Cum poate fi tratata epilepsia prin acupunctura?

Luni, 01 Martie 2010, ora 12:03
22714 citiri
Cum poate fi tratata epilepsia prin acupunctura?
Foto: knol

Epilepsia este o tulburare neurologica comuna care se datoreaza unor factori care interfereaza cu impulsurile electrice la nivelul creierului si este o problema ca poate face ca pacientul sa ajunga sa aiba probleme sociale.

In ultimii ani, numeroase persoane au apelat la vindecarea epilepsiei prin acupunctura. Cum functioneaza acest tratament si cum recunosti aceasta boala de la primele semne afla in continuare de la doctorul Codrut Tutu.

In primul rand trebuie stabilit de la inceput ca epilepsia nu este o forma de retardare intelectuala sau boala psihica si, de asemenea, nu este contagioasa.

In cazul copiilor, crizele epileptice se manifesta sub forma unor convulsii sau spasme musculare succesive, intrerupte de perioade de pauza ce dureaza cateva secunde, potrivit doctorului Codrut Tutu, specialist in acupunctura si apifitoterapie.

"Episoadele convulsive pot aparea cand bebelusul doarme sau si cand este treaz. Corpul ia pozitia de fetus, membrele sunt intepenite si inclestate sau, din contra, se produce o arcuire spre spate cu intepenirea gatului si extensia membrelor si a capului spre zona posterioara", spune specialistul.

Aceste crize apar, in general, intre 4-8 luni, insa exista si situatii de convulsii neonatale datorate unei perioade febrile sau de natura benigna, care nu sunt crize epileptice, nu prezinta particularitatile cerebrale specifice crizei epileptice si vor disparea ulterior fara repercursiuni in dezvoltarea copilului.

In cazul epilepsiei juvenile, crizele pot fi partiale sau generalizate. Se diferentiaza crizele "grand mal" (fr), epileptica majora, si "petite mal" (fr), epileptica minora, in functie de gradul de afectare cerebrala, dupa cum explica Codrut Tutu.

Atacurile de epilepsie au legatura cu Luna

In cazul crizelor majore, copilul devine brusc palid sau tipa, i se contracta musculatura si corpul se rigidizeaza, isi pierde cunostinta si cade. Urmeaza a doua parte a crizei, caracterizata de convulsii si spasme succesive ale membrelor, cu risc de muscare a limbii si aparitia unei hipersalivatii, cunoscute sub denumirea de "spume la gura".

Fata este cianotica, adica se albastreste, iar spre sfarsitul crizei, cand musculatura se relaxeaza, pot aparea urinarea si defecatia involuntara.

"Dupa incheierea crizei copilul este dezorientat si confuz si va adormi in cele mai multe cazuri. In ceea ce priveste criza epileptica minora, copilul isi intrerupe activitatea din momentul respectiv, este complet absent si priveste in gol iar functiile psihice sunt suprimate pe durata crizei. La sfarsitul crizei copilul isi va relua activitatea ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, nu este confuz sau dezorientat", mentioneaza Tutu.

Un parinte care observa ca exista astfel de semne trebuie sa se adreseze imediat unui neurolog pentru a se realiza investigatiile specifice, iar dupa analize acesta va stabili daca in timpul crizelor convulsive exista si manifestari cerebrale specifice epilepsiei.

Cum functioneaza acupunctura in cazul epilepsiei?

In afara tratamentelor normale, un pacient ce sufera de epilepsie poate apela si la acupunctura. In acest caz, acupunctura este asociata cu produsele din plante.

"Acupunctura are rolul de a actiona la nivel cerebral prin indepartarea blocajelor energetice existente in sistemul de meridiane, normalizarea activitatii cerebrale si a secretiei de neurotransmitatori iar produsele din plante actioneaza intern pentru tratarea cauzelor aparitiei epilepsiei", a adaugat Codrut Tutu.

Tratamentul cu acupunctura poate fi urmat si de copii. "In cazul copiilor cu varste sub un an sau daca copilul refuza acele de acupunctura din teama, stimularea punctelor de acupunctura se face prin alte metode astfel incat copilul sa se simta confortabil in timpul sesiunilor de tratament", adauga specialistul in acupunctura si apifitoterapie.

Frecventa sedintelor de acupunctura si durata acestui tratament se vor stabili dupa o evaluare a pacientului, "intrucat fiecare organism prezinta particularitatile sale iar fiecare afectiune apare in urma unui complex de cauze asociate ce necesita un tratament diferit pentru fiecare pacient", mentioneaza Tutu.

Ce sanse de vindecare exista?

Sanse de vindecare exista pentru fiecare pacient, insa reusita unui tratament este conditionata de urmarea schemei de tratament de catre pacient, consecventa acestuia fata de tratament, varsta si starea generala a organismului, cat si a fiecarui organ in parte si dimensiunile si localizarea zonei cerebrale afectate.

"Pacientii care s-au vindecat complet au respectat indicatiile medicale primite si au urmat toate etapele tratamentului. In cazul unei afectiuni complexa precum epilepsia, ce determina tulburarea activitatii sistemului nervos, nu putem discuta despre cateva sedinte de acupunctura pentru a se obtine rezultatele dorite. Complexitatea si durata tratamentului depinde de gravitatea afectiunii, iar vindecarea epilepsiei nu se poate reusi doar in cateva sedinte de acupunctura", mai spune specialistul.

Nu exista contraindicatii pentru acest tratament. Nici acupunctura si nici produsele din plante nu produc reactii adverse si nu prezinta contraindicatii daca procedurile de tratament sunt aplicate corect si daca tratamentul este adaptat la organismului ce urmeaza a fi tratat.

"Se pot inscrie la tratament atat copii cat si persoane de varsta a treia sau femei gravide. Doar in cazul gravidelor se evita stimularea anumitor centri energetici", a adaugat Tutu.

Ginkgo biloba, contraindicata in epilepsie

Daca persoanele care au suferit de epilepsie vor sa faca copii, cuplurile trebuie sa urmeze pe durata sarcinii un tratament de intretinere, astfel incat sa se asigure o dezvoltare armonioasa a fatului.

"Aceasta recomandare o fac si pacientilor care prezinta cazuri de epilepsie in familie. Nu este obligatoriu ca genele responsabile pentru declansarea epilepsiei la unul dintre parinti sa fie transmise copilului, cum nu este este nici obligatoriu ca unele persoane ce prezinta o predispozitie genetica pentru aceasta afectiune sa o si dezvolte", a mai spus Codrut Tutu.

Pretul unei sedinte de la acupunctura incepe de la 25 RON, iar costul produselor din plante administrate variaza in functie de formulele asociate.

Dr. Codrut Tutu - Specialist Acupunctura si Apifitoterapie

www.pirasan.ro

#tratament acupunctura epilepsie, #specialist acupunctura epilepsie, #pacient epilepsie tratament acupunctura , #sanatate