De ce ne simtim obositi in permanenta?

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 09:52
7349 citiri
De ce ne simtim obositi in permanenta?

Depresia, lipsa fierului din organism sau diabetul pot cauza o stare de oboseala continua, care, daca nu dispare in doua-trei saptamani de odihna si reglare a programului, constituie un avertisment ca trebuie sa mergeti la medic pentru un control serios.

Incercati, timp de doua-trei saptamani, sa dormiti mai mult, sa renuntati la iesirile in oras si sa mancati mai multe fructe si legume, scrie Evenimentul Zilei.

"Daca ati facut toate schimbarile de bun-simt, dar tot va simtiti obositi, atunci este cazul sa cereti parerea unui specialist", subliniaza Sandra Adamson Fryhofer.

In urma unui control de rutina si al unui set de analize de sange, se poate stabili daca anemia este de vina pentru starea de oboseala. Anemia apare din cauza deficientei de fier sau vitamine din organism sau in urma unei sangerari puternice ori a unei afectiuni cum este reumatoida cronica.

Pe langa starea de oboseala, s-ar putea sa mai aveti dificultati cand respirati. O persoana anemica are si tulburari de somn, probleme de concentrare si migrene frecvente.

Si diabetul are ca efect declansarea unei stari de oboseala cronica, alaturi de alte semne specifice: sete permanenta, urinari frecvente, iritabilitate si vedere incetosata, mentioneaza Cristopher Saudek, profesor de endocrinologie si presedinte al Asociatiei Americane de Diabet, citat de publicatia "Prevention".

Mai greu de depistat cu ajutorul analizelor de laborator este depresia, care are o legatura directa cu starea de oboseala. "O persoana deprimata este mereu trista si are ganduri negre. Este normal ca oboseala sa fie caracteristica depresiei. Nu poti sa gandesti negativ, si fizic sa fii alert si energic. Este nevoie de o coerenta intre psihic si fizic", explica psihologul Bogdana Bursuc legatura dintre epuizare si depresie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Experții trag un semnal de alarmă legat de efectele pe care consumul zilnic de băuturi carbogazoase le are asupra organismului uman pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Acestea pot...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#oboseala cronica, #diabet, #anemie, #depresie , #sanatate