Cum te feresti mai bine de ger?

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 10:09
4376 citiri
Cum te feresti mai bine de ger?

Iarna mult dorita, cu zapezi mari, viscol si drumuri inchise, a venit, chiar daca mai tarziu. Meteorologii anunta insa si scaderea drastica a temperaturilor pe o perioada de timp mai lunga. Asta presupune sa stii cum sa treci peste aceasta perioada cu bine si sa ramai sanatos, apt pentru activitatile tale zilnice.

Ca sa rezisti in zilele foarte reci, chiar geroase, cu temperaturi de sub minus 10 grade, trebuie sa te hranesti consistent. Din meniul zilnic sa nu-ti lipseasca citricele, lactatele, ceapa si usturoiul, mai ales daca iti petreci mult timp pe afara. In acest caz, ar fi extrem de util, si chiar se recomanda, un termos cu ceai cald, aromat, cu multa zeama de lamaie.

Imbracamintea trebuie sa fie, de asemenea, pe masura frigului de afara. In loc de un pulover gros, imbraca doua, mai subtiri. In loc de o singura pereche de sosete groase, de lana, pune doua perechi mai subtiri. Iti va fi mult mai cald si te simti mai comod.

Incaltamintea de iarna trebuie sa fie lejera, macar cu un numar mai mare decat in mod obisnuit, ca sa-ti incapa doua perechi de sosete, dar nici prea larga, pentru ca s-ar putea sa te "roada" talpile.

Chiar daca nu-ti place, acopera-ti capul. Risti sa iti degere urechile ori sa racesti zdravan daca iesi cu capul descoperit.

Daca este ger afara, e recomandat ca persoanele care sufera de tulburari circulatorii si de boli cronice - boli cardiovasculare, respiratorii si diabet zaharat - sa nu se expuna frigului. Pe primul loc, in aceste zile, trebuie sa fie grija pentru sanatate.

Pe perioada iernii, este bine ca aceste persoane sa aiba in casa o rezerva de alimente si medicamente, iar, daca se afla sub tratament, nu trebuie sa-l intrerupa.

De asemenea, se recomanda ca mamele sa nu-si scoata copiii afara, la joaca sau plimbare, daca zapada le scartaie sub ghetute, adica atunci cand temparatura coboara mult sub minus 10 grade.

Atentie! In zilele geroase nu zabovi in statia de autobuz, asteptand o masina care nu se stie cand si daca va mai veni. Mersul pe jos pune sangele in miscare si te incalzeste. Stand pe loc, risti degeraturi la maini, la picioare sau urechi. Tine cont ca urechile sunt extrem de sensibile, de aceea este bine sa ai capul acoperit.

Ai grija la caderile de calciu

Asa cum vara expunerea indelungata a corpului la soare poate provoca o cadere de calciu, se poate intampla exact acelasi lucru si prin sederea indelungata in frig, fara miscare. E bine sa ai in geanta sau intr-un buzunar cateva tablete de calciu lactic.

Ajuns acasa, dupa o zi in care ai fost nevoit sa circuli prin ger si zapada, bea o cana de ceai cald, cu multa lamaie. Nu trebuie sa uiti ca iarna nu-i ca vara, asa ca nu consuma bauturi si alimente reci, care-ti pot secatui organismul de energia atat de necesara in anotimpul rece.

Sa avem sanatate!

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#iarna prevenire degeraturi, #alimentatie iarna, #caderi calciu iarna , #sanatate