Ce-i dai bebelusului: mancare din "borcanel" sau gatita in casa?

Autor: Ana Ilie
Marti, 11 August 2009, ora 12:44
20890 citiri
Ce-i dai bebelusului: mancare din "borcanel" sau gatita in casa?

Mancarurile pentru bebelusi din comert au inceput prin a fi un ajutor; in zilele noastre insa, sunt considerate o necesitate de tot mai multe mamici.

A devenit o situatie des intalnita cea in care bebelusul este hranit mai des de la "borcanel" decat cu mancare proaspata, gatita in casa.

Este insa aceasta varianta cea mai buna pentru copiii nostri? Este sanatoasa? La aceste intrebari incearca sa raspunda publicatia Health Castle.

Adevarul despre "borcanele"

Conceptul de hrana produsa in masa pentru bebelusi nu este natural, chiar daca producatoriis e lauda ca ingredientele sunt "naturale". Mancarurile de bebelusi comercializate pe rafturile oricarui magazin (ba chiar si in farmacii!) sunt foarte procesate si le lipseste prospetimea mancarurilor pregatite acasa.

Cu toate ca se lauda ca sunt "naturale", cum se face ca "borcanelele" cu mancare au termen de expirare de peste un an (depozitate in camara, nu la frigider sau congelator!), in vreme ce mancarea pregatita acasa pentru cei mici poate fi pastrata mazim trei luni la congelator?

1. Aditivi

Mancarurile din comert destinate bebelusilor contin deseori aditivi cum ar fi acidul ascorbic sau citric, care nu se gasesc aproape niciodata in mancarurile facute acasa. Faina - in special cea de orez - este un ingredient des intalnit, atat in mancarea pentru bebelusi cat si cea pentru copii.

Desi apa se poate adauga la mancaruri pentru a modifica textura si consistenta, aceasta nu trebuie sa fie ingredientul principal, asa cum se intampla in numeroase cazuri.

2. Dulce si sarat

Deserturile - si unele produse pentru mic dejun si gustare- sunt foarte dulci si nu ar trebui consumate de bebelusi si copiii mici, chiar daca pe eticheta scrie ca s-a utilizat zahar "natural" sau nu s-a utilizat deloc.

Aceleasi precautii trebuiesc luate si in cazul continutului de sare - unele mancaruri contin un nivel nepermis de mare de sare.

3. Siguranta

In unele cazuri, mancarurile pentru bebelusi din comert nu sunt sigure. Unele firme isi retrag serii intregi, fie datorita pericolului unei contaminari cu produse toxice, fie datorita pericolului ca micutii sa se sufoce cu respectivul produs.

4. Organic

Desi ingredientele organice ar putea fi mai bune pentru bebelusul tau, mancarea organica din comert este tot produsa in masa, tot procesata, si oricum ai privi aceasta chestiune, copilul tau mananca dintr-un borcanel alimente supra-procesate.

Mancarurile pregatite in casa pentru bebelus

Nu sunt dificil de facut si nici nu-ti ocupa mult timp, mai ales ca le poti pregati in cantitate mai mare, iar surplusul rezista bine-mersi la congelator pana la trei luni. In plus, din punct de vedere al costurilor, isi mai ieftin, si unde mai pui ca bebelusul mananca sanatos, proaspat si gustos.

In concluzie, asa cum nici adultii nu ar trebui sa manance zilnic mancare procesata, dintr-o cutie sau borcan, tot asa nici bebelusul tau nu trebuie sa se hraneasca doar cu alimente procesate, "la borcanel".

E in regula, atunci cand calatoriti sau nu aveti ocazia sa gatiti, sa il serviti pe cel mic cu mancarica din comert, cu conditia sa nu faceti din asta o regula si ca mancarea de casa sa fie baza alimentatiei lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#mancare sanatoasa bebelusi, #mancare bebe borcanel , #sanatate