Ai un copil care sufera de deficit de atentie? Afla cum il poti ajuta

Joi, 17 Martie 2011, ora 18:36
36885 citiri
Ai un copil care sufera de deficit de atentie? Afla cum il poti ajuta

Deficitul de atentie (ADHD) apare la copii de la varste fragede si reprezinta o problema reala pentru ca impiedica integrarea sociala, afectand activitatea scolara si gasirea unui grup de prieteni. Mai mult, isi poate pune pecetea pe multe planuri in viata copilului si, ulterior, adultului afectat.

In fiecare scoala exista copii care au un deficit in metinerea atentiei, nu detin un auto-control comportamental si sunt hiperactivi. Astfel, ei deranjeaza orele, sunt certati de profesori si sunt stigmatizati.

Acestia prezinta ticuri nervoase, tulburari anxioase, incapatanare exagerata, fobii de multe ori inexplicabile, printre care si fobia de scoala, ce se manifesta inclusiv la nivel fizic (prin dureri, stari de voma, febra), dupa cum a explicat Prof. Univ. Dr. Iuliana Dobrescu, de la Spitalul Obregia din Capitala, in cadrul unei conferinte de presa pe tema copiilor cu ADHD.

Cauze ale instalarii ADHD

Printre motivele principale pentru care numarul copiilor afectati de ADHD creste dramatic de la un an la altul se numara alimentatia incorecta - plina de chimicale -, de multe ori luata in graba de la fast-food, si lipsa sportului (orele de educatie fizica din scoli sunt foarte putine si nu sunt luate in serios, iar locurile de joaca din parcuri sunt insuficiente).

Foarte grav si cu efecte secundare este si faptul ca parintii nu au timpul necesar de a se ocupa de copiii lor, din cauza programului foarte aglomerat de la serviciu.

Cei mici isi vad parintii 2-3 ore pe zi, iar in rest isi petrec timpul uitandu-se la televizor sau jucandu-se pe calculator. Mult mai benefic pentru ei ar fi sa intreprinda o activitate fizica, sa fie inscrisi la cursuri de sport.

Netratata, tulburarea duce la obiceiuri alimentare incorecte, tulburari de somn, un risc extrem de ridicat de dezvoltare a dependentelor (tutun, alcool, droguri), ca sa nu mai vorbim de impactul afectiv.

Doar 61% dintre copiii cu ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder) termina liceul, 9,1% termina o facultate, 45,5% prezinta dificultati de invatare si 70,9% sunt suspendati sau exmatriculati din scoala.

"Exista cazuri de parinti nemultumiti, care ajung la minister cu reclamatii pentru ca cei mici ajung sa fie exmatriculati din scoala (dupa numeroase schimbari de la o clasa la alta) si nu mai ajung sa termine pregatirea educationala", a declarat Prof. Liliana Preoteasa.

ADHD poate duce chiar la cancer

Din cauza stilului de viata dezordonat la care se ajunge, copiii ajung sa dezvolte la maturitate probleme de sanatate, precum afectiuni musculare sau cancer, iar speranta de viata scade considerabil. Pentru a evita asemenea probleme, MECTS impreuna cu CNSMLA si "Eli Lilly and Company" au format un parteneriat.

"Ca mecanism, parteneriatul va functiona sub forma unor intalniri organizate la sediile institutiilor locale subordonate ministerelor, in care specialistii psihiatri si psihologii de la Centrele de Sanatate Mintala din fiecare judet vor oferi informatii legate de ADHD cadrelor didactice si consilierilor scolari. Credem ca intelegerea acestei tulburari atat de frecvente este pasul cel mai important in tratarea ei cu succes, iar cheia se afla la cadrele didactice si la parinti", declara Prof. Liliana Preoteasa, director general al Directiei pentru Invatamantul Preuniversitar in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Initial, va fi vorba despre un program pilot, desfasurat in 11 judete (Constanta, Galati, Iasi, Mures, Brasov, Cluj, Timis, Arad, Alba, Prahova, Arges, Bacau, Dolj) si in Capitala. Apoi programul va fi extins si in alte judete, in perioada 2011- 2012.

Din numarul estimat de 200.000 de copii din Romania care sufera de tulburari comportamentale si de atentie, doar 8.000 sunt in prezent tratati.

Trebuie sa existe o echipa formata din profesori, consilieri scolari, medici scolari, medici de familie si mai ales parinti, care sa observe simptomele ce prevestesc aceasta problema. In momentul de fata nu exista un program national care sa instruiasca profesorii in legatura cu semnele care ar trebui sa le atraga atentia asupra existentei acestei boli.

Profesorii si parintii, scoliti in depistarea afectiunii

In acest sens, programul mentionat va invata invatatorii, profesorii si parintii atat tehnicile de recunoastere ale bolii, cat si felul in care aceasta trebuie gestionata. Un simplu exemplu ar fi ca profesorii sa ii ofere o mai mare libertate copilului, sa il lase sa iasa din clasa de mai multe ori decat pe ceilalti. Astfel, el nu se va simti constrans si va simti sprijin din partea adultilor.

Tratamentul consta in doua faze: primul dintre ele este reprezentat de un program psiho-educational, consiliere scolara, familiala, un set de reguli educationale care trebuie sa vina din partea parintilor. A doua faza, in cazurile mai grave, este reprezentata de tratament medicamentos sub stricta supraveghere a unui specialist.

"Din fericire, ADHD este cel mai usor tratabila dintre bolile din sfera psihiatriei copilului", declara Prof. Univ. Dr. Iuliana Dobrescu, de la Spitalul Obregia din Bucuresti.

"Problema este ca tulburarea nu este recunoscuta si inteleasa, asa ca un numar mic de diagnosticari inseamna un procent mic de copii care, prin terapie comportamentala si tratament, pot ajunge adulti perfect normali", adauga Dr. Dobrescu.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#adhd, #deficit de atentie, #Hiperactivitate, #hiperactivitate copil, #probleme comportamentale , #sanatate