Ce-ar trebui sa stii despre lentilele de contact

Duminica, 08 Februarie 2009, ora 15:11
5114 citiri
Ce-ar trebui sa stii despre lentilele de contact

In anul 1508, Leonardo da Vinci a descris pentru prima data efectul optic al unei lentile aplicate direct pe ochi. In deceniul cinci al acestui secol, inventia unui doctor ceh a revolutionat lumea opticii medicale si estetice.

Micile lentile moi, aplicate pe pelicula lacrimala a ochilor, puteau inlocui inca de atunci clasicii ochelari. Investitorii americani, intuind repede succesul acestei inventii, au cumparat patentul produsului si au facut din lentilele de contact un accesoriu de lux.

Astazi, in intreaga lume, au devenit ceva obisnuit si necesar in acelasi timp, constituind pentru ochi solutia optima de armonizare a laturii medicale cu cea estetica.

Chiar daca in Romania primele lentile de contact au fost aplicate in urma cu 30 de ani, la Spitalul Coltea, inca se cunosc prea putine lucruri despre utilizarea si intretinerea acestora.

Mai mult, domeniul starneste dispute interminabile chiar si in lumea medicala, unii oftalmologi abtinandu-se sa recomande purtarea lentilelor de contact, din diverse motive: fie nu detin aparatura necesara prescrierii lor, fie le considera prea costisitoare pentru pacienti sau un capriciu daunator pentru cei obsedati de aspectul lor fizic, in sensul ca o utilizare incorecta poate provoca infectii grave ale globului ocular.

Se recomanda la diferenta mare de dioptrie dintre ochi

In plus, desi au cateva avantaje fata de ochelari, ele sunt mult mai greu de intretinut.

Aproape toate persoanele cu deficiente de vedere pot purta lentile de contact, indiferent cat de mare este dioptria. De fapt, exista laboratoare care personalizeaza lentile pana la dioptrii de -30.

Purtarea necorespunzatoare a lentilelor poate cauza oxigenarea insuficienta a corneei care poate duce la umflarea vaselor de sange de pe suprafata ochilor si la infectii, modificari ale pleoapei, alergii, edeme ale corneei si, posibil, chiar orbire.

Ochii congestionati sunt un semn ca ceva nu este in regula. Poate fi vorba de o alergie sau doar de lentile murdare. Dar poate fi si un semn ca ochiul nu primeste destul oxigen.

Pretul lentilelor de contact variaza in functie de tipul acestora - exista lentile care se pot purta doar o singura zi, lentile lunare, trimestriale sau anuale.

Lentilele moi sunt percepute de cea mai mare parte a pacientilor si profesionistilor ca fiind atat confortabile si stabile, cat si eficiente in corectarea vederii, conform csid.ro. Ele exista in toate formatele - chiar si torice sau bifocale.

Lentilele moi sunt insa mai greu de intretinut si curatatat, expira mai repede, nu pot fi folosite cu picaturi medicamentoase pentru ochi si nici la corectarea unor forme de astigmatism.

Lentilele moi, in general, se centreaza singure daca sunt potrivite pe cornee.

Lentile de contact rigide permeabile sunt mai durabile in timp, mai usor de curatat, mai ieftine si pot fi folosite impreuna cu tratamente medicamentoase pentru ochi. Acestea sunt, in schimb, mai greu de adaptat si, initial, mai putin confortabile: pot sari de pe ochi, se pot sparge sau zgaria, pot retine particule intre lentila si cornee.

Nu sunt pentru oricine!

Lentilele de contact nu se pot imprumuta. Lacrimile fiecareia dintre noi contin bacterii normale, dar transferul acestora altei persoane nu este chiar o idee buna. Nu numai ca exista riscul unei infectii daca lentilele nu se potrivesc, dar ochiul poate suferi de o lipsa de oxigen pot aparea alte probleme.

Daca porti lentile de contact in timp ce stai la plaja, exista riscul sa ti se umfle corneea si astfel sa simti lentilele mult mai stranse pe suprafata ochiului. Drept consecinta, poate aparea roseata si iritatie temporara. Inainte de a te expune la soare, este indicat sa folosesti picaturi lubrifiante pentru lentile.

In plus, poarta ochelari de protectie pentru a bloca radiatiile ultraviolete. Acestea sunt foarte daunatoare si sunt puse in legatura directa cu cataracta, degenerescenta maculara etc.

O chitară a lui John Lennon, găsită în podul unei case, va fi scoasă la licitație. Așteptări mari în privința prețului cu care se va vinde VIDEO
O chitară a lui John Lennon, găsită în podul unei case, va fi scoasă la licitație. Așteptări mari în privința prețului cu care se va vinde VIDEO
O chitară acustică cu 12 corzi, pierdută până acum, care i-a aparţinut regretatului John Lennon, va fi scoasă la vânzare în luna mai, după ce a fost găsită recent în podul unei case...
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
#lentile de contact, #ingrijire, #infectii, #iritatii, #plaja, #oxigenare, #pret , #sanatate