Ce probleme de sanatate poate semnala vezica urinara

Marti, 15 Noiembrie 2011, ora 18:14
238778 citiri
Ce probleme de sanatate poate semnala vezica urinara

Problemele la vezica urinara sunt adesea asociate cu oamenii batrani, dar acestea pot sa apara la adulti de toate varstele, inclusiv la adulti care par sanatosi, iar, uneori, pot indica diverse afectiuni.

"Daca observi schimbari semnificative legate de vezica urinara poti avea probleme la organele pelviene sau poate fi un semn care indica o problema sistemica", a declarat Jill Rabin, sef al sectiei de uroginecologie din cadrul Colegiului de Medicina Albert Einstein, din New York.

Conform Caring.com, iata cateva probleme pe care le pot semnala diferite simptome aparute la nivelul vezicii urinare:

1. Diabet scapat de sub control

Atunci cand glicemia depaseste limitele normale pot fi deteriorati nervii, mai exact poate sa apara o pierdere a capacitatii de a simti la extremitati - lucru stiut de unii diabetici. Si, de asemenea, se poate intampla ca muschii care contribuie la urinare sa nu mai fie controlati cum trebuie.

Daca simti des nevoia de a merge la baie, daca nu ai senzatia care iti spune ca trebuie sa urinezi, ceea ce face sa scapi urina, sau daca observi ca urinezi cantitati mai mari decat in mod obisnuit (pentru ca organismul incearca sa scape singur de excesul de glucoza), trebuie sa vorbesti cu medicul despre cum sa tii mai bine sub control glicemia.

Multi diabetici nu se gandesc sa mentioneze doctorului despre incontinenta urinara deoarece nu cred ca are legatura cu diabetul, dar este important sa-i spui.

2. Hipotiroidism

Hipotiroidismul este caracterizat printr-o slaba functionare a glandei tiroide (care ajuta la reglarea metabolismului), si, lasat netratat, poate duce la aparitia nevoii de a urina, indiferent daca este de fapt nevoie sau nu.

Alte simptome care indica hipotiroidism sunt oboseala extrema, senzatie de frig, crestere in greutate, piele uscata si, uneori, caderi de par intr-o masura mai mare decat este normal. Spune unui medic absolut toate simptomele pe care le ai. Tratarea hipotiroidismului atenueaza de obicei si neplacerile legate de vezica urinara.

3. Probleme la prostata

Prostata, o glanda care are rol atat in urinare, cat si in reproducere, la barbati, tinde sa se mareasca odata cu trecerea timpului, ducand la ingustarea canalului urinar si cauzand astfel hiperplazie benigna de prostata. Aceasta apare mai frecvent la barbatii care au peste 50 de ani, ca si cancerul de prostata.

De asemenea, o alta complicatie frecventa a prostatei este prostatita, o infectie care este mai comuna la barbatii tineri.

O nevoie urgenta si brusca de a urina, trezirea in timpul noptii pentru a merge la baie, dificultati in a incepe sa urinezi, urinari mai frecvente decat in mod obisnuit sunt semne care trebuie spuse de asemenea unui medic cat mai curand.

4. Infectii ale tractului urinar

Acest tip de infectii este pe locul doi in ceea ce priveste frecventa in organismul uman, putand aparea atat la barbati, cat si la femei, desi sunt mai comune in cel din urma caz.

In situatia in care ai o astfel de infectie poti avea simptome ca: o nevoie persistenta de a merge la toaleta, o senzatie de arsura in timp ce urinezi, vizite frecvente la baie, iar urina poate deveni tulbure sau rosiatica si uneori poate fi insotita de un miros urat. De asemenea, poti face febra, durere localizata si sa ai o senzatie de presiune.

Unele persoane trateaza infectiile urinare "dupa ureche", luand un antibiotic fara sa ceara parerea unui medic, dar cel mai bine este sa eviti acest lucru. Persoanele care au infectii urinare recurente pot avea o stare care le expune la acestea, cum ar fi diabet, sarcina sau obiceiuri care promoveaza aceste infectii.

Femeile care au infectii cronice ar trebui sa foloseasca absorbante sanitare in loc de tampoane, sa urineze inainte si dupa un contact sexual, sa evite excesul de alcool si cafeina (ambele irita vezica).

5. Incontinenta urinara de stres

Obezitatea pune o presiune in plus asupra muschilor pelvieni astfel ca, in timp, acestia se pot slabi, in cel mai mare pericol fiind sfincterul urinar, care tine uretra "astupata" atunci cand nu urinezi. Scurgerile de urina aparute atunci cand stranuti, tusesti, faci exercitii fizice sau faci o miscare solicitanta pot fi semnul unei incontinente urinare de stres.

Cea mai buna cale de a atenua aceasta incontinenta este sa slabesti pana cand ajungi la o greutate normala, dar, in plus, este important si sa renunti la fumat si sa faci exercitii fizice speciale pentru intarirea muschilor pelvieni.

6. Cistita interstitiala

Este vorba despre o inflamare cronica la nivelul vezicii urinare care apare la reprezentantii ambelor sexe, dar indeosebi la femei. Urinarile foarte frecvente (de cateva ori pe ora, toata ziua), durere la urinare, durere in zona pelviana pot fi semnele unei astfel de afectiuni.

Din pacate, un tratament pentru vindecarea ei nu exista in prezent, dar exista tratamente si schimbari alimentare (evitarea iritantilor, cum ar fi cafeina sau produsele acide) care o pot ameliora si face suportabila (important este oricum sa nu ignori simptomele si sa le spui unui doctor).

7. Prolapsul vezicii urinare

Mai ales dupa o nastere, femeile sunt vulnerabile la aceasta afectiune care presupune slabirea muschilor pelvieni si alunecarea vezicii urinare din pozitia normala spre vagin. De asemenea, ridicarile de greutati mari, tusea cronica (la fumatori spre exemplu), obezitatea si menopauza pot duce si ele la prolapsul vezicii urinare.

Daca urinezi frecvent, simti brusc si urgent nevoia de a urina, nu simti eliberarea fireasca dupa urinare, simti disconfort ori durere in vagin sau la nivelul zonei pelviene in general ori a mijlocului sau simti o greutate in zona vaginala (care se poate ameliora daca te intinzi), trebuie sa mergi la un medic cat mai curand (masurile care se iau in cazul unui astfel de prolaps variaza de la terapie fizica pana la operatie).

8. Cancer

Cancerul se poate dezvolta la nivelul vezicii, al rinichilor sau al ureterelor (canalele prin care urina ajunge in vezica de la rinichi). Simptomele pot fi: prezenta sangelui in urina - aceasta devine rozalie, maronie sau rosie, durere la urinare sau o nevoie urgenta de a urina, indiferent daca e cu adevarat nevoie sau nu.

Desi aceste simptome pot semnaliza si alte probleme in afara de cancer, este neaparat necesar sa fii consultat de catre un medic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#vezica urinara, #probleme vezica urinara, #afectiuni semnalate vezica urinara, #simptome vezica urinara, #urinari frecvente, #dureri urinare , #sanatate