Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Prelevarea celulelor stem in Romania

Vineri, 07 Octombrie 2011, ora 11:12
4120 citiri
Prelevarea celulelor stem in Romania

Celulele stem reprezinta una dintre cele mai mari descoperiri ale medicinei, pe 6 octombrie implinindu-se 23 de ani de la primul transplant din lume. Acestea pot salva viata a milioane de persoane, daca parintii sunt destul de responsabili, atunci cand aduc pe lume un copil.

Acest tip de celule stau la baza tuturor organelor din corpul uman, avand puterea de a a le vindeca, in cazul in care sufera traumatisme sau sunt atacate de boli. In plus, toate cele 3 tipuri de celule din sange (hematiile, trombocitele si leucocitele) provin printr-o succesiune de transformari din celula stem hematopoietica, aceasta gasindu-se doar in maduva osoasa, sangele periferic (dar in cantitati extrem de mici, inutilizabile) si in sangele ombilical.

Ce boli pot fi tratate cu celule stem

Celulele sunt extrem de importante, caci pot duce la tratarea si videcarea unor afectiuni precum leucemia si alte boli hematologice maligne, cele de sange benigne, dar extrem de severe, boli autoimune si cele metabolice ereditare. In toate aceste cazuri, traspalantul cu celule stem duce direct la vindecarea problemei.

Exista, insa, si o alta intrebuintare, in care aceste elemente sunt folosite ca ajutor pentru corpul uman in timp ce el este atacat de tratamentul oncologic mult prea dur, care nu afecteaza doar tumoarea, ci intreg organismul. Pentru a distruge tumorile solide, medicii folosesc substante extrem de dure, asa ca pacientul ar avea parte de un mare ajutor daca ar putea fi sustinut de materialul extrem de important prelevat la nastere.

Conditiile si modalitatea de prelevare

Placenta este un organ extrem de important in timpul sarcinii, caci asigura transferul de nutrienti si oxigen de la mama la fat, astfel incat acesta sa se poata dezvolta in mod normal. Sangele placentar trebuie recoltat exact in momentul nasterii, imediat dupa ce vine pe lume copilul, inainte sa fie eliminata placenta.

Perioada aceasta este una destul de mica, asa ca trusa trebuie sa fie pregatita dinainte si nasterea sa aiba loc neaparat in conditii sterile, fiind asistata de un medic, dupa cum explica prof. dr. Radu Vladureanu, sef al Clinicii de Obstretica si Ginecologie Elias.

Cantitatea care poate fi prelevata difera foarte mult, fiind absolut arbitrara. Valorile se incadreaza intre 20 ml si 100/150 ml.

Chiar si daca nasterea are loc sub apa se poate face acest lucru, anestezia epidurala sau alte medicamente de calmare nereprezentand un impediment. Imediat ce bataile cordului ombilical inceteaza, acesta este sectionat si se recolteaza sangele din el si placenta.

In urmatoarele 96 de ore de la prelevare este transportat la banca si procesat, fiind evaluat si pregatit pentru a fi inghetat. El va fi pastrat in azot lichid, la o temperatura de aproximativ -196 de grade Celsius. In prezent exista asemenea banci si in tara noastra, la Bucuresti si Cluj.

Transplantul propriu-zis

Mai tarziu, in cazul in care apar probleme, fapt pe care niciun parinte nu il doreste, se pot face doua tipuri de transplant, fie din rezerva catre persoana la nasterea careia au fost recoltate celulele, fie altei persoane, de preferinta unui frate sau sore a bebelusului care s-a supus procedeului recoltarii.

Statisticile de la noi din tara sunt ingrijoratoare, Conferentiar Dr. Monica Dragomir, Sef al Sectiei de Oncopediatrie a Institutului Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" din Bucuresti, spunand ca leucemiile reprezinta 27,5% din toate cazurile de cancer care afecteaza sistemul nervos central.

In prezent exista peste 1.500 de copii bolnavi de leucemie, multi dintre acestia neavand a doua sansa la viata din cauza ca parintii nu au stiut sau nu au dorit sa apeleze la prelevarea celulelor stem. Doar la Institutul Fundeni se prezinta anual 80-120 de cazuri de copii cu leucemie.

Din pacate, desi unele persoane au recoltate celule stem care le pot salva viata, nu multi sunt aceia care isi permit sa suporte costurile unui trasplant.

In cazul in care o familie are deja un copil bolnav, aceasta este sfatuita de medic sa preleveze celulele de la cel de-al doilea copil, caci sansele de compatibilitate intre frati sunt de 25%, astfel incat noul-nascut ii poate salva viata celui mai mare.

Prima banca de celule stem din Romania

Cord Blood Center, cea mai veche banca de celule stem din Romania, asigura in momentul de fata suma maxima de 185.000 de euro necesari operatiei. 150.000 de euro sunt direct trimisi centrului medical care se ocupa de operatie, in timp ce restul pana la 30.000 sunt inmanati chiar pacientului, pentru a acoperi costurile de transport si cazare.

Preturile de prelevare sunt undeva intre 3.200 si 3.300 de lei, iar taxa de stocare anuala este de 190 de lei. Poate ca pentru multi aceste sume reprezinta doar o cheltuiala in plus, dar celulele raman viabile pe toata perioada vietii unui om, asa ca pot fi folosite oricand.

In plus, pe Internet se desfasoara o petitie pentru declararea zilei de 6 octombrie ca fiind Ziua Nationala a Celulei Stem.

Vedete care au urmat aceasta practica

In sprijinul prelevarii celulelor stem au venit si vedetele, care au apelat la randul lor la aceasta procedura atunci cand au devenit parinti si nu regreta. Luminita Anghel spune ca "acesta este un pas cat se poate de corect si constient pentru viitorul copilului. Este prima data cand devin mama pe cale naturala, acum aflandu-ma in cea de-a sasea luna de sarcina. Daca nu va fi nevoie de aceste celule, ceea ce imi si doresc, voi incerca sa le donez altor familii care nu au putut face aceasta asigurare din diverse motive".

Si alte personalitati, precum Monica Davidescu, Helmuth Duckadam, Letitia Zaharia, Sanda Ladosi sau Calin Goia sunt active in campaniile de constientizare a importantei prelevarii de celule stem.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#celule stem costuri, #celule stem banci Romania, #celule stem importanta, #celule stem prelevare, #celule stem tratare boli , #sanatate