Cum iti afecteaza fratii viata - de la un IQ mai mic pana la riscul de cancer

Miercuri, 28 August 2013, ora 21:52
7161 citiri
Cum iti afecteaza fratii viata - de la un IQ mai mic pana la riscul de cancer
Foto: Daily Mail

Faptul ca genetica isi spune intotdeauna cuvantul este deja binecunoscut. In plus, studiile privind influenta fratilor si surorilor asupra vietii noastre au scos la iveala date cu adevarat surprinzatoare.

Prezenta fratilor si ordinea nasterii lor ne influenteaza pe mai multe planuri, trasandu-ne inca de la inceput anumite predispozitii. Iata o trecere in revista a studiilor pe aceasta tema, conform Daily Mail.

Barbatii cu mai multi frati sunt mai fertili

Se pare ca barbatii care au mai multi frati au si o gena care raspunde de o fertilitate mai buna, sustine un studiu publicat anul trecut la Universitatea din Sheffield. Cercetarea a cuprins 500 de subiecti, calitatea spermei dovedindu-se mult mai buna in randul celor cu mai multi frati.

In plus, coordonatorul proiectului sustine ca este mult mai probabil ca acesti barbati sa aiba fii, ceea ce ar sustine cercetarile precedente care corelau fertilitatea ridicata cu posibilitatea de a avea baieti.

Mezinul familiei este, de obicei, mai scund

Un studiu efectuat in 2007 la University College of London a cuprins 14.000 de familii. La final, concluziile au aratat faptul ca odraslele singure la parinti erau inalte, in general. In familiile cu mai multi copii, inaltimea scadea direct proportional cu ordinea nasterii, fratii mai mici fiind si cei mai scunzi.

Cum inaltimea este un indice al starii de sanatate generala, fiind determinata de genetica, dar si de nutritie si stres, se crede ca fratii mai mici sunt si mai bolnaviciosi. Ei primesc mai putina mancare, atentie si bani de la parinti decat fratii lor mai mari.

Un alt studiu a relevat faptul ca primii nascuti sunt mai predispusi sa traiasca mai mult decat fratii lor.

Ai frati mai mari? Mai putine riscuri de alergii

Mai multe cercetari au aratat ca fratii mai mari sau copiii singuri la parinti prezinta un risc mai mare de a se confrunta cu eczeme si alergii.

Un studiu efectuat in Japonia, avand ca subiecti 13.000 de copii, a aratat ca aparitia alergiilor in randul primilor nascuti era de 4%, pe cand in cazul urmatorul venit in familie prezenta un risc de doar 2,5%. Asadar, cu cat ai mai multi frati mai mari, cu atat scad riscurile unei astfel de afectiuni.

Acest fapt se explica prin faptul ca un mediu foarte curat te face hipersensibil la alergeni altminteri inofensivi. Copiii aduc de afara animale, insecte sau pur si simplu bacterii de la locul de joaca, ceea ce stimuleaza in timp sistemul imunitar.

Frati mai mari? Nu risti nici sa fii obez

Riscul de obezitate scade cu 14% la fiecare frate in plus, sustine un studiu american, efectuat in 2006. O alta cercetare din 2012, efectuata pe 12.700 de copii din tari europene, a aratat ca copiii singuri la parinti erau cu 50% mai predispusi sa fie supraponderali sau obezi.

Cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga sustin ca risca sa fie obezi si mezinii.

Fratii mai mici au un IQ mai mic

Mai multe cercetari au aratat ca fratii mai mari sunt mai destepti si se descurca mai bine la scoala. Unul dintre cele mai ample studii care atesta aceasta teorie a avut loc in Norvegia, in 2007, avand ca subiecti 250.000 de recruti din armata.

Astfel, s-a demonstrat ca IQ-ul primului nascut era in medie cu 2,3 procente mai mare decat in cazul urmatorului venit pe lume. Cercetatorii cred ca asta tine mai degraba de factorii sociali decat de cei biologici, pentru ca primii nascuti primesc mai multa atentie din partea parintilor.

Oricum, alte studii interesante arata si ca fratii mijlocii se descurca cel mai bine in viata, in parte pentru ca invata sa devina rabdatori, buni negociatori si nu triseaza.

Fratii si sanatatea inimii

Daca o ruda de gradul intai, cum ar fi un frate, face infarct inainte de 55 de ani, se poate spune ca in acea familie exista o predispozitie genetica spre acea problema.

In plus, relatia cu fratii ne afecteaza sanatatea inimii. Cercetatorii de la Universitatea din Stockholm au stabilit ca, dupa moartea unui frate, riscul de a face atac de cord creste cu 25% in randul femeilor, respectiv cu 15% in randul barbatilor.

Obiceiurile proaste ale fratilor ne influenteaza sanatatea

Cum numerosi frati mai mici isi adora fratii mai mari, e de la sine inteles ca ei vor imprumuta din obiceiurile celor din urma. Astfel, copiii cu frati mai mari care erau obezi prezinta riscuri de 6 ori mai mari de a se confrunta si ei cu aceasta problema.

Cum de la obezitate deriva o multime de alte afectiuni, creste si riscul de diabet, printre altele.

Certurile intre frati cauzeaza depresie

Certurile intre frati au un efect puternic asupra moralului copiilor. Un studiu de la Universitatea din Missouri a aratat ca adolescentii care se cearta cu fratii din cauza aspectelor legate de egalitate si corectitudine sunt mai predispusi catre depresie in perioada urmatoare. In plus, conflictele legate de spatiul personal ii fac pe copii mai anxiosi si le scade stima de sine.

Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Nicușor Dan, la depunerea candidaturii pentru Capitală: Va fi o luptă între oameni care doresc o justiție corectă și clanuri care sug de la bugetul statului
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei și a listei Drepte Unite pentru alegerile locale din Bucureşti că în această...
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Prima reacție a lui Clotilde Armand după ce a fost trimisă în judecată: ”Ciolacu a schimbat 4 procurori până a găsit unul din provincie pe care l-a avansat să mă ancheteze”
Primărița Sectorului 1, Clotilde Armand, a reacționat joi, 25 aprilie, la câteva ore după ce a fost trimisă în judecată. Într-un mesaj postat pe Facebook, Clotilde Armand precizează...
#frati sanatate, #influenta frati sanatate, #statistici frati surori, #primul nascut studii, #mezini studii , #sanatate