Bauturi ideale iarna - ce bem, cum si in ce proportii?

Sambata, 28 Ianuarie 2012, ora 18:36
4205 citiri
Bauturi ideale iarna - ce bem, cum si in ce proportii?
Foto: Arhiva

Hidratarea este esentala pentru mentinerea starii de sanatate. Procese vitale, depind de aportul de lichide, dar si de cantitatea si calitatea lor. Necesarul de lichide al organismului nu variaza in functie de sezon, decat in foarte mica masura.

Vara, in perioadele caniculare, cantitatea de lichide necesare creste, dar la fel se intampla si in perioadele geroase. In plus, hidratarea corecta in perioada rece este la fel de importanta ca si hidratarea in timpul verii.

Exista ideea gresita ca iarna nevoia de lichide a organismului scade, idee ce se poate dovedi chiar periculoasa, scrie Self.

Regula celor opt pahare de apa ramane valabila si iarna si vara. Dar cele opt pahare sunt o cantitate etalon. In fapt este de dorit ca 75-80% din aportul de apa sa provina din lichide (apa, ceai, cafea, supa), in timp ce 15-20%, din alimente, din fructe si legume.

In perioada rece corpul pierde la fel de multe lichide, prin transpiratie, respiratie si urina, iar o buna hidratare previne efectele neplacute ale pielii uscate si sustine o buna functionare a sistemului instetinal si renal. Hidratarea corecta este primul pas care asigura un puls de imunitate. Pe de o parte pentru ca limfocitele circula bine in tot organsimul, pe de alta pentru ca se pastreaza umezeala naturala a mucoaselor respiratorii, care reprezinta o bariera naturala in cala virusilor si bacteriilor.

Ce este indicat sa bem in timpul iernii? In primul rand, renunta la bauturile reci. Cele mai bune cai de mentinere a unei bune hidratari iarna sunt bauturile calde (dar nu fierbinti), in jurul temperaturii de 40-45 de grade, supa de legume limpede, lapte degresat cald, cacao cu lapte sau sucuri de fructe preparate din fructe proaspete, care au stat la temeperatura camerei.

Dar cea mai buna cale de hidratare ramane apa. Evita sucurile carbogazoase, cele care contin zahar si cele cu indulcitori artificiali. O solutie ideala o reprezinta combinatia dintre sucurile de fructe si legume si apa. Procentul ideal este de 30% suc de fructe natural si 70% apa plata. Ai si un gust bun si un supliment de minerale si vitamine, fara excese calorice.

O alta varianta o reprezinta compotul de fructe, dar fara zahar. Merele, gutuile si perele se preteaza foarte bine pentru astfel de preparate. Si fructele congetale pot fi folosite pentru a prepara compoturi. Compotul, fara zahar, este o bautura sanatoasa, calda si placuta la gust.

Se face tot mai frig, plouă și suflă vântul. Zonele unde vremea pune cele mai mari probleme
Se face tot mai frig, plouă și suflă vântul. Zonele unde vremea pune cele mai mari probleme
Vremea se va răci luni, 22 aprilie. În cea mai mare parte a țării, valorile de temperatură se vor situa sub normele perioadei, anunță meteorologii. Va ploua în Maramureș și...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#bauturi calde, #iarna, #ger, #temperaturi scazute, #hidratare iarna , #sanatate