Ce trebuie sa mancam pentru a combate depresia

Duminica, 06 Iulie 2008, ora 16:11
7418 citiri
Ce trebuie sa mancam pentru a combate depresia

Depresia este o boala frecventa si poate sa apara in viata oricui, indiferent de varsta.

Depresia (in latina - inhibitie, tristete) este o afectiune psihica si este caracterizata printr-o perturbare serioasa a echilibrului emotional si o diminuare considerabila a calitatii vietii, pe o perioada lunga de timp.

In prezent, nu exista un raspuns clar la intrebarea despre cauzele depresiei. Ea poate fi declansata de pierderi importante, de afectiuni cronice, de dificultati de relatie sau financiare sau de schimbari nefavorabile aparute in viata.

Pacientii care sufera de depresie traiesc de obicei o stare de ingrijorare si de tristete. Ei se simt nefericiti, lipsiti de ajutor si abandonati. Sunt nemultumiti de lucrurile din jurul lor si nimic nu-i poate face fericiti.

Alte semne ale depresiei sunt: lipsa sau scaderea apetitului, perturbari ale somnului (dificultati de adormire, trezire matinala, somn neodihnitor sau chiar cosmar), pierderea interesului pentru lumea exterioara, lipsa de putere si de entuziasm, oboseala constanta, sentimente de inutilitate si neajutorare, ganduri de suicid si moarte, sentimente de vinovatie.

Depresia se poate trata, insa este foarte important ca pacientul sa o priveasca la fel ca pe oricare alta boala.

In comparatie cu alte afectiuni mentale, tratamentul depresiei are cele mai favorabile rezultate. Aproximativ 80% dintre pacienti - tratati corespunzator (cu antidepresive) - sunt complet vindecati.

Tratamentul farmacologic ramane principala metoda de terapie. Durata acestuia este de cel putin 5-8 saptamani; daca rezultatele la tratament sunt bune, este recomandat ca tratamentul antidepresiv sa fie mentinut chiar mai mult timp (6 luni sau mai mult), pentru a preveni revenirea simptomelor.

Depresia se poate combate insa si cu ajutorul anumitor alimente. Studiile arata ca sunt alimente care au rol de antidepresive, daca sunt consumate corect.

De exemplu, multa lume spune ca ceaiul poate inveseli. Desi cofeina continuta in ceaiuri ofera energie organismului, studiile nu au indicat o legatura directa cu starea de spirit.

De asemenea, se stie ca alcoolul creste capacitate de interactionare a unui individ. In timp ce cateva pahare pe zi va feresc de depresie, consumul excesiv va poate arunca in "suparare". In concluzie, alcoolul poate ajuta numai daca este consumat cu moderatie.

Un alt aliment despre care se spune ca inveseleste este ciocolata. Nutritionistii australieni au stabilit ca mancarea poate binedispune doar daca se urmeaza un regim.

Prima regula este sa se introduca proteine in alimentatie la fiecare masa. Proteinele cresc nivelul de triptopan din sange, care se transforma in serotonina si sporeste buna dispozitie. Cercetatorii mai spun ca trebuie sa apelam la gustari care contin o cantitate redusa de carbohidrati.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum să eviți să ieși din post cu kilograme în plus. Sfaturile unui cunoscut nutriționist
Cum să eviți să ieși din post cu kilograme în plus. Sfaturile unui cunoscut nutriționist
Nutriționista Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe Facebook, care sunt alimentele care trebuie evitate de persoanele care țin post pentru a nu se îngrășa. Ea subliniază că rolul...
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Experții trag un semnal de alarmă legat de efectele pe care consumul zilnic de băuturi carbogazoase le are asupra organismului uman pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Acestea pot...
#depresie, #alimente, #medicamente, #prevenire, #tratare , #sanatate