Cat de periculoasa este o aspirina pe zi?

Joi, 25 Februarie 2010, ora 06:44
72551 citiri
Cat de periculoasa este o aspirina pe zi?
Foto: Daily Mail

Daca esti una dintre persoanele care consuma o aspirina in fiecare zi, poate ar fi cazul sa analizezi bine la acest obicei.

Multe persoane consuma o aspirina pe zi pentru a reduce sansele unui atac de cord sau ale unui accident vascular cerebral, fara a cunoaste si dezavantajele acestui tratament.

Expertii spun ca cei care au acest obicei ar trebui sa se opreasca, conform The Wall Street Journal.

Ei sunt ingrijorati ca efectele adverse ale aspirinei, incluzand ulcerele sangeroase, ar putea depasi beneficiile aduse de acest medicament.

"Nu toata lumea are nevoie de aspirina", crede Sidney Smith, profesor la Universitatea din Carolina de Nord. Medicii recomanda aspirina doar acelor persoane in cazul carora acest medicament are beneficii bine stabilite.

Medicii sunt de acord ca cei mai multi pacienti care au suferit deja un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral ischemic trebuie sa ia in mod regulat o aspirina pe zi.

In cazul persoanelor ce nu sufera de boli de inima, recomandarile Preventive Services Task Force din America arata foarte clar in ce situatii ar trebui sa se administreze aspirina.

In 2009, specialistii recomandau o aspirina pe zi barbatilor cu varste cuprinse intre 45 si 79 de ani cu un risc ridicat de a dezvolta o boala de inima.

De asemenea, unele femei cu varste cuprinse 55 si 79 de ani, care sunt in pericol de a avea un accident vascular cerebral ischemic, din cauza hipertensiunei arteriale si a diabetului zaharat, ar trebui sa ia aspirina in mod regulat.

Alte studii medicale se contrazic asupra faptului ca ar trebui sa fie recomandari diferite in cazul barbatilor si cel al femeilor.

Cu toate acestea, multe sunt de acord ca aspirina trebuie recomadata oamenilor pentru care riscurile sunt mai mici decat beneficiile.

Ultimele recomandari au fost facute dupa revizuirea mai multor studii facute asupra riscurilor si beneficiilor aspirinei.

"Am dori ca medicii sa se uite din nou pe fisele pacientilor care iau aspirina si sa aiba in vedere sa opreasca tratamentul daca prejudiciul este mai mare decat beneficiile", spune Ned Calonge, functionar public in domeniul sanatatii din Colorado.

Specialistul spune ca a observat ca sunt putine cazurile de ulcere sangeroase in cazul persoanelor sanatoase ce au luat aspirina.

Problema adevarata este ca nu toti pacientii vor dori sa opreasca tratamentul cu aspirina, fiind mult mai preocupati de un accident vascular cerebral decat de posibilitatea de a dezvolta un ulcer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#aspirina risc consum zilnic, #aspirina consumata zilnic, #pacienti aspirina riscuri , #sanatate