Vara ne omoara cu zile. Ce putem face?

Vineri, 08 Iulie 2011, ora 08:30
9420 citiri
Vara ne omoara cu zile. Ce putem face?
Foto: Arhiva

Pentru unii, vara inseamna soare, mare, concediu. Pentru altii, mai putini norocosi, cu probleme de sanatate, vara inseamna transpiratie, tensiune marita, circulatie proasta.

Canicula si schimbarile bruste de temperatura pot face mai mult rau decat bine si, cel putin in ultimul timp, am avut parte din plin de instabilitatea vremii, ceea ce inseamna ca in curand am putea sa ne scoatem pastilele din sertar in functie de prognoza meteo.

Studiile specialistilor in stiinta mediului arata ca modificarile climatice se manifesta, la nivel global, prin cresterea temperaturilor, sporirea instabilitatii atmosferice, prin variatii mari de temperaturi, furtuni si vijelii, inundatii atipice.

Cel putin de la inceputul verii, multe dintre aceste fenomene s-au manifestat pe teritoriul Romaniei. Si toate acestea au efecte negative asupra sanatatii oamenilor. Variatiile de temperatura, umezeala, ploile, caldura insuportabila, toate inrautatesc bolile.

Un organism normal se adapteaza la astfel de schimbari de temperatura in 14 zile. Mai mult decat atat, trecerea de la canicula la ploaie si vreme innorata ii afecteaza in special pe copii, batrani si bolnavii cronici.

Schimbarile climatice reprezinta un pericol real pentru persoanele care sufera de boli cardiace. Chiar daca temperaturile ridicate ameninta viata celor care sufera de probleme cu inima, medicii sustin ca nici frigul nu este benefic, acesta ducand la coagularea sangelui, crescand astfel riscul producerii atacurilor de cord.

"In perioadele de caldura excesiva, poate scadea foarte mult presiunea arteriala prin deshidratare, iar persoanele hipertensive se pot confrunta cu cresterea tensiunii arteriale foarte mult. Si tot din cauza caldurii, pot aparea aritmii cardiace", a declarat, pentru Ziare.com, medicul primar cardiolog Daniela Crisu, de la Medcenter Iasi.

In momentul in care corpul uman este practic fortat sa treaca brusc de la o temperatura de peste 35 de grade C la mai putin de 17 grade C, organismul este slabit instantaneu, pentru ca incearca sa faca fata acestei treceri si pentru ca este confruntat cu umezeala si cu frigul. Sistemul imunitar se prabuseste incet, iar corpul este vulnerabil in fata virozelor.

Meteo: Canicula bate la usa

"Caldura provoaca vasodilatatie, iar temperaturile scazute produc vasoconstrictie, iar termoreglarea organismului se modifica. Rezultatul? Pot aparea migrene, cefalee, iar pacientilor bolnavi starea le poate fi agravata", a mai spus dr. Daniela Crisu.

Vremea schimbatoare ne ameteste, la propriu

In plus, atunci cand vremea se raceste brusc, foarte multe persoane se confrunta cu ameteli si dureri de cap. Exista multi oameni care, pe o asemenea vreme, acuza o stare de oboseala acuta, o astenie fizica si psihica, o stare de somnolenta continua si chiar depresie, cu toate ca se odihnesc corespunzator noaptea.

Cum ne putem proteja? De canicula - evitand expunerea la soare in orele de varf, acoperindu-ne capul si hidratandu-ne foarte bine.

Cu diferentele bruste de temperatura nu prea avem cum lupta. "Putem sa ne imbracam adecvat, atunci cand perioadele de canicula alterneaza cu cele de ploaie rece. Cand e cald, sa folosim imbracaminte din fibre naturale, in culori deschise, iar cand ploua si e frig, sa ne imbracam mai gros si sa nu uitam acasa umbrela", ne-a sfatuit specialistul.

Alergiile si canicula

Spre deosebire de alte boli in care pacientul poate preintampina afectiunea, alergiile nu pot fi controlate. Ele tin de factorii favorizanti existenti in mediu si de modul in care organismul nostru raspunde la ei.

"In perioada foarte calda, organismul resimte acesta crestere brusca de temperatura. Fie prin deshidratare, daca nu ne hidratam cum trebuie, fie prin scaderea tensiunii, fie prin ameteli, palpitatii, modificari ale calcemiei", a explicat, pentru Ziare.com, dr. Schifirnet Monica, medic primar de alergologie si imunologie clinica din cadrul clinicii GRAL MEDICAL Bucuresti.

Chiar daca schimbarile de temperatura de la o zi la alta nu prezinta un pericol pentru persoanele sensibile la alergii, o situatie speciala este intalnita in cazul trecerii de la o temperatura ridicata la una scazuta, cum ar fi cazul iesirii in canicula dintr-o incapere cu aer conditionat.

Si aerul conditionat are efecte secundare

"Daca variatiile de temperatura de la o zi la alta nu declanseaza alergii, altfel stau lucrurile in ceea ce priveste persoanele sensibile, care folosesc aparatele de aer conditionat", ne-a precizat dr. Schifirnet. "Trecerile bruste de la o temperatura la alta pot declansa rinita vaso-motorie, ceea ce inseamna ca pacientul incepe sa stranute, sa i se infunde nasul, sa-i lacrimeze ochii", a mai spus specialistul.

Vara, cele mai frecvente forme de alergii sunt: rinoconjunctivitele alergice, care sunt reactii la polenurile din aceasta perioada a anului, sau fotofitodermatizele, care sunt reactii ale pielii in contact cu diferite tipuri de plante si in contact cu lumina solara, alergiile alimentare la diferite fructe sau legume de sezon.

Ce putem face sa ne aparam? "Persoanele care stiu ca sunt alergice trebuie sa limiteze contactul cu acel alergen. De exemplu, cei care sunt alergici la polen sa ramana cat mai mult in spatii inchise sau in spatii care beneficiaza de filtre de polen. Persoanele cu reactii de fotofitodermatoza trebuie sa-si acopere cat mai mult pielea si sa nu intre in contact cu iarba", ne-a precizat dr. Schifirnet Monica.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#sfaturi canicula, #temperaturi extreme, #sfaturi temperaturi extreme, #probleme cardiovasculare canicula, #schimbari temperatura sanatate , #sanatate