Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar

Sambata, 09 Februarie 2013, ora 09:52
12694 citiri
Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar

Daca vrei sa fii sanatos trebuie sa ai un sistem imunitar imbatibil si asta se poate obtine numai respectand permanent un anumit regim de viata.

O alimentatie deficitara, din fuga si pe apucate, somn insuficient, tigari, bauturi alcoolice si energizante in exces, medicamentele si poluarea, stresul cotidian generat de instabilinate si nesiguranta, de esecuri si neimpliniri, inseamna sistem imunitar scazut, adica boala.

Primul lucru de care trebuie sa tii seama este alimentatia. Ce mananci, cum, dar mai ales cand. Renunta la fast food-uri, pline de grasimi si alimente lipsite de nutrientii necesari. Obisnuieste-te ca macar o data pe zi sa servesti o masa calda, de la care niciodata sa nu-ti lipseasca ciorba sau supa.

Indiferent de anotimp, in piata gasim frecvent legume din care zilnic sa ne preparam cate o salata, stropita din belsug cu ulei de masline si zeama de lamaie. De asemenea, si iarna si vara, pe tarabele din piete gasesti tot felul de fructe pe care le poti consuma ca atare sau sub forma de suc.

Alege fructele romanesti, chiar daca nu sunt perfecte ca forma, marime si culoare precum cele din supermarket-uri, aduse de peste mari si tari, garnisite, din belsug, cu chimicale si conservanti.

In aceasta perioada cand si la noi cazurile de gripa au inceput sa se inmulteasca, nu ar trebui sa-ti lipseasca din casa merele si citricele. Aminteste-ti mereu de proverbul care spune ca un mar pe zi te fereste de doctor.

Bea apa plata sau de izvor si renunta la bauturile carbogazoase dulci care, e drept, sunt energizante, tonifica si binedispun, dar numai pentru o perioada scurta de timp. Bauturile carbogazoase ingrasa, pentru ca au foarte mult zahar, creeaza dependenta si, consummate frecvent, pe termen lung, pot avea efecte dintre cele mai neplacute pentru sanatate.

Obisnuieste-te sa bei ceai de plante sau din fructe de padure, bogate, mai ales, in vitamina C. Ceaiul nu creeaza dependenta si nu are efecte secundare. Multumeste-te cu numai doua cafele pe zi si nu mai tarziu de ora 4, ca sa eviti o noapte de nesomn.

Nu neglija orele de somn. Ca sa fii sanatos, sa te mentii in forma si sa poti face fata obligatiilor zilnice, ai nevoie de sapte, opt ore de somn pe noapte. Daca programul iti permite, poti "fura" si dupa amiaza un somn mic de 15, 20 de minute. Somnul de dupa amiaza face intr-adevar minuni.

Indiferent de vreme, iesi afara, macar pentru o plimbare scurta. Miscarea face bine, energizeaza, destinde muschii si calmeaza durerile de oase. In locul masinii sau al mijlocului de transport, prefera mersul pe jos.

Nu te izola, nu sta in casa, departe de oameni chiar daca medicii vorbesc despre gripa si poate in zilele urmatoare vor vorbi si mai mult. Ca sa-ti intaresti imunitatea, ai nevoie de anticorpi si acestia nu se formeaza evitand aglomeratiile, oamenii.

Sa avem sanatate!

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#remedii crestere imunitate, #program crestere imunitate, #mancat sanatos, #viata sanatoasa program , #sanatate