Ziare.com

Consumatorii de popcorn sunt expusi la vapori toxici

Miercuri, 05 Septembrie 2007, ora 09:59

   

Consumatorii de popcorn sunt expusi la vapori toxici
Consumatorii si lucratorii din fabricile de popcorn ar putea sa fie in pericol de a inhala vapori toxici, rezultati din procesul de prajire a floricelelor de porumb, avertizeaza o echipa de medici de la un centru de investigare a bolilor respiratorii, relateaza Associated Press.

Specialistii de la Centrul National de Cercetari Medicale din Denver au adresat autoritatilor federale o avertizare, in care declarau ca au fost descoperite cazuri de pacienti care au dezvoltat afectiuni pulmonare, in urma expunerii prelungite la vaporii de ulei folositi in fabricarea de popcorn.

Doctorul Cecile Rose a precizat insa ca nu exista dovezi certe asupra cauzei declansarii afectiunilor respiratorii, dar ca exista mari sanse sa fie identificata o legatura intre vaporii toxici si bolile declansate.

Rezultatele studiului au fost facute publice marti, pe un blog care trateaza subiecte legate de politicile de sanatate si a echivalat cu un apel pentru revizuirea legislatiei privind muncitorii din mediile toxice, cum ar fi fabricile alimentare.

Ca raspuns la avertizarile medicilor, asociatiile din domeniul alimentar au facut publica o declaratie comuna in care cereau eliminarea diacetilului din uleiurile folosite in procesele de fabricatie, desi acesta este o substanta acceptata de legislatia in domeniu.

Purtatorul de cuvant al Institutului National pentru Siguranta si Sanatatea Muncii, Fred Blosser, a declarat ca este pentru prima data cand medicii descopera o posibila legatura intre maladiile pulmonare si vaporii degajati in procesul de fabricare a floricelelor de porumb.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1699 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor