Lapte de soia, ovaz, migdale, orez, nuca de cocos - care este cel mai bun pentru sanatatea noastra

Joi, 01 Octombrie 2020, ora 06:50
13849 citiri
Lapte de soia, ovaz, migdale, orez, nuca de cocos - care este cel mai bun pentru sanatatea noastra
Foto: Facebook/Healthy Food

Oferta de lapte vegetal in supermarketuri este coplesitoare. Aceste alternative se adreseaza persoanelor suferinde de intolerata la laptele de vaca si celor care au preferinte etice sau de alta natura. In plus, toate sortimentele de origine vegetala au un continut mai mic de grasimi saturate (nesanatoase) si calorii, decat laptele animal. Pe de alta parte, acestea contin si mai putine proteine (cu exceptia soia) si calciu (daca nu este adaugat). Unele sunt, de asemenea, bogate in zaharuri adaugate.

Laptele de origine animala este clar pe primul loc pentru calitatea nutrientilor - desi soia este un bun substitut din perspectiva nutritiei.

Calitatea nutritionala a alternativelor la laptele de origine vegetala variaza considerabil, deci este important sa luati nota de aceste diferente atunci cand alegeti laptele de orgine vegetala, noteaza The Conversation.

Din capul locului trebuie stabilit ca laptele de origine animala ne furnizeaza substante nutritive importante, inclusiv calciu, proteine, vitamina B12, vitamina A, vitamina D, riboflavina (B2), zinc, fosfor si iod.

Cantitatea si calitatea proteinelor din laptele de vaca sunt ridicate, atat zerul cat si cazeina continand toti cei noua aminoacizi esentiali.

Deasemenea, laptele de vaca joaca un rol important in sanatatea oaselor, fiind o sursa deosebit de bogata de calciu alimentar.

Cercetarile care investigheaza capacitatea organismului de a absorbi si utiliza calciul au determinat ca sursa de calciu cel mai bine absorbita de organismul uman este laptele de origine animala (vaca, bivolita, capra) si derivatii acestuia.

Desi lactatele contin grasimi saturate (nesanatoase), acestea nu par sa fie prea problematice pentru sanatatea inimii. Un studiu amplu, efectuat cu oameni din 21 de tari si publicat in 2018, a constatat ca lactatele in dieta au fost asociate cu un risc mai mic de boli de inima si deces.

Insa, desi laptele de vaca are o valoare nutritiva ridicata, nu exista niciun motiv pentru care oamenii trebuie sa-l bea, daca nu doresc sau nu pot sa o faca. Toti nutrientii din lapte pot fi obtinuti si altcumva.

Laptele de soia

Cea mai benefica alternativa la laptele de vaca este laptele de soia - mai putin pentru persoanele cu intoleranta la soia.

Laptele de soia este fabricat din boabe de soia macinate sau praf de proteine din soia, apa si uleiuri vegetale si este de obicei imbogatit cu vitamine si minerale, inclusiv calciu.

Un studiu din 2017 a constatat ca soia s-a descurcat considerabil mai bine decat alte alternative de lapte vegetal, inclusiv laptele de migdale, orez si nuca de cocos, in ceea ce priveste profilul nutritional.

Disponibil in versiuni cu continut ridicat si scazut de grasimi, laptele de soia este o sursa buna de proteine vegetale, carbohidrati si complexul de vitamine B. In plus, cele mai multe sortimente sunt imbogatite cu calciu, ceea ce le face comparabile din punct de vedere nutritional cu laptele de vaca.

Capacitatea organismului de a absorbi si utiliza calciul adaugat in bautura din soia este foarte aproape de cea a laptelui de vaca - calciul din laptele de soia imbogatit a fost absorbit la 75% din eficienta calciului din laptele de vaca.

De asemenea, laptele de soia contine mai multe proteine decat alte alternative pe baza de plante, grasimi nesaturate sanatoase, fibre si fitoestrogeni (compusi naturali ai plantelor, care imita estrogenul natural al organismului uman).

Au existat in trecut unele speculatii, bazate pe studii pe animale, cu privire la potentialele efectele adeverse ale fitoestrogenilor, in ce priveste riscul de cancer mamar si hipertiroidism, dar studiile efectuate pe oameni nu au sustinut acest lucru.

In schimb, exista dovezi care sugereaza ca soia ar putea avea un efect protector impotriva altor tipuri de cancer. Un studiu de revizuire, din 2019, a constatat ca beneficiile consumului de soia sunt mai mari decat riscurile.

Intr-o declaratie de pozitie, privind soia, fitoestrogenii si prevenirea cancerului, Consiliul pentru Cancer din Australia sustine consumul de alimente din soia in dieta, dar nu recomanda suplimentarea cu doze mari de fitoestrogen, in special femeilor cu cancer de san existent.

Laptele de migdale

Laptele de migdale contine in principal migdale macinate si apa. Desi migdalele sunt o sursa buna de proteine din plante, grasimi nesaturate (sanatoase), vitamina E, mangan, zinc si potasiu, bautura de migdale este semnificativ mai saraca in proteine si calciu, decat laptele de vaca. Astfel ca ar trebui sa va asigurati ca va procurati substantele nutritive esentiale din alta parte, in dieta.

In plus, trebuie sa aveti grija la zaharurile adaugate in bautura de migdale - sirop de orez organic, sirop de agave, suc de trestie evaporat organic, zahar brut sau maltodextrina de porumb organic. Cel mai bine este sa cautati sortimente neindulcite.

Deasemenea, desi este foarte potrivita pentru persoanele cu intoleranta la laptele de vaca sau/si soia, bautura de migdale trebuie ocolita de cei cu alergii la nuci.

Daca optati pentru laptele de migdale ca alternativa la laptele de vaca si doriti beneficii nutritionale similare, cautati unul care este intarit cu calciu (115-120 mg/100 ml, similar cu laptele de vaca).

Laptele de ovaz

Laptele de ovaz se obtine prin amestecul de ovaz si apa si prin strecurarea lichidului. Este o sursa de fibre, vitamina E, folat si riboflavina. Are un continut scazut de grasimi si este dulce in mod natural, continand cantitati duble de carbohidrati, fata de laptele de vaca, deci este posibil sa nu fie potrivit pentru persoanele cu diabet zaharat.

Tinde sa fie sarac atat in proteine, cat si in calciu, nu este potrivit pentru persoanele cu intoleranta la gluten si nici nu este un substitut nutritional adecvat pentru copiii mici.

Laptele de nuca de cocos

Laptele de cocos are un continut scazut de proteine si carbohidrati si este bogat in grasimi saturate (nesanatoase). Unele marci adauga zaharuri. Similar bauturilor cu nuci, nu contine in mod natural calciu si nu este un substitut adecvat pentru laptele de vaca, din punct de vedere nutritional.

Laptele de orez

Bautura de orez este produsa din orez macinat si apa. In mod natural are un continut ridicat de carbohidrati si zaharuri si un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca glucoza este eliberata rapid in sange, deci nu este potrivit pentru persoanele cu diabet zaharat.

De asemenea, laptele de orez deosebit de scazut in proteine si trebuie sa fie intarit cu calciu.

Insa, dincolo de toate aceste neajunsuri, dintre toate alternativele, laptele de orez este cel mai putin probabil sa declanseze alergii.

In tot cazul, laptele de orez nu este un substitut de lapte potrivit, in special pentru copii, din cauza calitatii sale nutritive scazute.

Concluzia: daca doriti sau trebuie sa consumati lapte de origine vegetala, alegeti soiuri imbogatite si de preferinta neindulcite. De asemenea, cautati versiunile cu un continut de calciu cat mai aproape de 115-120mg/100ml (sau 300mg/cana) - valori similare cu cele din laptele de vaca.

Alegerea ar trebui sa tina seama, de asemenea, de dieta generala si de necesitatile individuale de nutrienti. Acest lucru este deosebit de important pentru copii, adolescenti, adulti mai in varsta si cei care urmeaza o dieta restrictionata.

Noi imagini cu prințesa Kate. Starea ei de sănătate a alimentat tot felul speculații în ultimele săptămâni VIDEO
Noi imagini cu prințesa Kate. Starea ei de sănătate a alimentat tot felul speculații în ultimele săptămâni VIDEO
Noi imagini cu prinţesa Kate au fost publicate luni seară. Ea apare zâmbind alături de soţul ei, prinţul William, la o piaţă agricolă din Windsor, în vestul Londrei. Starea de sănătate...
Lovitură pentru naționala Argentinei. Anunțul făcut de Lionel Messi
Lovitură pentru naționala Argentinei. Anunțul făcut de Lionel Messi
Jucătorul echipei Inter Miami, Lionel Messi, s-a accidentat în meciul cu Nashville, din manşa secundă a optimilor Ligii Campionilor Concacaf, nu se va putea alătura lotului Argentinei pentru...
#sanatate, #lapte, #migdale, #cocos, #soia, #Orez , #sanatate
Comentarii