Cum sa va hraniti sanatos copilul mic

Joi, 21 Mai 2009, ora 12:47
3246 citiri
Cum sa va hraniti sanatos copilul mic

Cate dintre mame nu si-au pus macar o data problema daca isi hranesc sanatos copilul mic? Care sunt nutrientii de care are nevoie micutul si in ce cantitati? Academia Americana de Pediatrie are cateva raspunsuri.

Alimentele care contin calciu, fier, vitamina A, vitamina D, zinc si vitamina C nu ar trebui sa lipseasca din meniul zilnic al unui copil de 2-3 ani.

Calciul

Conform sursei citate, la aceasta varsta necesarul de calciu este de 500 mg pe zi, iar dupa varsta de 4 ani creste la 800 mg. Calciul este esential pentru dezvoltarea oaselor si dintilor, pentru buna functionare a sistemului nervos si a muschilor, dar si pentru activarea enzimelor care convertesc alimentele in energie.

Cateva surse de calciu: o jumatate de ceasca de iaurt- 190 mg, 15 grame de branza Cedar - 153 mg de calciu, o jumatate de ceasca de lapte-150 mg de calciu, o jumatate de ceasca de lapte de soia-150 mg, 18 g mozzarella -75 mg de calciu, un sfert de ceasca de broccoli -15 mg de calciu.

Fierul

In ce priveste fierul, un copil de 2-3 ani are nevoie de 7 mg de fier in fiecare zi. Fierul este important pentru formarea hemoglobinei. Lipsa fierului poate cauza anemia, manifestata prin oboseala, iritabilitate. Fierul are un rol important si in dezvoltarea creierului.

Nutritionistii atrag atentia ca este o diferenta intre sursele de fier animale si cele vegetale. Fierul provenit din surse animale - carne, peste, pasare - este usor absorbit de corp, dar organismul are nevoie si de fierul continut de legume sau fructe uscate.

Surse de fier: un sfert de ceasca de fructe de mare - 9 pana la 21 mg, o treime de ceasca de cereale fortifiate - 4,5 mg, un sfert de ceasca soia -2,2 mg, 35 g friptura -1 mg, o lingura de germeni de grau -5 mg fier, un sfert de ceasca tofu - 9 mg, o jumatate de ou - 3 mg, 35 g piept de pui- 2 mg.

Zinc

Necesarul de zinc al unui copil de 2-3 ani este de 3 mg pe zi. Zincul este necesar in mai mult de 70 de enzime care ajuta la digestie si metabolism. Copiii care nu primesc destul zinc risca sa se opreasca din crestere. Unele dintre cele mai bune surse de zinc: 35 g friptura - 1,7 mg, o lingura de germeni de grau - 1 mg, un sfert de ceasca de tofu - 6 mg, o jumatate de ou mare - 3 mg.

Vitamina D

Surprinzator, necesarul de vitamina D -5 micrograme pe zi sau 210 IU- este acelasi de la nastere pana la varsta de 50 ani. Vitamina D ajuta la absorbtia calciului. Corpul poate sa isi "faca rost" de vitamina D cand este expus la soare.

Cateva dintre cele mai bune surse de vitamina D: somon, ton, cereale, ouale.

Vitamina A

Vitamina A joaca un rol important in dezvoltarea oaselor si ajuta la protectia corpului de infectii. De asemenea, este importanta pentru sanatatea parului, unghiilor si pielii, dar si pentru vedere.

Iar daca este posibil sa luam prea multa vitamina A din surse animale, precum ficatul, este aproape imposibila "supradozarea" cu prea multa vitamina A din fructe sau legume, precum morcovii.

Surse de vitamina A: cartofii dulci, morcovii, lapte fortifiat, oua, broccoli, mango.

Vitamina C

Copilul dumneavoastra are nevoie zilnic de 15 mg de vitamina C. Vitamina C ajuta la formarea si repararea celulelor rosii din sange, oaselor si tesuturilor. Ajuta la sanatatea gingiilor si consolideaza vasele sanguine, stimuleaza sistemul imunitar.

Surse de vitamina C: o jumatate de portocala de marime medie - 30 mg, un sfert de ceasca broccoli - 30 mg, un sfert de ceasca suc de portocala 25 mg, un sfert de gref - 21 mg, o jumatate de banana - 5 mg, un sfert de ceasca spanac - 4,5 mg.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#alimentatie sanatoasa copil, #hraniti sanatos copil , #sanatate