Ce legaturi exista intre ceasul biologic si sanatate

Vineri, 02 Noiembrie 2012, ora 10:29
9615 citiri
Ce legaturi exista intre ceasul biologic si sanatate
foto: livescience.com

Organismul are propria lui retea de ceasuri biologice, extrem de bine coordonate intre ele.

Aceste ceasuri biologice, pentru ca una dintre ultimele descoperiri spune ca sunt mai multe, sunt responsabile de ritmul circadian, si respecta intervalul celor 24 de ore ale zilei terestre.

Ceasurile biologice declanseaza o serie de modificari fizice, mentale si comportamentale care ne influenteaza somnul, secretiile de hormoni, temperatura corpului, senzatia de foame si multe altele, scrie livescience.com .

O dovada a legaturii care exista intre ceasurile biologice si sanatate este rezultatul unor cercetari care au dovedit existenta unor proteine specifice care tin in functiune ceasurile biologice si ajuta la mentinerea ritmurilor biologice si in sincronizare. Descoperirea poate ajuta in combaterea si tratarea insomniei, a diabetului zaharat si a altor afectiuni.

Exista suspiciunea ca diabetul zaharat, obezitatea si alte tulburari metabolice ar putea fi legate de unele dereglari ale ceasurilor biologice, iar noile descoperiri sprijina acest lucru. Exista o proteina numita Cryptocrom care controleaza ritmul productiei de glucoza in ficat, sincronizat cu pauza alimentara din timpul noptii si ritmul meselor din cursul zilei.

Aceasta este controlata la randul ei de o molecula proteica numita KL001 care poate incetini ceasul biologic al ficatului, pentru a preveni producerea de glucoza in exces de catre celule hepatice. Oamenii de stiinta cred ca KL001 poate sta la baza unui medicament care sa fie o noua cale de tratament pentru diabet.

Tulburarile de somn afecteaza milioane de oameni, iar somnul insuficient este factorul agravant pentru aparitia unor boli cronice, de la hipertensiunea arteriala, la diabet zaharat, depresie si chiar cancer.

Pe de alta parte exista o componenta genetica a somnului, iar cercetatorii de la Univesitatea Rockefeller au descoperit doua proteine, numite Rca1 si CycA, care sunt esentiale pentru somn. Dezechilibrele intre acestea duc la tulburari de somn, somn insuficient si fractionat.

Schimbarile de fus orar dau peste cap aceste ceasuri biologice organismul avand nevoie de timp pentru a se reseta. Perceptia creierului uman asupra timpului este complexa. Astfel o deplasare de la vest la est este perceputa ca durand mai mult si asta deoarece creierul foloseste mecanisme moleculare diferite pentru a compensa castigul sau pierderea de timp.

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#ceasul biologic sanatate, #ceasul biologic diabet zaharat , #sanatate