Alcoolul iti face bine - daca-l bei cu cap

Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 18:26
20031 citiri
Alcoolul iti face bine - daca-l bei cu cap

Un pahar de alcool pe zi e benefic, in cazul in care nu ai probleme de sanatate care sa "interactioneze" cu acesta. Insa, din pacate, in marea majoritate a cazurilor se depaseste aceasta cantitate sau nu stim cu adevarat cat alcool se afla in paharul pe care il servim.

Iar daca s-a depasit limita, ce se intampla? Cum sa facem ca raul sa fie mai mic, mahmureala inexistenta si cum riscam sa nu ne deshidratam?

In plus, cu atatea studii contradictorii, nici nu mai stii daca ceea ce bei este benefic sau nu, daca intr-adevar tii doctorul departe ori daca scurtezi perioada pana la urmatoarea sa vizita.

Se stie ca un pahar din cand in cand miscoreaza riscul aparitiei bolilor de inima si al accidentelor vasculare sau cerebrale. Dar prea mult alcool poate deveni o problema in sine, ducand la aparitia bolilor de inima si a multor alte afectiuni, putand fi chiar fatal.

Cu alte cuvinte, beneficiile alcoolului exista, dar doar in cazul in care acesta este consumat cu moderatie, ceea ce inseamna, de obicei, un pahar pe zi, in cazul femeilor, si maximum doua, in cazul barbatilor, conform Self.com.

In cazul femeilor, problemele de sanatate pot incepe chiar de la cel de-al doilea pahar zilnic de bautura, explica Sharon Wilsnack, profesor la North Dakota School of Medicine and Health Sciences, in Grand Forks, care a realizat un studiu ce s-a intins pe 10 ani, legat de femei si consumul de alcool.

Potrivit acestuia, cantitatea benefica este, in cazul femeilor, 350 de mililitri de bere sau 140 de mililitri de vin sau maximum 50 de mililitri de tarie.

Prima oprire: stomacul

Daca ai mancat inainte, alimentele vor stationa in stomac mai mult timp si vor intarzia efectul alcoolului, care va ajunge mai greu in sistem, explica Sean O'Connor, profesor de psihiatrie la Scoala de Medicina Universitara din Indianapolis, Indiana. Daca bei pe stomacul gol, alcoolul se va muta rapid in instestine, sange si apoi...

Catre ficat

Aici, enzimele actioneaza asupra etanolului (cel care cauzeaza starea de intoxicatie). Daca aceasta cantitate de etanol este prea mare, iar ficatul n-o poate filtra indeajuns de repede, ea se va reintoarce in sange, ajungand astfel in timp record la...

Creier

Etanolul este o molecula mica, care se infiltreaza in celulele creierului. Cat timp sta aici, etanolul inhiba comunicarea dintre neuroni. Rezultatul: informatia este "blurata", iar cateva dintre functiile creierului - vorbire, memorie, judecata si multe altele - sunt mult incetinite.

Inapoi la ficat

In functie de cat de mult ai baut, etanolul face sute de "plimbari" prin corp inainte de a fi eliminat. Un ficat sanatos reuseste sa neutralizeze etanolul dintr-un pahar in circa o ora. Daca bei mai mult de un pahar pe ora, cu siguranta te vei imbata.

O bautura alcoolica carbogazoasa, precum sampania sau ginul tonic, va avea efecte mai mult timp, conform realsimple.com. Potrivit unui studiu realizat in 2007 de Universitatea din Manchester, in Marea Britanie, bauturile cu bule sunt absorbite in sange mult mai repede decat cele "plate".

Bea mai pe seara

Un pahar de alcool consumat la pranz va avea un impact mult mai mare decat unul baut la cina. Daca il servesti intr-un climat prea cald sau sub soarele torid, vei transpira, ceea ce va deshidrata organismul si te va lasa cu mai putine fluide care sa dilueze alcoolul. Rezultatul: te imbeti mai repede.

Ramai la bauturile deschise la culoare

Alcoolul pur e transparent. Asa ca, indiferent ce alegi, cu cat mai inchisa la culoare este bautura, cu atat mai multi compusi straini contine. Acestia sunt vinovati de mahmureala de dimineata.

Uita de sucurile cu zero calorii!

Conform unui studiu din 2006, cei care isi amesteca lichiorul cu bauturi dietetice, de exemplu, absorb alcoolul mult mai repede decat cei care folosesc pentru amestec sucuri normale.

Specialistii spun ca tocmai caloriile continute de sucurile normale actioneaza ca un soi de bariera in fata alcoolului.

Nu sta prea mult cu baietii!

Indiferent de cat de gasca vrei sa pari, tu, ca si femeie, n-ar trebui sa stai prea mult cu baietii. Nici n-ai sa simti cand vei ajunge sa bei pahar dupa pahar si trebuie sa stii ca femeile metabolizeaza alcoolul mult mai greu decat barbatii si asta nu are nicio legatura cu greutatea.

De evitat sau de pus in practica la o petrecere stropita cu alcool

Pune mai multe cuburi de gheata in pahar Pe masura ce gheata se topeste, se mareste continutul de apa din pahar. Odata consumata bautura rezultata, se incetineste rapiditatea patrunderii alcoolului in sange.

Nu combina alcoolul cu bauturile energizante Cand combini alcoolul cu bauturile care contin cafeina, ai putea avea senzatia ca esti mai treaz decat in realitate, cand, de fapt, doar cafeina te tine in priza. E posibil sa-ti vina idei periculoase, cum ar fi condusul, ca tot nu te simti ametit, ceea ce n-ar fi de dorit.

Adauga suc natural de fructe sau chiar fructe stoarse in bautura Pe langa faptul ca pot dilua alcoolul, ceea ce este de dorit, macar ai un beneficiu cert de pe urma consumului unui astfel de amestec: antioxidantii.

Bea si cate un pahar cu apa

Inainte de a trece la al doilea pahar de bautura, bea si unul de apa. Iti hidrateaza organismul si te ajuta sa bei mai putin pe parcursul serii.

Nu conteaza ordinea in care bei, la fel te vei simti In popor umbla o vorba: berea dupa vin e un chin! In realitate, e vorba tot despre etanol, asa ca nu conteaza ordinea in care bei diferitele bauturi. In final, cea care conteaza este tot cantitatea.

Despre mahmureala

Mahmureala nu este decat combinatia intre etanolul care paraseste sistemul (inducand uneori chiar sevrajul), privarea de somn si deshidratarea, explica Dena Davidson, profesor de psihiatrie la Scoala de Medicina din Indiana. Asa ca cele mai bune remedii, testate, sunt: consumul de lichide, somnul, aspirina si ibuprofenul.

De retinut e ca odata cu trecerea anilor, mahmureala pare mai grea, mai intensa. Dar asta nu se intampla decat dupa 50 de ani. Explicatia consta in faptul ca organismul pierde continutul de apa, iar ficatul se micsoreaza odata cu inaintarea in varsta, ceea ce face ca filtrarea etanolului sa fie din ce in ce mai grea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#alcool efecte benefice, #alcool efect negativ, #riscuri consum alcool , #sanatate