Cele mai sanatoase mirodenii, tocmai bune pentru masa de Paste

Duminica, 15 Aprilie 2012, ora 08:00
4279 citiri
Cele mai sanatoase mirodenii, tocmai bune pentru masa de Paste

Mirodeniile dau, in principal, gust si aroma mancarurilor. Unele din ele favorizeaza si digestia, sunt utile pentru o mai buna toleranta a organismului fata de mancarurile grele, uneori imbunatatesc circulatia, protejeaza inima, ficatul, alte organe.

Pe scurt, folosite cumpatat, mirodeniile pot ajuta organismul sa suporte mai bine delicatesele mesei festive, dar numai in forma lor naturala (nu "esente", "cencentrate", "arome"). Multe din ele sunt indicate sa fie folosite chiar si zilnic, conform Infoniac.

Scortisoara

Banala scortisoara ajuta la protejarea celulelor de stresul oxidant si de periculosii radicali liberi. Antioxidantii previn cancerul de san, boala Alzheimer, diabetul si boala Parkinson.

Scortisoara poate fi folosita unde nici nu te astepti: la deserturi, la sosurile pentru peste, in mancarurile cu carne, in pastele fainoase. Este un adaos excelent la unele salate de fructe.

Salvia

Frunza de salvie, in salate si mancaruri, imbunatateste memoria, previne unele boli ale sistemului nervos central, diminueaza efectele crizelor neuropsihiatrice. Frunza de salvie stimuleaza buna digestie si produce efecte similare cu estrogenul, fiind de mare folos femeilor aflate la menopauza.

Se foloseste incorporata in carnea tocata, in sosuri, in supe. Se poate bea si facuta infuzie, din frunza proaspata, oparita cu apa clocotita si lasata sa se raceasca 10-15 minute. O felie de zahar si o lingurita de miere ii innobileaza aroma si gustul.

Cimbru

Cimbrul este unul din cele mai populare condimente, iar expertii apreciaza ca proprietatile sale antibacteriene sunt unice. Se cunoaste eficienta lui impotriva diferitor bacterii, indeosebi a stafilococilor si a neplacutei Escherichia coli.

Cimbrul favorizeaza o buna digestie, eliminand gazele intestinale si disconfortul gastric. Doamnele pot retine ca cimbrul protejeaza sanatatea parului.

Se poate folosi ca adaos aproape in orice mancare, afara de deserturi: supe, ciorbe, sosuri salate, garnituri de tot felul.

Ghimbir

Ghimbirul este cunoscut din antichhitate pentru calitatile sale in probleme gastro-intestinale. Amelioreaza starea de greata, accelereaza trecerea alimentelor prin tractul digestiv si este indicat in ulcerul gastric.

Se mai recomanda si pentru ameliorarea durerilor menstruale, a celor musculare si a migrenelor. Nu trebuie sa-l ocoleasca persoanele cu osteoartrita sau diferite boli cronice inflamatorii.

Se adauga in salate sau mancaruri, dar numai cu precautie, intrucat este contraindicat in cazul calculilor biliari sau a balonarilor.

Rozmarin

Se cunosc din atichitate proprietatile rozmarinului ca reconfortant si stimulator al memoriei. Antioxidantii il fac deosebit de apreciat. Un studiu recent efectuat in SUA arata ca o componenta a acestuia contribuie chiar si la prevenirea cancerului.

Nu este recomandat femeilor gravide si nici persoanelor cu lipsa de fier. Poate fi adaugat atat in deserturi, cat si in mancaruri picante, inclusiv carne, legume, fructe, paste fainoase.

Busuioc

Busuiocul are puternice proprietati antimicrobiene. Este un antiviral eficient si protejeaza impotriva unor bacterii, ca: Listeria, Escherichia coli si altele. Micsoreaza riscul artritei si a altor boli inflamatorii.

Este o buna sursa de beta-caroten, respectiv vitamina A, asigura magneziul, fierul si calciul celor deficitari la aceste elemente.

Se adauga la salate, la preparate din carne, pizza, diferite sosuri, se poate presara si peste fripturile facute la cuptor sau la gratar.

Ardei iuti

In ciuda faptului ca sunt extrem de picanti, acesti ardei sunt utili in anumite situatii. Ingredientul activ continut de ardei amelioreraza durerile de cap, durerile cauzate de artrita si multe alte tipuri de dureri cronice. Tratamentul este simptomatic, intrucat ameliorarea durerii nu inseamna si actionarea asupra cauzei ei.

Se poate adauga in orice fel de mancare, daca va place sa fie iute. Boiaua de ardei, obtinuta din leguma deshidratata si pisata, este lipsita de majoritatea proprietatilor ardeiului proaspat. In cazul cand s-a exagerat si "arde", antidotul nu este apa, ci laptele rece.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#mirodenii sanatate, #condimente proprietati, #condimente sanatate , #sanatate
Comentarii
Poza Val
Val
rank 5
Cristos a inviat, domnule Pitigoi !