Ciuperca piciorului este una dintre afectiunile specifice sezonului estival, cel mai des fiind contractata in locurile publice, precum piscine, stranduri, dusuri, vestiare.
Infectia se transmite prin contact direct cu obiectele contaminate, aproape 30 % dintre romani riscand sa se imbolnaveasca, barbatii fiind de doua ori mai predispusi decat femeile la aceasta afectiune, scrie Gandul.
"Boala debuteaza cu mancarimi sau iritatii intre degetele de la picioare si poate ajunge pana la sangerari si suprainfectari ale pielii. De obicei, se instaleaza intre al treilea si al cincilea deget al piciorului", explica Mihaela Tita, medic primar dermatolog.
Afectiunea provoaca o stare de disconfort, in cazuri grave ajungandu-se chiar si la imposibilitatea de deplasare a pacientului.
"Tratamentul consta in aplicarea unui tratament local fungicid care omoara ciuperca, si igiena permanenta pentru a nu recidiva. Crema aplicata ar trebui sa aiba la baza terbinafina, un ingredient activ care vindeca afectiunea in sapte zile, dar ramane in piele, continuand sa actioneze si dupa aceasta perioada.
Vindecarea completa a ranii poate avea loc si la cateva saptamani de la tratament.De aceea, se recomanda spalarea si uscarea picioarelor, atat in aceasta perioada, cat si dupa", spune dr. Tita.
Foarte important de stiut este ca netratata, boala nu se vindeca, putand duce la complicatii ca fisuri sau crapaturi ale pielii. In plus, ciuperca se poate extinde la pielea din jurul degetelor de la picioare, la unghiile de la maini sau alte parti ale corpului.
Mare grija trebuie sa aiba persoanele cu un sistem imunitar deficitar, suferinzii de diabet zaharat sau circulatie deficitara, care trebuie sa faca suplimentar si un tratament medicamentos.