Ce pericole te pandesc daca bei sucuri fara zahar

Duminica, 22 Mai 2011, ora 08:00
10616 citiri
Ce pericole te pandesc daca bei sucuri fara zahar

Multe persoane obisnuiesc sa consume frecvent bauturi acidulate dietetice, indeosebi Diet Coke, ajungand chiar si la doi litri pe zi.

Unii consumatori descriu placerea de a bea acest suc ca pe o dependenta, avand simptome similare fumatorilor. Ei isi cumpara mai multe sticle, deoarece, daca raman fara, intra in panica.

Potrivit Huffington Post, un factor care creeaza dependenta este cafeina (desi nu este atat de periculoasa ca nicotina), insa exista si persoane care sunt innebunite dupa bauturi acidulate dietetice fara cafeina, iar in cazul acestora expertii sunt de parere ca dependenta poate fi determinata de ritualul de a consuma astfel de sucuri si de indulcitorii artificiali.

Spre deosebire de bauturile indulcite cu zahar, care au calorii, cele dietetice nu ingrasa, parand astfel inofensive in perceptia consumatorilor, inclusiv in cazurile de exces.

Exista persoane care consuma bauturi acidulate dietetice doar pentru a incerca sa scape de un viciu, cum ar fi fumatul, dar, in final, in cazul in care reusesc sa renunte la acel viciu, ajung sa se aleaga cu o alta dependenta, numai ca, in acest caz, mai putin nociva.

In plus, multi consumatori ai acestor bauturi incearca sa slabeasca sau sa isi mentina greutatea si recurg la sucuri dietetice pentru a-si acorda macar o minima placere gustativa din moment ce au renuntat la dulciuri si alte preparate satisfacatoare din acest punct de vedere.

Iar alte persoane devin dependente doar pentru ca asociaza consumul unui suc dietetic cu o anumita activitate, cum ar fi: de fiecare data cand opresc la benzinarie isi cumpara si o Diet Coke.

In afara de aceste cauze psihologice care duc la dependenta, poate fi insa vorba si de cea legata de indulcitorii artificiali, mentionata mai sus, care ar avea ca explicatie faptul ca indulcitorii, cum ar fi aspartamul, ii pot determina pe oameni sa bea tot mai mult si mai mult, deoarece nu sunt la fel de satisfacatori pentru organism ca si zaharul.

Un studiu realizat in 2008 a aratat ca femeile care au baut atat apa indulcita cu zahar, cat si apa indulcita cu indulcitori nu au observat diferenta intre cele doua, insa, dupa ce creierele lor au fost scanate, cercetatorii au constatat ca acestea faceau diferenta - reactiile erau diferite la nivelul creierului, in functie de zahar sau indulcitori.

Cum iti dai seama daca esti dependent

Potrivit Asociatiei Psihiatrice Americane, un semnal cheie in ce priveste dependenta este daca acea persoana continua sa consume substanta respectiva chiar si in cazul in care stie ca ii poate provoca probleme fizice sau mentale.

Spre exemplu, persoanele care sufera de osteoporoza nu ar trebui sa consume Diet Coke, deoarece acidul fosforic din bauturile acidulate, atat din cele dietetice, cat si din cele indulcite cu zahar, agraveaza osteoporoza.

Totodata, un alt semn care arata ca esti dependent de o anumita substanta, fie ca este vorba de cafeina, nicotina sau droguri, este aparitia unor simptome fizice in cazul in care incerci sa te lasi. Spre exemplu, persoanele care au renuntat la bauturile acidulate dietetice au raportat dureri de cap, greata si iritabilitate.

Ce pericole aduce un consum excesiv de bauturi acidulate dietetice

Indiferent daca esti dependent sau nu, prea multe bauturi acidulate dietetice consumate pot fi riscante pentru sanatate, pe termen lung. Obiceiul de a bea astfel de sucuri a fost legat de un risc crescut de densitate minerala osoasa scazuta, diabet de tip 2 si accident vascular cerebral.

In plus, din ce in ce mai multe cercetari sugereaza ca bauturile acidulate dietetice consumate in exces pot de fapt incuraja cresterea in greutate. Specialistii inca nu au descoperit si motivul concret al acestei legaturi, insa o explicatie ar putea fi aceea ca organismul se obisnuieste sa primeasca un gust placut fara sa absoarba calorii, incepand sa "uite" ca celelalte alimente sunt si calorice.

De asemenea, o alta ipoteza analizata de cercetatori este aceea ca cei care consuma in exces astfel de bauturi sunt mai expusi la cresterea in greutate, deoarece au tendinta de a manca alimente mai putin sanatoase, decat cei care aleg apa sau bauturi neindulcite.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#bauturi acidulate dietetice, #pericole bauturi acidulate dietetice, #sanatate bauturi acidulate dietetice, #dependenta bauturi acidulate dietetice , #sanatate
Comentarii
Poza deleanuu
deleanuu
rank 1
IN GOANA DUPA SENZATIONAL - ARTICOLUL ARE TITLUL GRESIT
Poza Grasul
Grasul
rank 5
Articolul confirma zicala ca tot ce e bun este si imoral, ilegal sau ingrasa!