De ce au mers romanii la psiholog in timpul pandemiei. "Cum s-a si intuit, au fost multe atacuri de panica. A crescut si numarul de divorturi"

Vineri, 23 Aprilie 2021, ora 00:31
3466 citiri
De ce au mers romanii la psiholog in timpul pandemiei. "Cum s-a si intuit, au fost multe atacuri de panica. A crescut si numarul de divorturi"
Psihoterapeutul are metodele si uneltele, dar materialul si beneficiile sunt ale tale; Foto: Pixabay

Romanii incep sa observe beneficiile psihoterapiei. Desi exista fluctuatii, psihoterapeutii spun ca numarul de cereri pentru consiliere psihologica este in crestere de la an la an.

"Am observat o crestere cu circa 20 la suta a numarului de programari, fata de acum un an - un an si ceva. Romanii au descoperit eficienta psihoterapiei. Am avut clienti care s-au "indragostit" de schimbarea lor. Le place foarte mult de ei, cum au redevenit dupa psihoterapie si nu se mai pot intoarce la vechea varianta", spune psihoterapeutul Aura Cristina Malaea.

"Pe perioada pandemiei am continuat terapiile online. Desi nu au aceeasi eficinta ca intalnirile in persoana, am avut cazuri disperate cu oameni care au avut nevoie urgenta de ajutor. Si am zis "decat nimic, este mai bine un astfel de ajutor". Am avut clienti si din alte orase pe care i-am coordonat. Nu i-am vazut niciodata fata in fata si a fost foarte bine. Am avut succes terapeutic, ca sa zic asa", adauga Aura Cristina Malaea.

Si psihoterapeutul Carmen Buterchi a observat o crestere a cererii: "Cresterea numarului de cereri in ultima perioada ar putea fi pusa si pe seama faptului ca s-a atras atentia si s-a vorbit mult despre efectele pandemiei. Insa majoritatea oamenilor care ajung la mine in cabinet au de mult timp probleme. Acum doar s-au acutizat".

Desi, in general, psihoterapeutii chestionati indica o crestere a numarului de clienti, situatia nu este una generala, unii dintre terapeuti indicand o scadere a numarului de clienti.

"In pandemie, am inregistrat o scadere dramatica. Conteaza si reclama", spune un psihoterapeut specializat in terapia prin hipnoza.

Un alt psihoterapeut, din Bucuresti, precizeaza: "Sunt foarte multe lucuri care pot influenta cererea, precum pretul si zona. Insa, per total, suntem cu minus. Am avut clienti carora le-au scazut veniturile. M-am adaptat si am mai redus din tarife, asfel ca oamenii sa poata accesa aceste servicii. Omul care lucreaza cu jumatate de norma nu mai vine sa faca psihoterapie, din cauza ca n-are bani de paine, nu de psiholog".

In aceasta perioada, cele mai frecvente probleme ale romanilor care se prezinta la psiholog sunt, potrivit psihoterapeutilor chestionati, atacurile de panica si cele legate de relatia de cuplu.

"Cum s-a si intuit, au fost multe atacuri de panica. A crescut si numarul de divorturi. Apare intalnirea dintre cele doua "bagaje" pe care cei doi soti le aduc din trecut, din familie, si pe care nu le mai pot ascunde. Si, nemaiavand voie sa iasa din casa, nu prea mai au unde sa se duca cu ele. Si atunci ies la suprafata toate cele", spune psihoterapeutul Aura Cristina Malaea.

"Frica de moarte a clientilor este una din temele cu care ma confrunt mai frecvent in ultima perioada", adauga psihoterapeutul Tatiana Marilena Nedelcu.

Unul din psihoterapeutii chestionati precizeaza: "Cum s-a terminat lockdown-ul, a venit un val, un taifun as zice, de atacuri de panica. Doar asta era cererea. Desi au mai scazut putin aceste situatii acum, este inca un tipar.

Foarte multe astfel de cazuri - de furie si atacuri de panica - au fost inregistrate la copii, comparativ cu perioada de dinainte. Asta pentru ca parintii sunt mai stresati, mai furiosi, iar copiii sunt doar simptomul problemelor parintilor. Din punctul meu de vedere, din cauza lipsei de relationare, vor fi efecte pe termen lung la copii, nu la adulti".

Psihoterapeutul Aura Cristina Malaea conluzioneaza: "Un psihoterapeut ar trebui sa fie ca un membru al familiei, in niciun caz ceva special sau miraculos. Tu ai acces cel mai bine la tine, nimeni altcineva. Psihoterapeutul are metodele, uneltele, dar materialul si beneficiile sunt ale tale. Cei care cauta o imbunatatire a calitatii vietii, investesc in asta. Daca nu, merg mai mult pe cantitate si mai putin pe calitate".

In general, o sedinta de psihoterapie individuala, care dureaza aproximativ o ora, costa aproximativ 100 de lei. Aceasta suma poate creste pana la peste 180 de lei, daca este vorba de terapie de cuplu sau de familie.

20 de femei, operate de un fals medic estetician. A încasat mii de euro pentru intervenții
20 de femei, operate de un fals medic estetician. A încasat mii de euro pentru intervenții
Poliția anunță că o femeie care a făcut intervenţii chirirgicale estetice fără a avea calitatea de medic este cercetată de agenții din București care au identificat 20 de victime....
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Ce trebuie să mănânci seara dacă vrei să slăbești în timpul nopții
Când te gândești la slăbit ai în minte numai diete care mai de care mai drastice și ore în șir de transpirat la sală. Dar dacă ți-am spune că poți slăbi la fel de bine și în somn?...
#sanatate, #psiholog, #psihoterapie, #pandemie, #sedinte, #pret, #Bucuresti, #Constanta, #anxietate, #atac de panica , #sanatate