Ce beneficii iti aduc citricele

Marti, 11 Mai 2010, ora 08:03
7322 citiri
Ce beneficii iti aduc citricele
Foto: steadyhealth.com

Citricele contin multa vitamina C si sunt ideale pentru un mic dejun hranitor, o cina linistita sau un pranz delicios. Stii insa care sunt principalele beneficii ale portocalelor, lamailor, grefelor si limelor asupra sanatatii tale?

Portocalele sunt originare din sudul Asiei, exista mai multe varietati ale fructului si clasificate in dulci si amare, prima fiind cea mai populara. Au fost aduse in Europa in secolul 15 de catre italieni si portughezi. Contin fitonutrienti esentiali pentru sanatatea intregului organism, informeaza steadyhealth.com.

Contin hesperidina, un antioxidant care imbunatateste functionarea vaselor de sange si scade riscul aparitiei bolilor de inima. Vitamina C continuta are efect antiinflamator si ajuta la prevenirea dar si tratarea artritei si astmului. Pentru numerosii antioxidanti, portocala este un adevarat scut anticancer, care face minuni pentru sistemul imunitar.

O singura portocala contine peste 170 de fitonutrienti diferiti, care nu numai ca inhiba formarea de cheaguri de sange, avand proprietati antitumorale, dar pot fi folosite si impotriva alergiilor. Este fructul ideal pentru combaterea cancerului bucal, de plaman, la san sau stomac. In prezent, cercetatorii americani studiaza modul in care consumul de portocale influenteaza activitatea cerebrala.

Grefele s-au cultivat pentru prima oara in Jamaica, in secolul 18, strict in scopuri ornamentale. Mai tarziu, insa, s-au descoperit beneficiile lor asupra organismului. Contin foarte multa vitamina C si intaresc sistemul imunitar.

Tocmai de aceea sunt ideale in tratarea racelilor. Mai mult, aceste fructe au proprietati anticancer, dar reduc si simptomele afectiunilor inflamatorii, astmul sau reumatismul. Mai mult, cercetatorii sunt de parere ca un consum sustinut de grefe chiar poate prelungi viata, pentru ca scade riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si cancerului.

Contin licopen, un antioxidant puternic cu proprietati antitumorale. Potrivit studiilor cercetatorilor americani, dintre toate fructele, grefele au cele mai importante proprietati antioxidante. Tocmai de aceea un consum regulat poate stopa evolutia aterosclerozei si poate normaliza colesterolul in doar 30 de zile.

Lamaile sunt folosite in toata lumea atat in scopuri culinare, cat si ornamentale. Nu se cunoaste exact originea lor, dar specialistii cred ca este posibil ca prima oara sa se fi cultivat in India, apoi in China. Sunt importante surse de acid citric si previn cancerul.

Flavonoidele continute opresc raspandirea celulelor canceroase si au proprietati antibiotice. In mai multe regiuni din Africa, principala masa a zilei consta in lamai, pentru ca protejeaza impotriva holerei. Sunt foarte importante pentru prevenirea si dezvoltarea bolilor cardiovasculare si diabetului. Au proprietati diuretice si pot fi introduse cu succes in curele de slabire.

Uleiul esential are proprietati astringente, antiseptice si calmante. Poate fi folosit pentru indepartarea stresului, infectiilor, astmului, insomniilor si complicatiilor stomacale, dar este si un ajutor de nadejde in ingrijirea persoanala.

Limele (lamaile verzi) se folosesc in general la gatit, pentru a oferi un gust acru. Sunt foarte aromate si puternice si pot fi folosite atat in mancare cat si in retetele naturiste pentru infrumusetare si ingrijire.

Sunt ideale pentru tratarea dereglarilor digestive (in special constipatia). Sunt bogate in fibre, care au proprietatea de a normaliza valoarea colesterolului. Mai mult, un consum regulat de lamai verzi poate incetini capacitatea organismului de a absorbi zaharul din alimentatie, tocmai de aceea pot fi introduse inclusiv in alimentatia diabeticilor de tip II.

Mai contin si vitamina K, esentiala pentru subtierea sangelui si imbunatatirea circulatiei, dar si a afectiunilor cardiovasculare. Ajuta inclusiv la protejarea structurii osoase si previn fracturile sau chiar osteoporoza. Antioxidantii continuti ajuta la formarea celulelor rosii si materialului celular si sunt recomandate femeilor insarcinate, in special in primul trimestru, pentru protejarea fatului.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#citrice proprietati, #citrice sanatate, #citrice anticancer, #citrice frumusete , #sanatate