Cum iti protejezi oasele in functie de varsta pe care o ai

Duminica, 24 Martie 2013, ora 08:06
12451 citiri
Cum iti protejezi oasele in functie de varsta pe care o ai

Indiferent de varsta, e de datoria ta sa iti protejezi oasele. Poti face asta printr-un regim adecvat, prin exercitii exercitii fizice si prin evitarea fumatului.

Din pacate, insa, de-a lungul anilor, in organism apar o serie de modificari, si la fiecare varsta trebuie sa stii exact ce sa faci pentru a evita ca acestea sa iti afecteze oasele.

Printre recomandarile valabile la orice varsta se afla includerea in alimentatie a produselor care protejeaza oasele: fructe, legume si produse lactate cu continut redus de grasime. Femeile ar trebui sa consume 1.000 miligrame de calciu si vitamina D zilnic, potrivit Real Simple.

Miscarea are un efect important asupra sistemului osos, ajutandu-l intr-o masura mai mare decat calciul, arata un studiu recent.

Femeile care fumeaza au un nivel mai scazut al estrogenului si ajung la menopauza mai repede fata de cele care fumeaza. Ambele consecinte conduc la o densitate mai scazuta a oaselor.

Consumul exagerat de sare si alcool afecteaza de asemenea functionarea oaselor.

Exista doi termeni medicali care definesc densitatea oaselor: osteopenia si osteoporoza. Osteopenia inseamna o densitate osoasa mai mica decat cea normala, care nu este insa destul de puternica pentru a fi numita osteoporoza. Peste 20% dintre femeile care nu au ajuns la menopauza au osteopenie.

Osteoporoza este o boala mult mai grava si inseamna ca densitatea oaselor este atat de mica incat pot aparea oricand fracturi, in special in regiunea soldurilor, a coloanei vertebrale si a incheieturilor. Desi osteoporoza apare in general la menopauza, nu este totusi exclusa la nicio varsta.

La 20 de ani

Fii atenta la pierderile in greutate: daca urmezi vreun regim, asigura-te ca faci si sport in acelasi timp. Cercetarile arata ca persoanele care tin regim fara sa faca sport pot pierde din masa osoasa.

Fa exercitii fizice in mod inteligent: exercitiile prin care se pune presiune asupra oaselor (intre 20 si 30 de minute pe zi este ideal), precum alergarea sau ridicarea greutatilor, facute regulat, contribuie la mentinerea densitatii osoase, favorizand formarea osteoblastelor (celulele osoase tinere).

Nu exagera insa cu sportul: practicarea acestei activitati in mod excesiv poate afecta ciclul mestrual, in sensul ca acesta devine neregulat sau se opreste, ceea ce creste riscul pierderii premature a masei osoase.

Fii atenta la ciclul menstrual: menstruatiile rare (mai putin de sase sau opt pe an) sunt asociate cu nivelurile scazute de estrogen si adesea cu o greutate mica. Estrogenul este cel mai bun aliat al oaselor pentru ca incetineste tendinta de scadere a masei osoase. Daca nu ai menstruatii regulate, este indicat sa mergi la un ginecolog.

Ai grija la masurile de contraceptie: estrogenul din contraceptivele orale iti poate creste densitatea osoasa. Exista insa si contraceptive care se injecteaza o data pe luna (Depo-Provera), care, utilizate mai mult de doi ani, scad nivelul de estrogen si conduc la scaderea masei osoase in cazul femeilor tinere.

La 30 de ani

In timpul sarcinii: daca nu consumi o cantitate suficienta de calciu in timpul sarcinii, copilul care se dezvolta poate asimila rezervele de calciu din oasele tale. Daca insa consumi zilnic 1.000 miligrame de calciu, corpul tau va absorbi o cantitate mai mare din acest mineral decat in mod obisnuit.

Ulterior, alaptatul pe o perioada mai mare de un an iti poate afecta oasele, insa doctorii spun ca masa osoasa poate fi recuperata mai tarziu daca ai grija sa consumi necesarul de calciu si vitamina D.

Ai grija la medicamente: folosirea corticosteroizilor (pentru astm, boli ale intestinelor, artrita reumatica sau lupus), a anticonvulsivelor (pentru boli in care apar convulsii) sau substante pentru hormonii de eliberare a gonadotropinei pot duce la scaderea rapida a masei osoase, spun cercetatorii.

Si medicamentele folosite in refluxul gastroesofagian, luate in cantitati mari, pot afecta oasele din cauza ca impiedica absorbtia calciului.

Controleaza stresul: hormonii stresului, precum cortizolul, pot sa impiedice cresterea oaselor si sa accelereze distrugerea lor. Si depresia are acelasi efect negativ asupra oaselor.

La 40 de ani

Fii atenta la frecventa ciclului menstrual: menstruatiile la intervale mari ar putea fi semnul intrarii in perimenopauza (perioada de tranzitie care precede menopauza naturala), ceea ce inseamna ca trebuie sa demarezi un plan de protectie a oaselor, care sa includa exercitii fizice si suplimente din calciu. Cand menstruatiile devin neregulate, incepe adevaratul declin al masei osoase.

Nu uita de "hotii ascunsi" ai masei osoase: o tiroida hiperactiva poate sa accelereze pierderea masei osoase, iar diabetul de tipul 2 mareste riscul fracturilor.

Evalueaza factorii de risc: daca ai suferit vreodata o fractura, daca ai in familie cazuri de osteoporoza sau fracturi, daca esti foarte slab si fumezi, daca ai avut o tulburare legata de alimentatie sau ai intrat la menopauza inainte sa implinesti 40 de ani, esti predispus la osteoporoza.

Analizeaza terapia cu hormoni impreuna cu medicul tau: terapia de inlocuire a hormonilor pe termen scurt, pentru a controla simptomele perimenopauzei, precum bufeurile, nu este considerata riscanta si poate constitui un factor benefic pentru oase. In timp insa, terapia de inlocuire a hormonilor creste riscul aparitiei infarctului sau cancerului la san.

La 50 de ani

Creste consumul de calciu: nivelul de estrogen scade odata cu menopauza, iar pierderea mesei osoase se accelereaza cu 1% - 2% pe an. In aceste conditii, doza zilnica de calciu ar trebui sa ajunga la 1.200 miligrame pe zi. Si consumul de vitamina D ar trebui marit.

Fii atenta la durerile de spate: o durere de spate brusca poate fi cauzata de o fractura vertebrala. Acest lucru este foarte frecvent in randul femeilor de peste 50 de ani, insa este adesea ignorat. Este necesar un control medical, pentru ca o fractura vertebrala va predispune si la aparitia celei de-a doua.

Masoara-ti densitatea osoasa la trei sau la cinci ani dupa menopauza: exista diverse teste care se pot face in acest sens, incepand cu aparatele cu raze X si pana la cele cu ultrasunete. Testele sunt nedureroase si se pot face rapid.

Discuta tratamentul cu medicul tau: odata ce stii care este densitatea oaselor, alcatuieste un plan de actiune. Pentru ca osteoporoza nu poate fi vindecata, se recomanda administrarea unor medicamante care contribuie la limitarea pierderii masei osoase.

Lasconi spune cum a pornit „investigația” cu trollii. „Am reuşit să fac un lucru pe care serviciile nu l-au făcut, altfel defila Ciolacu cu asemenea informaţie”
Lasconi spune cum a pornit „investigația” cu trollii. „Am reuşit să fac un lucru pe care serviciile nu l-au făcut, altfel defila Ciolacu cu asemenea informaţie”
Candidatul USR la Preşedinţia României, Elena Lasconi, a declarat că a pornit investigaţia în privinţa fostului ofiţer al serviciilor israeliene Tal Hanan şi a legăturii pe care acesta ar...
Marcel Ciolacu și George Simion, confruntare în turul doi al alegerilor prezidențiale SONDAJ
Marcel Ciolacu și George Simion, confruntare în turul doi al alegerilor prezidențiale SONDAJ
Marcel Ciolacu și George Simion ar intra în turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit unui sondaj Sociopol. Pe locul trei ar fi Nicolae Ciucă, urmat de Elena Lasconi. Conform noului...
#cum iti protejezi oasele, #prevenire osteoporoza, #regim sistemul osos, #substante protectie oase, #dieta oase sanatoase, #analize densitate osoasa , #sanatate
  1. Actrița australiană Margot Robbie a devenit mamă pentru prima oară. Bunicii sunt în al nouălea cer
  2. O artistă face noi dezvăluiri după moartea regretatului star One Direction: ”Liam a strigat după ajutor”
  3. Boala care ucide pe capete din ce în ce mai mulți tineri din cauza stilului de viață contemporan
  4. Horoscop zilnic. Duminică, 3 noiembrie. Zodia care își îmbunătățește relația cu familia
  5. Bancul zilei: De ce Bulă nu a achitat nota de plată
  6. Locul turistic din România care a fost reabilitat și va face concurență serioasă Castelului Bran. Legendele zonei spun că e bântuită
  7. Sâmbăta Morților. Tradiții și superstiții pentru Moșii de toamnă, de la pomană până la legătura vie
  8. Horoscop zilnic. Sâmbătă, 2 noiembrie. Zodia care își petrece ziua alături de ființa iubită
  9. Bancul zilei: Cum a ajuns o femeie la băi termale
  10. Cât mai costă să organizezi o nuntă. Ce s-a scumpit și cum s-au adaptat mirii