Varicele: prevenire si tratament - Ce spune medicul

Duminica, 17 Aprilie 2011, ora 16:22
15775 citiri
Varicele: prevenire si tratament - Ce spune medicul

Picioarele sunt intotdeauna foarte importante pentru o femeie, indiferent de varsta, constituind o arma de seductie si un prilej de mandrie. Mergi la sport, tii diete drastice, totul pentru a fi supla si a avea un corp de admirat. Dar ce faci atunci cand natura iti este potrivnica si apar varicele, elemente extrem de inestetice pentru corpul oricarei persoane?

"Varicele sunt dilatatiile anormale, patologice ale venelor superficiale(de la nivelul picioarelor)sau ale unor segmente ale lor. Mecanismul consta in disfunctia valvelor sistemului venos. Acesta este de doua feluri: profund si superficial (situat sub piele). Principal este cel profund, care preia majoritatea sangelui venos. Dar si cel superficial are rolul sau pentru organism, preia o parte din sange, dar in urma smulgerii prin operatie a unor vene superficiale, viata pacientului nu este deloc pusa in pericol", explica Dr. Gabriel Mihai, medic specialist medicina de familie.

Cauzele aparitiei varicei si moduri de prevenire

Varicele pot aparea in urma unei profesii care necesita prea mult timp stat in picioare sau, dimpotriva, numai la birou, fara posibilitatea de a tine picioarele ridicate din cand in cand pentru a evita stagnarea sangelui. Sporturile precum tenisul sau scrima, care pun o presiune deosebita pe talpa piciorului, pot fi si ele un factor favorizant. Sarcina este un element ce poate declansa aceasta afectiune, la fel ca diverse traumatisme si arsuri la nivelul picioarelor.

Este bine sa mergi pe jos de cate ori ai ocazia sau sa practici inotul, pentru ca aceste doua activitati vor activa circulatia venoasa. Nu purta pantaloni, sosete sau cizme care te strang, pentru ca vor presa peretii vaselor sanguine.

Obezitatea si sedentarismul reprezinta de asemenea un factor important in aparitia varicelor. De multe ori, din cauza compresiei aspura venelor abdominale si a modificarilor hormonale din timpul sarcinii, femeile se confrunta cu varice, dar uneori acestea regreseaza la un timp dupa nastere.

Cel mai important factor al aparitiei varicelor este ereditatea, intrucat multi dintre cei care au avut parinti ce au suferit de aceasta afectiune, se vor confrunta la randul lor cu ea.

Riscurile la care esti supus atunci cand ai varice

Riscurile sunt destul de mici, pentru ca, dupa cum am spus mai sus, varicele sunt afectiuni ale sistemului venos superficial, care nu pune in primejdie viata. Problema este mai degraba de natura estetica, pentru ca varicele se pot rupe si produce hemoragii subcutanate si ulceratii, care se cicatrizeaza si se vindeca destul de greu; mai poate aparea tromboflebita (inflamatie a venelor trombozate).

Tratamente pentru varice

Exista diverse tipuri de tratamente, ce variaza in functie de stadiul bolii si de optiunile personale ale pacientului.

In primul stadiu se poate face o injectare directa in vena a unui produs cu efect sclerozant, introducandu-se un ac fin de catre medicul specialist flebolog sau angiolog. Se pot prescrie medicamente care sa tonicizeze peretii venelor si sa amelioreze eventualele dureri sau senzatii de furnicaturi.

Purtarea ciorapilor speciali, care sa stranga suficient piciorul(si mai ales in mod corect) incat sa sustina peretii vaselor de sange, fara sa obstructioneze circulatia, poate fi o solutie in fazele incipiente.

In anumite cazuri, tratamentul cu laser da rezultate bune, fiind foarte rapid si usor de efectuat. O fibra cu laser este introdusa pe cale cutanata pentru a cauteriza vena. Nu este necesara anestezie generala si pacientul isi poate relua activitatile la scurt timp dupa procedura. Aceasta este insa eficienta doar in cazul in care este afectata vena principala, nu si cele adiacente.

Exista si numeroase tehnici chirurgicale(ex: stripping, CHIVA - cura hemodinamica a insuficientei venoase in ambulatoriu), toate avand ca scop final extirparea venelor superficiale afectate. Procedurile acestea necesita de obicei un timp minim de spitalizare dar pacienta trebuie sa poarte ciorapi speciali timp de o luna dupa operatie si incetarea muncii timp de cateva saptamani este obligatorie.

"Parerile sunt impartite cu privire la procedurile de tratare ale varicei. Un lucru este insa clar: trebuiesc gasite toate venele perforante si ligaturate in chirurgie sau sclerozate prin tratamente nechirurgicale, altfel varicele reapar", afirma Dr. Gabriel Mihai.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#varice, #varice tratament boala, #varice apare picioare, #afectiuni picioare , #sanatate