat in apropiere un grup de fete foarte tinere dintre care doua erau insarcinate iar altele aveau deja copii pe care ii adusesera la joaca. Imaginea m-a pus pe ganduri.

Am doar 19 ani si, pana acum cel putin, ma gandeam sa am primul copil pe la 33 sau 34 de ani, dupa ce termin o facultate, pun pe picioare o cariera stabila, ma casatoresc cu un barbat iubitor (pe care il "testez" cel putin 4-5 ani dupa) si imi asigur tot confortul, gen casa si masina, de care as avea nevoie pentru a ma ocupa in liniste de cresterea si educatia unui copil. Gresesc? De fapt, care este varsta ideala pentru a face un copil?".

Mesajul, postat pe unul dintre numeroasele forumuri ce abordeaza acest subiect pe Internet, arata cat de spinoasa a devenit aceasta problema in zilele noastre, in care minorele se intrec in a ramane gravide, in timp ce tot mai multe vedete aduc pe lume copii la varsta la care se apropie cu pasi repezi de menopauza.

Ce spun medicii?

Varsta medie la care femeile devin mama pentru prima oara a crescut semnificativ in ultimele decenii, in majoritatea tarilor occidentale ajungand de la 21 de ani la circa 25.

Nu putine sunt cazurile in care un cuplu asteapta sa se realizeze mai intai din punct de vedere material si profesional dupa care, ajunsi la treizeci si ceva de ani, cei doi constata cu surprindere ca au probleme serioase de fertilitate, care, potrivit specialistilor, scade dupa 32-33 de ani.

De asemenea, statisticile arata ca riscul de a naste un copil cu probleme de sanatate creste dupa 35 de ani. Asta nu inseamna nici pe departe ca trebuie sa renuntati. Cele mai multe sarcini au sanse mari de a fi duse la bun sfarsit chiar si aproape de 40 de ani, dar numai sub o atenta supraveghere medicala.

Pe de alta parte, cercetarile efectuate in domeniu arata ca perioada de graviditate, cu toate efectele neplacute pe care le presupune, este mult mai usor de suportat de catre femeile mai tinere, care au mai multa energie fizica si psihica.

De asemenea, calitatea ovulelor este superioara intre 20 si 30 de ani. "Cum se traduce acest lucru? Intr-un risc mult mai scazut de a naste copii cu probleme. Astfel, la 25 de ani, nesansa de a procrea un copil cu sindromul Down este de 1 la 1.250 de cazuri, fata de 1 la 400 dupa 40 de ani. Pe de alta parte, rata avorturilor spontane este multa mai scazuta in randul tinerelor", sustine Jennifer R. Niebyl, specialist in obstretica-ginecologie la Spitalul Clinic al Universitatii din Iowa, Statele Unite.

Unul sau mai multi copii?

Un alt aspect care trebuie luat in considerare este numarul de copii pe care un cuplu doreste sa il aiba. Bineinteles ca, daca doi soti isi propun sa aduca pe lume 3 sau chiar 4 copii, atunci trebuie sa inceapa mult mai devreme, mai ales pentru ca organismul mamei are nevoie de refacere dupa fiecare nastere.

"Cu cat femeia este mai in varsta cu atat ea isi revine mai greu", spune doctorul Steven Goldstein, profesor de obstretica si ginecologie la Centrul Medical al Universitatii din New York.

Si nu e vorba doar de atat. Statisticile arata ca, in timp ce 80% dintre femeile in varsta de douazeci de ani pot naste pe cale naturala, fara sa apeleze la cezariana, procentul scade la doar 40% dupa treizeci si cinci de ani.

"Actul in sine este puternic influentat de vigoarea organismului mamei, de musculatura acesteia si de tonusul uterului. O mama tanara va putea expulza fatul mult mai rapid, evitandu-se astfel multe neplaceri care pot aparea in timpul nasterii", mai spune doctorul Goldstein.

Pe de alta parte, nu doar conceperea unui copil ci si perioada graviditatii, nasterea si recuperarea produc transformari majore in organismul unei femei. Cercetari efectuate recent si publicate in revista americana "Women's Health Issues" arata ca femeile care nasc dupa 35 de ani risca sa aiba probleme serioase de sanatate dupa 50. Printre aceste probleme se numara hipertensiunea arteriala si diabetul, ambele afectiuni avand legaturi cu buna functionare a inimii.

In concluzie, medicii sustin ca varsta perfecta pentru a aduce pe lume un copil, din punct de vedere strict fizic, se situeaza in intervalul 20-25 de ani. Dar ce facem cu celelalte aspecte care intervin, cel financiar si mai ales cel psihologic?

Mai bine mai astept cativa ani ...

Foarte multe femei isi doresc sa fie cat mai independente din punct de vedere material si aleg sa isi continue studiile si sa isi construiasca o cariera de succes. Acest lucru nu se realizeaza cu una cu doua ci presupune ani buni de stat in biblioteca sau peste program, la serviciu.

In aceste conditii, cum sa mai ai timpul si energia necesare pentru a ramane insarcinata si a aduce pe lume un copil? Pare greu de acceptat ideea ca trebuie sa iti petreci noua luni chinuindu-te cu greturile de dimineata si bufeurile de dupa-amiaza in timp ce colegul de biroul urca voios, treapta cu treapta, in ochii sefului si pe scara sociala.

Pe de alta parte, nu toate slujbele presupun statul confortabil in fotoliu, multe necesitand o activitate fizica intensa, miscare, alergatura de colo-colo, iar o sarcina perturba serios acest ritm de lucru.

Toate la un loc, aceste considerente conduc la ideea amanarii cat se poate de mult a asumarii responsabilitatii unui copil.

Pe de alta parte, multe tinere se simt la douazeci si ceva de ani total nepregatite pentru cariera materna. Pare dificil sa renunti la distractii, petreceri, intalniri cu prietenii si vacante spectaculoase pentru a schimba scutece si a incalzi biberonul toata noaptea. Descurajator este si faptul ca, daca mama este tanara atunci si bunica este la fel, in sensul ca de cele mai multe ori are propria slujba la care nu isi poate permite sa renunte pentru a prelua ingrijirea nou-nascutului.

Exista insa si un argument serios care ar putea contrabalansa inconvenientele de mai sus. Cu cat diferenta de varsta dintre mama si pruncul ei este mai mica, cu atat cei doi vor fi mai apropiati pe masura ce copilul va creste. O mama tanara are mult mai mult chef de joaca, de povesti si, mai tarziu, de stat la taifas si impartasit secrete cu fiul sau fiica ei, decat una matura.

"Uneori as vrea sa o iau de la inceput si sa incep mai devreme. Dar am asteptat sa facem lucrurile 'in ordine'. Ne-am casatorit, am cumparat o casa, ne-am facut o situatie materiala si abia apoi am decis sa facem un copil. Aveam 28 de ani", povesteste o mamica din Marea Britanie pe acelasi forum despre care vorbeam la inceput, care acum are 32 de ani si simte ca, desi si-ar mai dori un copil, nu crede ca va mai avea puterea si rabdarea de a-l face.

Daca adaugam si dorinta de a atinge o anumita stabilitate materiala si profesionala, obtinem portretul femeii moderne care este din ce in ce mai convinsa ca momentul aparitiei unui copil in viata ei vine dupa 30 de ani. Astfel, statisticile arata ca procentul femeilor care nasc pentru prima oara dupa 30 de ani s-a dublat in ultimii 15 ani.

Parerile sunt impartite

"Sunt convinsa ca acum, la 41 de ani, sunt o mama mult mai buna decat as fi fost la 21. Am absolvit facultatea, am calatorit foarte mult, am o cariera de succes, intr-un cuvant m-am maturizat. Maternitatea a venit pentru mine la momentul oportun", scrie pe forum o alta proaspata mamica din SUA.

"Am fost gravida, cu cei trei fii ai mei, la 19, 29 si 32 de ani si nu as shimba nimic in aceasta privinta. Fiecare sarcina a fost minunata, in felul ei. Nu pot spune ca am avut probleme suplimentare de sanatate ultima oara. A fost pur si simplu extraordinar", spune o alta mamica, din Canada de aceasta data.

"Nu imi doresc copii. Am 29 de ani, sunt casatorita de 6 ani si nici eu nici sotul meu nu ne propunem sa devenim parinti. Nici acum, nici mai tarziu. Pur si simplu nu cred ca as fi o mama buna. Dar le doresc succes celor care se simt in stare de aceasta aventura", scrie o tanara din Germania, care raspunde 'niciodata' la intrebarea "care este varsta perfecta pentru a avea un copil?".

Concluzia?

Ca nu exista o varsta ideala la care o femeie sa devina mama. Sigur ca, din punct de vedere strict medical, ar fi de preferat ca acest lucru sa se intample inainte de 30 de ani. Dar nu este nicio nenorocire daca se depaseste acest prag.

Pe de alta parte, daca luam in considerare dorinta legitima a fiecarei femei de a-si termina studiile, de a incepe, macar, o cariera profesionala, si de a inchega o relatie serioasa cu un barbat, probabil ca vom ajunge la concluzia ca intervalul optim ar fi intre 25 si 30 de ani.

Dar de fapt, totul tine de responsabilitatea fiecarei viitoare mamici. Daca micutul nu este o intamplare, ci rodul sentimentelor profunde dintre un barbat si o femeie, daca pentru binele lui mama isi supravegheaza propria sanatate pe parcursul celor 9 luni de sarcina si se pregateste cum se cuvine, cu seriozitate si constiinciozitate de aparitia lui pe lume, acesta are toate sansele sa se bucure de o viata frumoasa, indiferent de varsta mamei lui.

De ce anume trebuie sa tineti cont neaparat

Iata cateva recomandari pe care le fac medicii femeilor care isi propun sa ramana insarcinate, indiferent de varsta pe care o au:

Lasati-va de fumat. Studiile arata ca fumatul creste riscul de infertilitate cu pana la 13%.

Asigurati-va ca sunteti la nivelul maxim posibil de sanatate. Alimentati-va corect si faceti regulat exercitii fizice pentru a va intretine musculatura. Tineti-va greutatea sub un control riguros.

Practicati sexul protejat. Bolile cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia sau gonoreea, cresc ricul de infertilitate.

Mergeti regulat la medic. Faceti analize complete pentru a depista la timp eventualele afectiuni de care ati putea suferi fara sa fiti constiente de ele, din cauza lipsei simptomelor evidente. Netratate la timp, acestea ar putea impieta evolutia normala a sarcinii si ar putea duce la nasterea unui copil cu probleme grave de sanatate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un șofer care a intrat pe contrasens, pe DN1, a băgat în spital o mamă și doi copii minori
Un șofer care a intrat pe contrasens, pe DN1, a băgat în spital o mamă și doi copii minori
O femeie şi doi copii au fost transportaţi la spitalele din municipiul Sibiu, după ce au fost răniţi într-un accident rutier care a avut loc marţi dimineaţa, pe DN1, între Bradu şi Avrig,...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#varsta ideal, #copil, #mama, #nastere , #sanatate