Ce riscam daca ne indopam cu pastile fara sa consultam medicul

Joi, 02 Octombrie 2008, ora 13:18
3082 citiri
Ce riscam daca ne indopam cu pastile fara sa consultam medicul

In ultimii zece ani, consumul de medicamente cu sau fara reteta a crescut alarmant, iar auto-medicatia a devenit un obicei pentru multi romani, care ajung sa se indoape cu pastile, facandu-si in acest mod mai mult rau decat bine.

O demonstreaza statisticile conform carora consumul de medicamente creste constant de la an la an, numarul tot mai mare de consultatii date de medici, dar mai ales un adevarat fenomen al automedicatiei cu care farmacistii se confrunta in ultima perioada, scrie Adevarul.

Fiecare roman are acum in casa o mica farmacie, in care sunt depozitate prevazator pastile pentru combaterea racelii, durerilor, gripei sau a altor afectiuni. Obiceiul poate deveni periculos pentru cei care se ghideaza dupa logica "mai bine sa previi cu o pilula decat sa vindeci".

Ultima moda in domeniu este sa luam vitamine primavara si calciu in momentele in care ne simtim ametiti, fara sa ne dam seama cat de tare ne putem dezechilibra organismul. Cu totii avem printre cunostinte persoane care iau pastile pentru slabit sau de memorie, pentru prevenirea calvitiei sau tratarea racelii, antibiotice in cazul durerilor de dinti, toate fiind de fapt contraindicate in unele situatii.

Cel mai rau este ca multi pacienti evita sa se prezinte la medic si apeleaza direct la farmacisti, cerandu-le acestora sfatul sau cumparand pur si simplu medicamentele doar ca urmare a reclamelor din ce in ce mai atractive.

Potrivit monitorizarilor realizate de Alfa Cont Media Watch, in 2007, volumul publicitatii la medicamentele care se pot cumpara fara reteta din farmacii a crescut cu 56% fata de 2006, in timp ce piata farmaceutica pentru acelasi tip de medicamente a avansat si ea cu 8,1%, potrivit unui studiu Cegedim.

Specialistii mai atentioneaza si asupra faptului ca multe pastile sunt luate fara a respecta indicatiile in privinta modului de administrare. Astfel, zdrobirea medicamentelor inainte de a le consuma poate avea uneori efecte secundare grave, chiar letale, deoarece prin pisare se distruge pelicula speciala care acopera pastilele, iar absorbtia in sange se produce mult mai repede, ducand in anumite situatii limita la infarct.

Medicii mai atrag atentia si asupra faptului ca anumite medicamente administrate necontrolat creeaza dependenta si au efecte secundare extrem de grave.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertismentul unui medic: De ce mâncatul a devenit pentru mulţi o metodă de evadare şi relaxare
Avertismentul unui medic: De ce mâncatul a devenit pentru mulţi o metodă de evadare şi relaxare
Modul în care ne raportăm la mâncare este o oglindă a relaţiei pe care o avem cu noi, a declarat medicul psihiatru Petronela Nechita. Este esenţial să subliniem, spune aceasta, că, pe...
Profesorul Alexandru Rafila susține că nu-și amintește de studentul Cătălin Cîrstoiu. Candidatul PNL-PSD: ”Puteam să fiu de multe ori ministrul Sănătăţii în viaţa asta”
Profesorul Alexandru Rafila susține că nu-și amintește de studentul Cătălin Cîrstoiu. Candidatul PNL-PSD: ”Puteam să fiu de multe ori ministrul Sănătăţii în viaţa asta”
Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, la Prima TV, că nu-şi aminteşte de studentul Cătălin Cîrstoiu, deşi i-a fost profesor la Facultatea de Medicină. ”Am avut mii de...
#automedicatie, #pastile, #medic, #consult, #farmacisti , #sanatate