Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum s-au ingrasat americanii?

Luni, 05 Aprilie 2010, ora 13:13
5899 citiri
Cum s-au ingrasat americanii?

Doua treimi din americani sunt supraponderali sau obezi, iar asta s-ar datora in primul rand lipsei exercitiilor fizice si mancarii de tip fast-food, in opinia publicului larg, insa exista numeroase alte cauze ce pot determina asa-zisa epidemie de obezitate din SUA.

Incercand sa raspunda unei probleme de amploare nationala, cercetatori, doctori si nutritionisti americani au incercat sa identifice principalele cauze ce au dus cu adevarat la aceasta ingrasare a populatiei, dincolo de cele evidente, potrivit Live Science.

Guvernul si birocratia

In anul 1998, circa 29 de milioane de americani au devenit peste noapte supraponderali, fara sa ia macar o suta de grame in greutate, dupa de Guvernul a schimbat modul de calcul al indicelui de masa corporala (BMI).

Taxa pe suc si pizza ar face ca americanii sa slabeasca 2 kg anual

Marja superioara a indicelui a scazut pana la valoarea de 25, de la 28 pentru barbati si 27 pentru femei, conditii in care o multime de oameni au ajuns, brusc, mai grasi decat se stiau.

Imbunatatirea igienei si medicinei

In mod surprinzator, spalatul pe maini si folosirea apei curate, precum si a miilor de medicamente ce ar trebui sa ne faca viata mai usoara, ne fac de fapt sa fim un pic mai grei.

Oamenii de stiinta au demonstrat in laboratoare ca anumite bacterii intestinale determina corpul sa absoarba mai multe calorii din aceeasi cantitate de hrana si chiar ne cresc apetitul.

Ne ingrasam din cauza bacteriilor din burta

Medicii spun ca aceste bacterii au pus stapanire pe intestinele noastre tocmai din cauza igieni si a antibioticelor, care le-au distrus practic concurenta.

Scaunele ce ne urmaresc pe tot parcursul zilei

De vina pentru ingrasarea colectiva a populatiei sunt si toate scaunele, canapelele si fotoliile de care ne lovim la tot pasul si nu ne putem abtine sa nu le umplem, pentru cat mai multe ore.

Stii cu adevarat ce te ingrasa?

Dupa ce nu mai avem timp de exercitii fizice, iar munca din ziua de astazi solicita tot mai putin corpul uman, tot mai multi oameni pot spune ca stau toata ziua pe scaun, fara a-si petrece macar cateva ore pe zi stand in picioare.

Ne distram mancand

"Daca n-ar fi existat McDonald's, am fi fost cu totii mai slabi", spun doctorii americani, referindu-se desigur la intreaga industrie fast-food, ce are un rol extrem de important in tendinta accelerata de ingrasare a oamenilor.

Mancarea de tip junk food da dependenta ca si heroina

Nutritionistii sustin ca, in loc sa ne sature, toate grasimile, sarea si zaharul din mancarea de tip fast-food ne fac sa mancam in continuu si sa ne placa foarte mult ceea ce facem, stimuland anumite zone ale creierului asociate cu emotia si recompensa, asa cum fac si alcoolul, tigarile si sexul.

Mostenirea genetica ne obliga sa mancam

Desi nu am ajuns inca sa intelegem pe deplin toate mecanismele geneticii, oamenii de stiinta pot spune cu siguranta ca genele determina senzatia de satietate a unei persoane.

AFP: Romania i-a luat-o inainte lui Michelle Obama, cu taxa pe fast-food

Cu alte cuvinte, pofticiosii au fost programati genetic pentru asta, iar cand le este foarte greu sa se abtina din mancat, pot da cu incredere vina pe parinti, in special pe mama, care ii transmite o serie de mesaje genetice ce il invata inclusiv cum sa-si regleze greutatea.

Prietenii ingrasa, mai ales cei supraponderali

Oamenii se raporteaza intotdeauna la prieteni, mai ales cand vine vorba de greutate, iar cercetatorii sustin ca persoanele care au prieteni grasi se vor ingrasa la randul lor.

Unul din cele mai importante motive ar fi acela ca, in compania prietenilor supraponderali, conceptia asupra propriei normalitati se schimba extrem de usor.

Unul din cinci copii sub 4 ani din SUA este obez

Toate kilogramele in plus si obiceiurile nu tocmai sanatoase de hranire sunt acceptate astfel mult mai usor, sugerand ca obezitatea are si cauze culturale si psihologice, nu numai fiziologice.

Mancatul in viteza, o boala nationala

Desi mostenirea genetica si mediul de viata sunt responsabile, in doua treimi din cazuri, pentru diferentele dintre masele corporale ale oamenilor, ultima treime este reprezentata de factorul psihologic.

Cercetatorii sustin ca lipsa unei culturi veritabile a mancarii, in Statele Unite, spre deosebire de alte tari dezvoltate, joaca un rol extrem de important in acumularea kilogramelor in plus, la nivel national.

Ce ne face sa slabim sau ne ingrasam cu adevarat?

Americanii pun doar un mic pret pe placerea ritualica de a manca. In schimb, oamenii ajung sa-si ia pranzul la birou si micul dejun in metrou, desi a fost demonstrat stiintific ca mesele in familie sunt mult mai sanatoase.

Motivele si informatiile prezentate au aplicabilitate, in primul rand, in Statele Unite, desigur, insa chiar si la o privire fugara aruncata lumii in care traim, departe de SUA, nu putem sa nu observam ca poate nu suntem chiar atat de diferiti.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#cauze ingrasare, #obezitate boala nationala, #motive obezitate SUA , #sanatate