Articol citit de 22297 ori
Baza unei alimentatii sănătoase
O alimentatie sănătoasă constă pur si simplu in faptul de a alege dintre alimentele pe care le avem la dispozitie pe cele corespunzătoare. Ca un ajutor in acest sens, Departamentul Agriculturii din Statele Unite recomandă folosirea unei piramide a ghidului alimentar, formată din patru nivele
La baza piramidei sunt carbohidratii complecsi, care includ făinoasele, cum ar fi painea, cerealele, orezul si pastele făinoase. Aceste alimente constituie baza unui regim alimentar sănătos. La al doilea nivel se află două sectoare egale: legumele si fructele. Aceste alimente sunt si ele carbohidrati complecsi. Mesele zilnice trebuie să fie formate indeosebi din aceste trei grupe de alimente.
Al treilea nivel are două sectoare mai mici. Un sector este format din alimente precum laptele, iaurtul si branza; celălalt include carnea, carnea de pasăre, pestele, fasolea boabe, ouăle si nucile. Din aceste grupe nu trebuie consumate decat cantităti moderate de alimente. De ce? Deoarece majoritatea dintre aceste alimente sunt bogate in colesterol si grăsimi saturate, care pot mări riscul imbolnăvirii de afectiuni coronariene si de cancer.
In sfarsit, chiar in varful piramidei se află o portiune mică, in care intră grăsimile, uleiurile si dulciurile. Aceste alimente furnizează foarte putine substante nutritive si trebuie consumate cu cumpătare. Cele mai multe alimente trebuie alese din partea de jos a piramidei, iar cele mai putine din varf.
In loc să vă rezumati la aceleasi alimente din fiecare sector din partea de jos a piramidei, este mai intelept să incercati diferite alimente din aceste sectoare. Si aceasta din cauză că fiecare aliment are o combinatie diferită de substante nutritive si fibre. Unele legume si fructe, de exemplu, sunt mari surse de vitamina A si C, in timp ce altele sunt bogate in acid folic, calciu si fier
Piramida ghidului alimentar
Alegeti cu discernămant mai multe alimente din nivelele mai joase ale piramidei ghidului alimentar
Grăsimi, uleiuri si dulciuri
Folosite cu moderatie
Grupa: lapte, iaurt si branză Grupa: carne, carne de pasăre,
2–3 portii pe zi peste, fasole boabe, ouă si nuci
2–3 portii pe zi
Grupa: legume Grupa: fructe
3–5 portii pe zi 2–4 portii pe zi
Grupa: paine, cereale, orez si paste făinoase
6–11 portii pe zi