Cum tratam raceala si gripa

Sambata, 20 Septembrie 2008, ora 18:22
54229 citiri
Cum tratam raceala si gripa

De aproximativ o saptamana, toamna si-a intrat in drepturi, iar vremea s-a racit simtitor in toata tara. Insa, cel mai rau este ca, odata cu temperaturile scazute, apar si raceala si gripa.

Cu toate ca raceala si gripa au multe simptome asemanatoare, raceala este in general usoara, dar gripa tinde sa fie mult mai severa ca manifestare.

Astfel, deseori raceala debuteaza cu stari de oboseala, stranut, tuse si nas infundat. Este posibil sa apara si febra, dureri musculare, iritatie sau rosu in gat, ochii lacrimosi si dureri de cap. Toate aceste simptome insa pot varia in functie de fiecare persoana.

Raceala dureaza de la la 3-4 zile pana la 10 zile. Majoritatea adultilor au una sau doua raceli pe an, in timp ce copiii pot avea intre cinci si opt raceli pe an. Numarul racelilelor creste cand oamenii prefera sa-si petreaca mai mult timp afara.

De cealalta parte, gripa debuteaza brusc si violent, cu febra mare, insotita de stari de slabiciune si oboseala, tuse uscata, nas care pare sa curga la nesfarsit, frisoane, dureri musculare, dureri puternice de cap, dureri oculare si rosu in gat.

Febra poate dura de la 3 la 5 zile. Dupa vindecare este posibil ca starea de slabiciune, oboseala si tusea, sa mai dureze pana la 3 saptamani. Gripa este des intalnita iarna si primavara devreme.

Cum putem sa prevenim raceala sau gripa?

Virusii care cauzeaza raceala si gripa se transmit prin contact si prin aer datorita tusei si stranutului. A sta ud sau in frig nu duce la raceala sau gripa. Insa, mare atentie! De multe ori, frisoanele sunt primul semn ca organismul a contactat raceala sau gripa. De aici ideea gresita: "mi-a fost frig si am racit".

Cel mai important mod de prevenire este spalatul des pe maini cu sapun si apa calduta si evitarea de a atinge nasul sau ochii.

Pentru a impiedica raspandirea virusilor, repausul la pat este mai mult decat indicat. Folosirea servetelelor in locul batistelor este mai sigura pentru a nu imprastia virusii.

Este necesar sa ne vaccinam impotriva gripei?

Persoanele care ar trebui sa opteze pentru vaccinare sunt: personalul medical sau infirmierii care au contact permanent cu bolnavi, adultii si copiii cu probleme cardiace sau pulmonare, adultii si copiii cu diabet, probleme renale, anemie sau sistem imuno-deficitar, femeile insarcinate cu risc crescut pe durata sarcinii, copiii aflati pe tratament prelungit cu aspirina si persoanele peste 65 de ani.

Persoanele din aceste categorii, mult mai sensibile decat ceilalti, pot avea probleme serioase in urma unei gripe sau pot raspandi foarte usor virusii.

Cei care nu se incadreaza in aceste categorii nu este necesar sa se vaccineze. Totusi, daca exista interes pentru vaccinare, mai intai trebuie ceruta o opinie medicala. Vaccinarea contra Gripei se recomanda pentru lunile octombrie si noiembrie.

Cum tratam raceala si gripa

Masurile curative in raceala si gripa vizeaza reducerea simptomelor si prevenirea complicatiilor. Iti sunt de ajutor produsele care decongestioneaza mucoasa nazala si gatul (pastile, picaturi, solutii instant, inhalatii cu uleiuri volatile etc.) si cele antipiretice (daca apare febra).

Daca medicamentele nu isi fac efectul, incearca sa scazi febra prin comprese sau impachetari cu apa rece. Ceaiurile sudorifice favorizeaza transpiratia si, implicit, scaderea febrei prin termoreglarea organismului.

Siropurile si pastilele calmeaza tusea seaca sau favorizeaza expectoratia (in functie de tipul tusei). In cazul picaturilor pentru nas, fii atent ce alegi, deoarece unele dintre ele pot provoca dependenta. Serul fiziologic, in schimb, nu are contraindicatii.

Bea multe lichide (ceaiuri, supe, sucuri proaspat stoarse de fructe) ca sa preintampini deshidratarea. Consuma alimente bogate in vitamina C. Desi gandul te duce imediat la citrice - fructele ca atare sau sucuri proaspete - mai poti apela la ceai de catina sau macese, ardei gras, patrunjel, kiwi.

Poti lua si suplimente de vitamine. Nu uita si de usturoi, ceapa, condimente, miere, ghimbir (se gaseste in supermarket-uri) care te pot ajuta in lupta impotriva virusurilor.

Nu lua antibiotice decat la recomandarea medicului, in cazul in care constata ca exista si o infectie. Altfel, antibioticele nu au nici un efect asupra virusilor care cauzeaza guturaiul si gripa. Doctorul iti poate indica, eventual, unele medicamente cu efect antiviral.

Dormi suficient, in acest fel iti ajuti organismul sa se refaca. Daca ai gripa, de multe ori se impune repausul la pat, timp de cel putin 2-3 zile. Evita eforturile fizice intense si nu te expune la frig, curent sau umezeala.

Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Lista medicamentelor compensate şi gratuite a fost extinsă. 28 de noi molecule au fost adăugate. Pentru ce boli sunt prescrise
Guvernul României a aprobat, marţi, 23 aprilie, o hotărâre care prevede introducerea în lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea...
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
#raceala, #gripa, #tratare, #prevenire, #medicamente , #sanatate