Ce teste de sanatate iti poti face singur

Luni, 20 Februarie 2012, ora 18:19
5368 citiri
Ce teste de sanatate iti poti face singur

Se poate intampla sa te lovesti sau sa simti o durere subita intr-o parte a corpului si sa vrei sa ajungi la medic, dar sa nu reusesti sa faci acest lucru imediat.

In acest timp, te poti ingrijora ca ai ceva grav sau din contra, sa nu iei in seama prea tare durerea si sa ignori un pericol. Iata ce teste iti poti face singur, acasa, conform Men's Health, pentru a-ti analiza starea de sanatate:

Intindere a muschilor abdominali sau hernie?

Pune mana pe abdomen si palpeaza zona respectiva. De multe ori hernia se simte, caci o parte dintre intestine patrunde in cavitatea muschilor abdominali. Daca ai o intindere la nivelul acestor muschi, o perioada de lipsa de miscare de cateva zile te va vindeca. Daca durerea se acutizeaza brusc, mai ales dupa ce tusesti sau ridici ceva greu, se poate sa ai hernie. Acest lucru este grav si necesita atentia unui medic.

Dinti sensibili sau carii?

Examineaza-ti dantura in oglinda, iar daca suprafata unui dinte pare sa fie mai stralucitoare si mai lustruita decat a cea din jurul sau, s-ar putea sa-ti fi avariat smaltul sau gingia din cauza periatului excesiv, dupa cum spune dentistul Denis Kinane, de la Universitatea din Pennsylvania. Daca dintele are o carie, s-ar putea sa nu se deosebeasca prea mult de vecinul sau.

Mergi la dentist daca banuiesti insa ca ar putea fi o carie. In ceea ce priveste sensibilitatea, nu te speria, caci ea este extrem de des intalnita si se poate rezolva. Medicul iti va spune ce solutii sa folosesti in acest sens.

Fractura sau luxatie?

Preseaza cu un deget zona dureroasa si pe cea din jur. Daca pui presiune pe os si nu doare atat de mult precum zona de langa el, este cel mai posibil sa ai o luxatie, spune ortopedul Jonathan Garino.

Monitorizeaza durerea mai mult timp. Din cauza inflamatiei, o luxatie va durea mai rau dupa cateva zile, ca si cand ar fi o fractura. Daca suspectezi ca este vorba de o fractura sau durerea nu mai trece deloc in 48 de ore, mergi la medic de urgenta.

O iritatie sau herpes inghinal?

Daca zona dintre coapse te mananca dupa ce ai facut antrenament fizic si ai transpirat, cel mai probabil ai o iritatie, spune dermatologul Asnan Nasir. Aceasta se poate inrautati cu timpul.

In schimb, herpesul apare sub forma unor mici bubite rosii, ca niste basici. Iritatia nu va trece pana cand nu primeste un tratament cu o crema adecvata, in timp ce herpesul nu se manifesta intre episoade. In oricare dintre cazuri este nevoie sa ceri ajutorul unui medic specializat.

O ciuperca a unghiei sau piciorul atletului?

Taie unghia afectata, in primul rand. Daca este vorba de o ciuperca, unghia va fi fragila si se va faramita. In plus, ea se va desprinde mai usor de piele, lasand un spatiu. Vesi sti ca e vorba de o ciuperca si daca mirosul nu e tocmai placut.

Piciorul atletului nu are asemenea simptome. Ciuperca poate sa dispara dupa tratament, dar piciorul atletului poate fi prevenit purtand pantofi mai ingusti. Cu cat este mai putin spatiu in pantof, cu atat piciorul se va misca mai putin in timpul antrenamentelor si iti va afecta mai putin pielea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#diagosticare boli, #boli simptome, #autotestare boli, #boli teste, #hernie simptome, #fractura sau luxatie , #sanatate