Cand si de ce somnul devine film de groaza

Sambata, 20 Martie 2010, ora 08:14
19141 citiri
Cand si de ce somnul devine film de groaza

Somnul ar trebui sa fie o perioada de odihna si relaxare marcata de cele doua cicluri importante ale somnului: cel adanc, in care amintirea viselor si trezirea din somn sunt imposibile, si somnul REM, numit si paradoxal, in care pot aparea visele lucide.

Cand granitele dintre ciclurile somnului tind sa se intersecteze, iar creierul este stresat si obosit, oamenii pot experimenta o serie de tulburari ale somnului, unele dintre ele absolut inspaimantatoare si uneori periculoase, arata Live Science.

Cosmarurile

Oricine a visat urat macar o data in viata, insa cand visele de genul acesta tind sa se repete si devin tot mai intense, putem vorbi deja despre cosmaruri, tulburari ale somnului extrem de neplacute.

De ce avem cosmaruri?

Acestea sunt provocate de cele mai multe ori de stres si de lipsa odihnei, iar victimele pot suferi traume serioase, deoarece isi pot aminti foarte clar ce au visat.

Terorile nocturne

Dupa cum arata si denumirea, teroarea nocturna este poate cea mai neplacuta experienta din timpul somnului, facand orice cosmar sa para un vis frumos.

Spre deosebire de cosmaruri, care au loc in timpul somnului REM, teroarea nocturna apare in timpul somnului profund, la inceputul noptii.

Cei zece inamici ai somnului linistit

Cel mai adesea, oamenii se ridica din pat si incep sa tipe, cu ochii deschisi, cuprinsi de groaza, fara sa fie treji cu adevarat. Uneori, aceste manifestari pot fi insotite de somnambulism, iar victimele terorilor nocturne sar din pat ingrozite si o iau la fuga.

Persoanele ce experimenteaza aceste stari pot fi trezite cu greu, iar panica dispare abia dupa 10-15 minute, insa majoritatea oamenilor nu isi mai amintesc nimic a doua zi.

Cauzele acestor terori nocturne raman in continuare necunoscute, iar oamenii de stiinta pot doar sa presupuna ca au legatura cu stresul si lipsa somnului. Din fericire, statisticile arata ca aceste manifestari tind sa fie din ce in ce mai rare, pe masura ce inaintam in varsta.

Somnambulismul

Cercetatorii sustin ca pana la 15% dintre adulti se ridica din pat din timpul noptii si incep sa umble prin casa, din cand in cand, fara sa se trezeasca din somn. Numarul acestor cazuri este cu mult mai mare in cazul copiilor.

Atentie, stresul te transforma in somnambul!

Nimeni nu stie exact ce declanseaza acest comportament, insa psihologii sustin ca acesta este favorizat de stres si lipsa unui somn linistit.

Expertii contrazic mitul conform caruia somnambulii nu trebuie treziti, afirmand ca acestia sunt cu adevarat in pericol doar daca isi continua plimbarile nocturne in timpul somnului, pentru ca se pot lovi, impiedica sau cadea.

Paralizia somnului

Oamenii de stiinta pun aceasta tulburare a somnului pe o disfunctie a sistemului nervos central, ce survine de obicei in momentul trezirii din REM, ultima faza a somnului.

In aceasta faza a somnului, muschii corpului devin imobili, pentru a ne impiedica sa ne miscam in timpul viselor.

Inainte de a ne trezi, sistemul nervos trimite impulsurile de activare a muschilor, insa decalajul dintre primirea comenzilor si momentul trezirii poate da nastere unei senzatii ciudate de paralizie.

Ritualuri pentru un somn cat mai bun

Experienta poate fi una extrem de neplacuta, mai ales daca este asociata cu alte tulburari ale somnului, cum ar fi halucinatiile.

Fenomenul a intrat in folclorul civilizatiilor din lumea intreaga, fiind asociat, in majoritatea cazurilor, cu o senzatie numita apropierea unei fantome sau chiar a mortii.

Unii cercetatori sustin ca paralizia somnului poate explica marturiile celor care sustin ca au fost rapiti de extraterestri.

Tulburarea comportamentala de somn REM

Daca paralizia somnului este infricosatoare din cauza senzatiei de imobilitate, tulburarea REM reprezinta exact exemplul contrar.

In acest caz, creierul nu reuseste sa mentina muschii corpului imobili, iar victima poate reactiona fizic la visele din timpul somnului REM, tipand, alergand sau lovind cu pumnii si picioarele.

Ce se intampla in fiecare etapa a somnului

Pentru ca aceste manifestari sunt de cele mai multe ori violente, oamenii ce experimenteaza acest tip de tulburare a somnului se ranesc frecvent.

Sexsomnia

Mai ciudata chiar decat somnambulismul este sexomania, caracterizata prin comiterea inconstienta a unor actiuni sexuale, in timpul starii de somn.

Cercetatorii sustin ca barbatii sunt afectati in mod deosebit de acesta tulburare a somnului, ce intervine tot in timpul somnului profund.

In loc sa doarma, acestia se mastrubeaza sau fac sex cu partenerul lor chiar in timpul somnului, fara sa-si mai aduca aminte ce-au facut, de dimineata.

Pe langa disconfortul creat partenerilor, cei care experimenteaza in mod repetat astfel de episoade risca sa ajunga dupa gratii, deoarece sexul fara acordul partenerului este pedepsit de lege, chiar daca inconstienta poate reprezenta o circumstanta atenuanta.

Insomnia

Insomnia este o tulburare grava a somnului, ce poate fi periculoasa pentru organism, pe termen lung, lasand la o parte ca si efectele imediate ale lipsei somnului sunt extrem de neplacute.

Tu stii de ce esti insomniac?

Oamenii de stiinta au identificat peste 80 de cauze ale insomnie si chiar mai multe tratamente, insa unele dintre acestea se pot dovedi periculoase, daca nu este identificata corecta cauza fenomenului.

Din fericire, majoritatea acestor tulburari ale somnului pot fi tratate cu succes, dispar odata cu inaintarea in varsta si nu sunt considerate afectiuni psihice propriu-zise.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#tulburari somn, #cosmaruri terori nocturne insomnie, #somnambul sexsomanie , #sanatate