Ce arata rezultatele testelor de anticorpi si de ce sunt diferite in functie de laborator? Explicatiile specialistilor MedLife

Miercuri, 28 Aprilie 2021, ora 08:00
4040 citiri
Ce arata rezultatele testelor de anticorpi si de ce sunt diferite in functie de laborator? Explicatiile specialistilor MedLife
anticorpi FOTO: medlife.ro

Testele pentru depistarea anticorpilor au starnit interesul celor care vor sa isi evalueze statusul imun in urma infectiei cu virusul SARS-CoV-2 sau a vaccinarii. Insa, odata cu efectuarea testelor de laborator, apar frecvent si intrebari precum: ce inseamna rezultatul testului, de ce rezultatele difera de la un laborator la altul, ce valoare a titrului de anticorpi imi ofera protectie?

Medicii de laborator explica faptul ca rezultatele testelor de anticorpi pot varia in functie de mai multi factori, cum ar fi acuratetea testului in sine, sensibilitatea si specificitatea testului sau metoda prin care se determina prezenta anticorpilor. Exista, de asemenea, diferente intre kiturile care detecteaza anticorpii anti-proteina N (nucleocapsida) si cele care detecteaza anticorpii anti-proteina S (spike), proteine despre care se stie ca sunt puternic imunogene, adica determina o productie importanta de anticorpi.

Ce indica rezultatul testului pentru anticorpi?

In cazul in care ai un rezultat pozitiv la testul de anticorpi, indiferent ca este de tip IgM sau IgG, inseamna ca organismul tau a intrat in contact cu virusul SARS-CoV-2 anterior recoltarii, fie in urma infectiei, fie in urma vaccinarii.

In schimb, un rezultat negativ indica fie faptul ca organismul nu a venit in contact cu virusul SARS-CoV-2, fie ca perioada de timp necesara dezvoltarii anticorpilor este insuficienta.

Diferente intre kiturile care detecteaza anticorpii anti-N si cele care detecteaza anticorpii anti-S

Testele comerciale pun in evidenta anticorpi de legare anti-N, anti-S, de tip IgM, IgG sau totali, in functie de producator si metoda utilizata (ELISA, chemiluminiscenta, fluorescenta,etc).

Kiturile comerciale care detecteaza anticorpii anti-N au o variatie in structura neprecizata de producator, dar nefiind o molecula importanta in strategia raspunsului imun al organismului gazda, acest lucru nu influenteaza foarte mult intercomparabilitatea kiturilor comerciale.

In schimb, in cazul kiturilor care pun in evidenta anticorpi de legare anti-S exista diferente, uneori majore, in structura determinantilor antigeni ce sunt continuti de reactivi, deci si in tipul de anticorpi detectati, ceea ce poate duce la diferente de specificitate intre kituri si respectiv, intre rezultatele obtinute.

Teste calitative si teste cantitative

Unele teste pentru anticorpi sunt calitative, ceea ce inseamna ca rezultatul acestora confirma sau infirma prezenta anticorpilor, fara sa detecteze si concentratia. Rezultatul testelor calitative se exprima sub forma de Index, Ratio sau S/CO.

Pe de alta parte, testele cantitative determina concentratia anticorpilor si se exprima prin unitati arbitrare, cum ar fi AU sau U, specifice fiecarui producator, sau BAU/ml, adica unitati de legare a anticorpilor.

Specialistii atrag atentia ca aceste valori nu sunt intercomparabile de la un producator la altul, de aceea rezultatele pot sa difere in functie de laborator.

In plus, medicii explica faptul ca nu exista inca un acord privind concentratia (sau titrul) de anticorpi neutralizanti care ofera protectie in fata unei noi infectari cu SARS-CoV-2, motiv pentru care rezultatul testelor serologice se interpreteaza cu rezerva, presupunandu-se astfel: cu cat concentratia de anticorpi de legare este mai mare fata de intervalul stabilit de producator, cu atat se crede ca exista un titru de anticorpi de neutralizare crescut, mai ales in cazul anticorpilor anti-S.

Ce inseamna sensibilitatea si specificitatea unui test

Sensibilitatea se refera la abilitatea testului de a identifica persoanele cu anticorpi impotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test pozitiv daca ai anticorpi specifici. Un test extrem de sensibil detecteaza majoritatea persoanelor care au anticorpi si putine persoane cu anticorpi nu vor fi identificate prin acest test (reactie fals negativa).

Specificitatea reprezinta capacitatea testului de a detecta corect pacientii care nu au anticorpi impotriva SARS-CoV-2. Probabilitatea de a avea un test negativ daca nu ai anticorpi specifici. Un test foarte specific va identifica majoritatea persoanelor care nu au anticorpi si putine persoane fara anticorpi identificati ca fiind pozitivi prin test (reactie fals pozitiva).

MedLife pune la dispozitia pacientilor atat analize individuale pentru detectarea anticorpilor anti-S sau anti-N, de tip IgM si IgG, cat si pachete post-imunizare pentru evaluarea statusului imun in urma vaccinarii sau a infectiei cu SARS-CoV-2.

Fa-ti un test pentru detectarea anticorpilor anti-SARS-CoV-2 in cel mai apropiat centru de recoltare MedLife si afla statusul imun al organismului tau in urma infectiei sau a vaccinarii.

---

Articolul face parte din campania MedLife Facem Romania bine.

De 26 de ani suntem alaturi de tine si nu ne oprim. Pentru ca azi, mai mult decat oricand medicina inseamna sa te lupti prin stiinta si cunoastere.

Pentru a veni in intampinarea pacientilor nostri cu o gama extinsa de servicii si analize adaptate nevoilor actuale, ne-am aliniat standardelor internationale si am deschis laboratoare proprii Real Time PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2. Am investit in infrastructura necesara pentru a evalua daca pacientul a trecut prin boala si pentru a testa raspunsul imun post-infectie sau post-vaccinare.

Ne adaptam continuu la prezent si ne pregatim pentru viitor. Facem Romania bine.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Anticorpi, #MedLife, #coronavirus , #sanatate