Casatoria are "rol protector" pentru sanatatea inimii (Studiu)

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 10:06
2699 citiri
Casatoria are "rol protector" pentru sanatatea inimii (Studiu)
Foto:Arhiva Pixabay

Casnicia are efecte pozitive pentru sanatate, aceasta crescand sansele de supravietuire in cazul prezentei unor factori majori de risc cardiac, precum nivel crescut al colesterolului, arata concluziile unei echipe de oameni de stiinta prezentate la conferinta Societatii Britanice Cardiovasculare (British Cardiovascular Society).

Prezenta unui partener de viata iubitor ii poate face pe oameni sa aiba mai multa grija de sanatatea lor, au sustinut cercetatorii la conferinta pe tema sanatatii cardiovasculare in urma unui studiu efectuat in Marea Britanie.

La cercetare au luat parte aproape un milion de persoane adulte, toate avand niveluri ridicate ale tensiunii arteriale ori ale colesterolului sau diabet. Cele care erau casatorite au obtinut rezultate mai bune in comparatie cu cele care erau singure.

Autorii cercetarii, dr. Paul Carter si colegii sai de la Aston Medical School din Birmingham, au demonstrat in trecut ca o casnicie ofera mai multe sanse de supravietuire dupa un infarct.

Conform studiului recent, casatoria ajuta la o mai buna protectie contra factorilor majori ce contribuie la aparitia afectiunilor cardiovasculare precum nivelurile ridicate de colesterol si de tensiune arteriala.

Cercetarea a analizat decese survenite din toate cauzele, inclusiv boli de inima. Barbatii si femeile casatorite, cu varste de circa 50, 60 sau 70 de ani si cu niveluri ridicate de colesterol au avut cu 16% sanse mai mari de supravietuire dupa 14 ani cat a durat studiul ACALM (Algoritm pentru comorbiditate, asocieri, durata sederii si mortalitate) in comparatie cu semenii lor care erau singuri.

Rezultate similare au fost observate si in cazul pacientilor cu diabet si hipertensiune, persoanele casatorite prezentand un avantaj in ceea ce priveste sansele de supravietuire.

Concluziile au fost mai putin evidente in ceea ce priveste persoanele care traiau in concubinaj, care erau separate, divortate sau vaduve. De asemenea, oamenii de stiinta nu au investigat daca subiectii casatoriti aveau sau nu casnicii fericite, noteaza sursa citata.

Cercetatorii sunt de parere ca a avea pe cineva special aproape reprezinta un element important in acest sens.

"Este nevoie sa mai rafinam motivele care stau la baza (descoperirii - n.r.), insa se pare ca a fi casatorit ofera ceva cu rol protector, nu numai pentru pacientii cu boli cardiace, ci si pentru cei care prezinta factori de risc ce conduc la acestea", a declarat dr. Carter.

"Nu sustinem, insa, ca toata lumea ar trebui sa se casatoreasca. Trebuie sa reproducem efectele pozitive ale casniciei si sa ne folosim intr-un mod similar de prieteni, familie si retelele de suport social", a precizat acesta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#casatoria rol protector inima, #casnicia efecte pozitive , #sanatate