Ne pazim sanatatea - facem curatenie. Dezinfectam. Stergem praful inclusiv de pe frigiderul acela care nu mai merge de ani buni si e pastrat mai mult ca dulap. Apoi dam drumul la aparatul de aer conditionat vechi, care baraie ca un motor si imprastie un miros neplacut. Am da drumul si la masina de spalat, la fel de veche si ea, dar riscam sa sara vreo siguranta.
Ironic, in ciuda grijii pentru propria sanatate, traim, astfel, fara sa ne dam seama, langa pericole nestiute - deseurile electrice. In gospodaria oricaruia dintre noi exista diverse aparate electrice si electronice, mai mici (bateri, becuri, telefon, radio, laptop, tableta, uscator de par, jucarii electrice, aparate de bucatarie etc.) sau mai mari (televizor, computer, frigider, masina de spalat etc.).
Si la locul de munca, aproape toti avem, cel putin un astfel de aparat "decedat" sau "in agonie", ascuns in vreun ungher, pastrat pentru piese, ca sa fie reparat (candva) sau doar pentru ca nu stim ce sa facem cu el.
Dusmani nebanuiti ai sanatatii noastre, deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) contin substante toxice, inclusiv mercur, plumb, cadmiu, bariu sau litiu, substante care afecteaza aproape fiecare sistem din corpul uman.
Chiar si carcasele de plastic ale produselor electronice contin clorura de polivinil. Unele dintre efectele acestor toxine asupra corpului uman includ malformatii congenitale, leziuni ale creierului, inimii, ficatului, rinichilor si deteriorarea sistemului osos. De asemenea, pot afecta in mod semnificativ sistemul nervos si reproductiv.
Toate aceste substante sunt toxine persistente, bioacumulative (PBT) si creeaza riscuri pentru mediu si sanatate, atunci cand aparatele electrice sunt incinerate, depozitate incorect sau topite, sparte sau rupte.
Cand calculatoarele, televizoarele si alte electronice sunt arse creeaza dioxine cancerigene, care sunt eliberate in aerul pe care il respiram. In cazul in care electronicele sunt aruncate in natura, aceste toxine se pot infiltra si in apele freatice, afectand resursele naturale locale.
Se discuta tot mai des despre bioacumulare si bioamplificare. Bioacumularea apare atunci cand oamenii, plantele si animalele acumuleaza substante toxice in corpul lor mai repede decat le pot elimina.
Bioamplificarea apare atunci cand toxinele se acumuleaza in lantul alimentar. De exemplu, planctonul, care reprezinta hrana pestilor si a altor animale acvatice, poate absorbi anumite cantitati de mercur. Pestii mananca plancton, noi, oamenii, mancam peste... calculul nu e complicat.
Pe scurt, substantele toxice pe care le eliberam in natura, inclusiv pastrand sau debarasandu-ne necoprespunzator de deseurile electrice, ajung in aerul pe care il respiram, in apa pe care o bem, in mancarea pe care o consumam.
Problema nu este insa fara iesire. Exista solutii si servicii la care putem apela pentru a scapa corect de deseurile electrice, prevenind astfel unele dintre aceste situatii de poluare si contaminare.
Patrula de reciclare: Ce sunt deseurile electrice si cum polueaza mediul inconjurator?
Sa trimiti la reciclare aparatele electrice si electronice vechi sau defecte devine, astfel, un gest pentru propria sanatate.
Asociatia RoRec te ajuta sa scapi de aparatele electrice vechi sau defecte fara efort - suna gratis laTelVerde 0800 444 800, fa o programare si o echipa a Asociatiei RoRec va veni sa le ridice gratuit direct de la domiciliu, sediu de firma ori institutie.