Valeriana calmeaza si combate insomnia

Duminica, 11 Noiembrie 2012, ora 21:42
11883 citiri
Valeriana calmeaza si combate insomnia

Sunt multe persoane care, la schimbarea de anotimp, acuza tot felul de probleme de sanatate, fara insa, a fi bolnave, in realitate. Simptomele manifestate - cefalee, stare de ameteala, dureri moderate musculare si articulare, oboseala nejustificata, insomnie, lipsa chefului de lucru si de viata, nu sunt altceva decat niste semnale ca organismul se adapteaza mai greu noilor conditii meteo.

Nu intra in panica si nici in prima farmacie deoarece ai la indemana valeriana care, in asemenea situatie, iti poate fi de un real folos. Radacina de valeriana se recolteaza toamna si se poate administra sub forma de ceai, tinctura ori pulbere.

Radacina de valeriana calmeaza hiperexcitabilitatea nervoasa avand actiune sedativa. Ceaiul de valeriana se prepara dintr-o lingurita de radacina adaugata intr-o cana de apa pentru trei ore, apoi se pune la foc.

Dupa trei, patru clocote, ceaiul se ia de pe foc, se strecoara si se bea cald, in timp, cu inghitituri mici. Se pot consuma doua, trei cani pe zi. Daca suferi de insomnie, ultima cana de ceai se bea seara, inainte de culcare.

Tinctura de valeriana se poate prepara in casa. Peste 40 de grame de radacina de valeriana pulbere, macinata in rasnita de cafea, se toarna 200 ml de alcool de 70 de grade si se lasa o saptamana la macerat perioada in care vasul se agita de cateva ori pe zi.

Apoi, lichidul rezultat se strecoara si se pastreaza la rece, in sticle mici, de culoare inchisa, cel mai bine la frigider. Zilnic, de trei ori, se iau cate zece picaturi diluate in putina apa. Pentru somn, se iau 15, 20 de picaturi seara, cu o jumatate de ora inainte de culcare.

Pulberea de valeriana se obtine prin macinarea plantei in rasnita electrica de cafea si se depoziteaza intr-un borcan inchis ermetic, la loc uscat si intunecos. E recomandat sa se macine atata planta cat se foloseste in doua saptamani perioada dupa care valeriana isi pierde din calitati.

Pulberea se administreaza ca somnifer si calmant, dar si impotriva colicilor stomacale cate jumatate de ligurita pe stomacul gol, de trei, patru ori pe zi.

Intern, fitoterapeutii mai recomanda valeriana si in cazul persoanelor depresive sau apasate de obsesii, in nevroze, angoase si ticuri, palpitatii, tuse nervoasa, crize astmatice, sciatica, ameteli, migrene, sughit, febra intermitenta, viermi intestinali, hipertensiune, palpitatii si boli cronice de piele.

Medicina populara de la noi spune ca valeriana are puterea de a-i ajuta pe semenii sufocati de halucinatii si cu mintile ratacite.

Atentie insa, valeriana nu se consuma in exces si neintrerupt. Dupa cel mult patru, sase saptamani, perioada in care se considera ca se instaleaza obisnuinta de a te descurca fara valeriana, tratamentul se intrerupe.

Marirea dozei de valeriana nu inseamna si marirea efectului terapeutic. Valeriana nu se administreaza copiilor sub 18 ani.

Sa avem sanatate!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#valeriana efect calmant, #valeriana insomnie, #valeriana remediu natural, #valeriana beneficii sanatate , #sanatate