Cinci feluri in care propria baie iti poate veni de hac

Autor: Ana Ilie
Joi, 16 Iulie 2009, ora 18:47
4429 citiri
Cinci feluri in care propria baie iti poate veni de hac

Baia este un loc inofensiv, nu? Acolo te relaxezi dupa o zi de munca sau iti faci curaj in oglinda pentru un nou interviu de angajare. Baia este locul unde iti incepi si-ti termini ziua, fara sa te gandesti ca la tot pasul, in acest loc stramt, te pandesc pericole de tot felul.

Un nou studiu, publicat in revista Pediatrics, releva, spre exemplu, ca exista un nivel ingrijorator al ranilor capatate de copii in baie, in urma cazaturilor si alunecarilor, noteaza ABC.

Doctorul Gary Smith, director al Center for Injury Research and Policy la Nationwide Children's Hospital din Columbus, Ohio, a descoperit ca peste 43.000 de copii cu varste sub 18 ani sunt tratati anual de urgenta pentru rani capatate in baie.

"Inseamna 120 de copii pe zi. E o problema mare", crede Smith.

Caderile si alunecarile sunt principalul factor de risc in baie - iar copiii o patesc ingrijorator de des, chiar si atunci cand sunt sub supravegherea adultilor. Copiii cei mai expusi sunt cei sub 5 ani.

"Nu e suficient sa-ti supraveghezi copilul. Caderile si alunecarile au loc pur si simplu, si nu poti face nimic o data ce se intampla aceste accidente", avertizeaza expertul.

"Motivul pentru care n-am reusit sa prevenim acest gen de raniri este pentru ca nu ne gandim la ele ca la o problema de sanatate...ideea este ca au loc accidente", spune Smith, care recomanda instalarea covoraselor de baie cu suprafata antiaderenta si captusirea obiectelor colturoase sau ascutite, dar si crearea de noi obiecte sanitare, cu suprafete rugoase, care sa previna alunecarea, muchii rotunjite si bare de sustinere.

Pana si inofensiva perdea de dus are rolul sau in problemele de sanatate dezvoltate in baie.

Organizatia Center for Health, Environment and Justice a efectuat un studiu asupra perdelelor de vinil din bai si a constatat ca unele din acestea elibereaza chimicale toxice care ar putea cauza aparitia astmului, iritatiilor oculare sau cancerului.

"Avem dovezi clare ca aceste produse elibereaza nivele ridicate de substante toxice", spune unul din autorii studiului, Michael Schade. In total, infloratele perdele de dus ar contine 108 compusi organici volatili, inclusiv ftalati, care pot afecta bebelusii in pantecul mamei.

Sunt si voci care spun insa ca este vorba despre o alarma falsa, intrucat studiul nu a masurat, in acelasi timp, nivelul substantelor periculoase prezente in intreaga casa, deci nu se poate da vina doar pe perdeaua de dus.

Cum ramane insa cu pericolele care te pandesc in sticla de sampon? Un raport dat publicitatii in martie 2009, al Campaniei pentru Uzul Sigur al Cosmeticelor, a subliniat faptul ca multe sampoane contin formaldehida si 1,4-dioxan, ambele avand legaturi cu aparitia cancerului si altor afectiuni ale pielii.

Daca va tineti bine pe picioare in baie, nu folositi sampon si nu v-ati cumparat perdea de dus, aflati ca nu ati scapat de pericol: umezeala caracteristica bailor poate pune mari probleme persoanelor care sufera de afectiuni respiratorii.

Doctorul Hale Yarmohammadii, specialist in alergii si astm de la Beth Israel Medical Center din New York este de parere ca mucegaiul din baie pune probleme din doua puncte de vedere.

"Una este o reactie alergica, dar nu o dezvolta toata lumea. A doua este problema reprezentata de toxinele pe care le contine mucegaiul", explica specialistul.

Tipul de mucegai intalnit in locuinte si care declanseaza astmul este negru, lipicios si uleios. Pentru a se dezvolta in interior, ciuperca are nevoie de apa, asa ca poate fi deseori intalnita in jurul tevilor de apa sau in zonele umede.

E greu de identificat afectiunea declansata de mucegai: oamenii au dureri de cap, simt greata sau au simptome de astm.

In general, o solutie care contine clor, plus o ventilatie suficenta pentru uscarea suprafetelor predispuse la mucegaire, rezolva aceasta problema.

In fine, ultima problema de sanatate pusa de baie este toaleta - cu toate ca ar trebui sa fie unul din cele mai curate si dezinfectate locuri din casa.

Ei bine, chiar daca sclipeste de curatenie, toaleta te poate imbolnavi - de cate ori tragi apa, bacteriile sunt pulverizate in toate directiile, cu toate ca e inca neclar cat de departe ajung acestea.

E o idee buna sa lasi jos capacul inainte de a trage apa, in asa fel incat periutele de dinti si alte obiecte de ingrijire personala sa fie protejate.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#sfaturi siguranta baie, #pericole baie sanatate , #sanatate