Cat de periculoase sunt produsele cosmetice

Duminica, 25 Mai 2008, ora 20:25
8133 citiri
Cat de periculoase sunt produsele cosmetice

De foarte multe ori, produsele cosmetice sunt niste "cocktailuri" de chimicale cu actiune cancerigena. La fabricarea lor se adauga zeci de produse chimice care se folosesc pentru aroma, culoare sau consistenta ce pot avea insa reactii adverse, atacand celulele sanatoase.

Toti aceia care sunt preocupati de sanatatea lor ar trebui sa stie ca substantele din cosmeticele pe care le folosesc sunt absorbite de organism, prin piele. De multe ori, ingredientele chimice ale cosmeticelor si ale produselor de ingrijire corporala sunt toxice si au efecte dezastruoase asupra sanatatii noastre.

Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru. Este un invelis viu, care respira si are o mare capacitate de absorbtie. Pielea practic absoarbe produsele aplicate pe suprafata ei. Daca acestea contin ingrediente benefice, efectele folosirii lor vor fi benefice. Dar daca aceste produse contin substante chimice toxice, acestea au efecte adverse atat asupra pielii, cat si asupra organelor interne ale corpului nostru.

Producatorii de cosmetice sunt obligati sa listeze toate ingredientele pe care le folosesc si sa respecte un standard de siguranta, fara a li se impune insa niste norme, asa cum se intampla in industria alimentara. Astfel, etichetari precum "produs natural" sau "botanic" sunt doar strategii de marketing, fara a avea insa o baza reala, avertizeaza specialistii.

Chiar daca la fabricarea respectivului produs sunt folositi anumiti ingredienti naturali, acestia sunt supusi tot unor procedee chimice, iar de multe ori li se pierd din calitatile pretinse.

De cele mai multe ori, companiile producatoare de cosmetice ne fac sa credem ca au mare grija de pielea noastra si realizeaza teste riguroase inainte de a lansa produsul pe piata. In realitate, din zecile de mii de substante chimice importante pe plan comercial, doar cateva au fost supuse unor teste amanuntite de toxicitate, iar multe nu au fost testate deloc.

Cercetatorii afirma ca femeile absorb anual 2-3 kilograme de substante toxice prin intermediul produselor cosmetice uzuale. Ei spun insa, ca nu trebuie sa renuntam la cosmetice, insa trebuie sa le alegem pe cele cu formule usoare si sa tinem cont de cateva sfaturi inainte de a alege produsele de ingrijire. Aromele sunt primele incriminate de specialisti.

Acestia spun ca un miros placut ascunde de fapt ingrediente chimice puternice. Pana acum se cunosc peste 5.000 de astfel de arome care se folosesc in industria cosmetica, marea majoritate provocand reactii alergice si distrugeri ale pielii. Sfatul este sa alegem cosmetice fara miros, dar daca nu putem renunta din prima, macar sa alegem produsele fara conservanti.

Cele mai periculoase, spun specialistii, sunt produsele antimatreata care contin sulfid de seleniu, un neurotoxin si posibil cancerigen. Si lacul de unghii ascunde un chimical care s-a dovedit a fi nociv la animale. Cercetarile din ultimii 20 de ani nu au reusit sa descopere clar legatura dintre Phthalates si aparitia unor afectiuni, insa recomandarile spun ca e mai bine sa renuntam la oja.

Nici vopseaua de par nu a scapat de acuzele cercetatorilor. Acestia spun ca majoritatea imgredientelor folosite pentru nuante sunt chimicale cancerigene. Se pare ca cele mai periculoase ingrediente sunt in vopseaua neagra. Specialistii spun ca, daca nu se poate evita vopsirea parului, macar sa treaca un timp intre procedee.

Hydroquinone este un ingredient destul de des intalnit in creme de fata, mai ales in cele care pot schimba nuanta tenului. Substanta afecteaza grav pielea, producand leziuni si decolorari. Si cand vine vorba de sampon atentionarile nu sunt de neglijat.

Alternativa cea mai sigura este sa folosim produse naturale pe care avem posibilitatea de a le recunoaste, putem cauta retete si ne putem prepara singuri propriile sampoane, creme, lotiuni, etc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Ceapa și usturoiul verde, periculoase pentru organism. Când nu trebuie să le consumi
Primăvara se consumă cantități mari de ceapă și usturoi verde. Acestea sunt extrem de sănătoase și gustoase. Dau savoare mâncărurilor și sunt excelente consumate și ca atare, alături...
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Vrei să ții post negru? Ce se întâmplă dacă postești trei zile la rând
Postul este una dintre cele mai vechi practici din lume. La finalul Postului Paștelui este recomandat însă postul negru. Asta înseamnă să nu se consume mâncare toată ziua. Doar apa fiind...
#produse cosmetice, #pericol, #sanatate , #sanatate