Chirurgia estetica, blestem sau binecuvantare?

Sambata, 13 Septembrie 2008, ora 17:29
5443 citiri
Chirurgia estetica, blestem sau binecuvantare?

O operatie de chirurgie estetica pare a fi, in ziua de azi, doar o alta metoda de infrumusetare.

Bombardate zi de zi de catre media cu imagini ale femeii "prefecte", doamnele si domnisoarele sunt tot mai preocupate de aspectul lor fizic, si, implicit, de imbunatatirea lui si de ascunderea semnelor varstei.

Si barbatii au inceput sa fie preocupati de aspectul lor fizic, cele mai frecvente operatii efectuate fiind transplantul de par si interventia peniana.

Care sunt insa implicatiile unei proceduri de chirurgie estetica si cand nu este ea recomandata?

Persoanele care se gandesc sa se supuna unei astfel de operatii trebuie sa stie ca aceasta este o procedura invaziva si implica riscuri, indiferent care este starea de sanatate a pacientului sau cat de bun este medicul.

Nu oricine poate suporta o astfel de interventie. Nu sunt candidati potriviti pentru chirurgia estetica: persoanele care sufera de diabet, hipertensiune, boli ale plamanilor, ale inimii, colesterol ridicat, artrita, emfizem, persoanele care sufera de depresie sau fumatorii.

Orice operatie de chirurgie estetica se efectueaza folosind anestezie locala sau generala. In timpul anesteziei generale pot surveni aritmia cardiaca, obstructia cailor respiratorii, cheagurile de sange, atacul de cord, paralizia temporara sau chiar moartea.

Toate acestea nu depind de cat de scumpa a fost operatia, cat de faimos este medicul sau de succesele anterioare. Este pur si simplu vorba de reactia organismului la substanta folosita, care nu este intotdeauna favorabila. De asemenea, anestezicul irita in anumite cazuri corzile vocale si duce la contractii involuntare ce pot bloca caile respiratorii.

Paralizia temporara survine din cauza substantelor care relaxeaza muschii administrate in timpul operatiei: se detecteaza usor si poate fi tratata.

Hemoragia excesiva in timpul unei operatii poate sa creeze complicatii majore. Daca ea se produce dupa operatie, se pot forma cheaguri sub piele si este nevoie de inca o interventie pentru a le indeparta.

Riscul de infectii este de aproximativ 1%, iar prin folosirea antibioticelor el este redus drastic, insa in momentul in care se produce o infectie, situatia este foarte grava.

La persoanele care fumeaza, folosesc steroizi sau sufera de boli cardiovasculare, riscul de infectie creste.

Riscurile generale sunt legate de felul in care tesutul afectat isi revine dupa operatie. Ele se refera la necroza, asimetrie, iregularitati, inflamatii si contractura capsulara.

Trebuie mentionat ca inainte cu doua pana la 4 saptamani, dar si dupa operatie este absolut necesara renuntarea la fumat, daca pacientul este fumator.

S-a constatat ca riscurile de complicatii cresc cu 1500% in cazul fumatorilor: tesuturile se refac mai greu, procesul de vindecare este practic blocat.

Nu numai ca pacientii trebuie sa renunte la fumat, dar nici nu trebuie sa se expuna la fum de tigara in perioada respectiva.

Necroza este urmarea unei infectii sau a unui hematom si este mai frecventa in randul fumatorilor: reprezinta moartea tesuturilor in zona in care s-a efectuat operatia. Pielea moarta este indepartata printr-o alta interventie chirurgicala, iar rezultatele operatiei intiale au de suferit.

Iregularitatile, gropitele, ridurile sau ruperea pielii pot deteriora aspectului estetic general, si ele sunt cauzate cateodata de greselile chirurgilor, insa pot surveni si in urma procesului de vindecare. In urma lor, multi pacienti sunt extrem de nemultumiti de rezultatul final al operatiei.

Contractura capsulara este un fenomen sesizat in 10% din cazuri, si poate cauza mari probleme dupa operatia estetica. Ea apare in urma procesului de vindecare, dupa ce in organism a fost introdus un corp strain, cum sunt implanturile cu silicon. Raspunsul natural al orgnismului in momentul in care se introduce in el un corp strain este sa formeze o capsula de tesut in jurul sau.

Acel tesut se strange si se contracta cu timpul, cauzand intarirea zonei si un usor disconfort, insa in cazurile in care se contracta excesiv, poate cauza dureri acute. In aceste cazuri, este necesara o alta interventie chirurgicala pentru a indeparta capsula sau implantul.

Iata cum o operatie despre care majoritatea crede ca poate aduce fericirea poate sa si cauzeze multa durere: atat fizica, cat si psihica, din cauza nemultumirii legate de rezultat.

Trebuie de asemenea spus ca rezultatele unei operatii estetice nu sunt permanente, dupa cativa ani modificarile organismului din cauza varstei putand afecta zona modificata.

De aceea, multi pacienti se reintorc in cabinetele de chirurgie estetica dupa cativa ani, cautand in continuare o perfectiune greu de atins.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Situație incertă în cariera lui Andy Murray
Situație incertă în cariera lui Andy Murray
Tenismanul britanic Andy Murray nu va suferi o intervenţie chirurgicală din cauza accidentării lui gleznă, în timp ce recuperarea lui progresează, deşi momentul revenirii lui la turnee este...
Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. O tumoră de 8 cm îi ”fura” lumina din ochi VIDEO
Un adolescent și-a recăpătat vederea după ce a stat cinci ani în întuneric. O tumoră de 8 cm îi ”fura” lumina din ochi VIDEO
Un adolescent de 14 ani a fost operat de o tumoră gigant orbitară de 8 centimetri, la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iaşi. Reprezentanţii Spitalului Clinic de...
#chirurgie plastica, #frumusete, #operatie, #riscuri , #sanatate