De ce lumina intensifica durerile de cap?

Luni, 11 Ianuarie 2010, ora 11:08
3930 citiri
De ce lumina intensifica durerile de cap?
Foto: The Telegraph

Studiile efectuate de cercetatorii universitatii Harvard au demonstrat in premiera modul in care migrenele sunt intensificate de expunerea la lumina.

Oamenii de stiinta au observat modul in care sunt afectati de expunerea la lumina doua grupuri de pacienti, primul fiind alcatuit din nevazatori din nastere, iar cel de al doilea fiind compus din persoane care si-au pierdut vederea din cauza unor boli, potrivit BBC.

Chiar daca nu reusesc sa perceapa imagini, acestia din urma sunt capabili sa detecteze prezenta luminii si au cicluri normale de somn. Astfel, cercetatorii au aflat ca durerile de cap experimentate de persoanele din al doilea grup sunt intensificate de prezenta luminii, in timp ce pacientii nevazatori din nastere nu sunt deloc afectati de aceasta.

"In timp ce pacientii din primul grup nu au experimentat o accentuare a durerilor de cap simtite din cauza expunerii la lumina, cei din al doilea grup au indicat foarte clar ca durerile au fost intensificate de expunerea la lumina", explica profesorul Rami Burstein, de la centrul medical Beth Israel din Boston, Statele Unite, afiliat Harvard.

Rezultatele studiilor arata ca fotofobia are o legatura directa cu nervul optic, deoarece in cazul pacientilor total nevazatori, acesta nu poate transmite semnalele luminoase la creier.

Mai mult, cercetatorii sustin ca in declansarea fotofobiei este implicat si un grup de celule de la nivelul retinei ce contin fotoreceptori esentiali in reglarea ciclurilor somnului, acestia fiind singurii inca activi in cazul pacienitlor care si-au pierdut vederea in timpul vietii.

In aceste conditii, oamenii de stiinta pot afirma ca migrenele nu isi urmeaza un ciclu imperturbabil, cum se credea pana acum, evolutia acestora fiind influentata de factori externi.

Specialistii spera ca exista si un revers al medaliei in cazul acestui proces, iar descoperirea lor va ajuta in viitor la dezvoltarea unor noi tratamente pentru alinarea durerilor de cap.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#migrene reactie lumina, #dureri de cap lumina, #migrene fotofobie , #sanatate