Ciresele, bucuria copiilor si placerea nevinovata a adultilor

Joi, 19 Mai 2011, ora 11:20
4509 citiri
Ciresele, bucuria copiilor si placerea nevinovata a adultilor

Ciresele, primele fructe ale verii, au inceput sa prinda culoare, semn ca sunt pe cale de a se coace. Ciresele sunt nu numai gustoase dar si sanatoase fiind un aliment-medicament de maxima importanta pentru organism.

Ciresele au o puternica actiune detoxifianta si depurativa, motiv pentru care sunt recomandate suferinzilor de reumatism, guta si constipatie cat si celor cu litiaza renala ori biliara.

Ciresul crestea in stare salbatica in Asia Occidentala. In Europa a fost adus de romanul Lucullus. Insusi Plinius cel Batran spunea despre cirese ca sunt bune si fac bine organismului, lucru confirmat astazi de cercetarile care se fac pe aceste fructe, mici, carnoase, gustoase si zemoase, pietroase, galbene sau rosii, dulci sau amare.

Pe langa apa, ciresele contin vitamine din complexul B, vitamina C si E, provitamina A, minerale ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si acid pantotenic.

Cura de cirese se indica hepaticilor, pentru reglarea functiilor ficatului, si persoanelor cu afectiuni biliare, celor care au lipsa de minerale, anemicilor si astenicilor, copiilor cu deficiente de crestere. Continutul bogat de provitamina A din compozitia cireselor creste acuitatea vizuala si intretine tesuturile.

Prin compozitia lor bogata in vitamina C si bioflavonoizi, consumul de cirese scade colesterolul si imbunatateste circulatia sangelui prin dilatarea arterelor mici. Se recomanda ca ciresele sa se consume la temperatura camerei si nu indata ce au fost scoase de la frigider.

O cura de cirese se recomanda si persoanelor care vor sa slabeasca. Deoarece au in compozitia lor 70% apa, ciresele ajuta la eliminarea toxinelor din organism si normalizeaza tranzitul intestinal.

Ciresele contin melatonina de aceea persoanele care au probleme cu somnul ar trebui sa le consume zilnic in perioada cat se gasesc proaspete, pe tarabele pietelor. In caz de dureri de cap, se poate aplica pe frunte o cataplasma din cirese zdrobite, fara samburi. Durerea va disparea imediat deoarece ciresele au puterea de a calma durerile.

Ciresele zdrobite, fara samburi, sunt de mare ajutor tenurilor obosite, lipsite de culoare. Pasta obtinuta se intinde pe fata si se sta 20 de minute, apoi fata se clateste cu apa plata sau apa de izvor.

Nu aruncati cozile de la cirese. Cozile au puternice efecte diuretice pentru ca sunt bogate in saruri de potasiu si flavonoide. Datorita continutului bogat in taninuri, cozile de cirese au proprietati astringente si antidiareice, depurative, antiinflamatoare renale si antifebrile.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#vremea cireselor, #cirese compozitie, #cirese proprietati terapeutice , #sanatate