De ce trebuie sa tinem cont atunci cand incepem sa mergem la sala de forta?

Advertorial
Vineri, 30 August 2019, ora 14:00
9014 citiri
De ce trebuie sa tinem cont atunci cand incepem sa mergem la sala de forta?

Iata o intrebare la care foarte multi se asteapta sa primeasca raspunsuri exacte, clare, concise, care sa le elimine orice fel de nelamurire din acest domeniu. Dar lucrurile nu stau chiar asa de simplu.

Suntem indivizi unici, cu nevoi diferite si chiar daca la modul general functionam la fel, cand vrem sa ne apucam de sala, nu exista o reteta general valabila. Putem totusi sa avem un set de linii directoare, sfaturi, dupa care sa ne ghidam aceasta noua activitate pe care dorim sa o incepem.

Pentru inceput sa stabilim ce fel de categorii de persoane ar putea sa isi doreasca sa porneasca intr-o astfel de aventura in "lumea fiarelor".

1. Persoanele care sunt mai firave, slabute si isi doresc o crestere in masa musculara din diferite motive, pe care nu le vom insirui aici.

2. Persoane care au cateva kilograme in plus (sau poate putin mai mult de cateva) si doresc sa scape de ele si in acelasi timp sa isi transforme corpul dintr-o masa amorfa de grasime intr-o sculptura de Michelangelo (sau macar pe aproape).

Am mai putea enumera cateva categorii, dar cele doua de mai sus formeaza majoritatea celor care s-ar incadra in titlul acestui articol, asa ca ne vom referi doar la ele.

Vom incepe cu "subtireii", care s-au decis sa mai adauge niste kilograme de muschi la aspectul lor fizic. Si cum ai putea face asta, daca nu "tragand de fiare". Ce frumos ar fi sa fie atat de simplu! Am fi toti niste gladiatori, ori actori din celebrul "300".

Dar lucrurile nu stau chiar asa. Acest proces de transformare incepe inainte de a intra in sala de forta si anume in bucatarie. Pentru ca nutritia este principalul aliat in aceasta transformare, vom avea nevoie de o alimentatie specifica noului nostru scop stabilit. Pentru acest lucru v-a trebui sa consumati o cantitate mai mare de carbohidrati, combustibilul preferat al organismului.

Dar nu orice fel de carbohidrati, pentru ca daca o sa incepeti sa va indopati cu patiserie, sucuri carbogazoase sau indulcite si alte produse din aceste categorii, lucrurile nu o sa fie prea roz. Va trebui sa consumati o varietate cat mai mare de legume, leguminoase, amidonoase, cereale integrale (in diferite forme), orez.

Toate acestea, completate bineinteles de o cantitate optima de proteine de calitate si grasimi (in preponderenta mono si polinesaturate) . Nu voi intra in detalii de nutritie pentru ca nu imi permite dimensiunea si tema articolului.

Apoi, pentru ca majoritatea dintre noi suntem nerabdatori, traim intr-un secol al vitezei unde nu prea avem timp de cea mai sanatoasa alimentatie, putem sa adaugam la capitolul nutritie si o serie de suplimente alimentare care ne vor ajuta sa ne atingem scopul propus mai repede si mai eficient. In acest caz acestea ar fi asa numitele "gainere" si meal replacement.

Pentru ca piata suplimentelor nutritive este atat de vasta, incat pentru un novice in domeniu poate fi de-a dreptul descurajant sa isi aleaga produsele potrivite, ar trebui sa tineti cont de cateva aspecte cand va alegeti suplimentele:

- alegeti un brand cunoscut (vine la pachet cu experienta, calitate); Un exemplu foarte bun este Muscletech, care are un raport calitate pret excelent si o gama de produse recunoscute si apreciate la nivel mondial. Produsul Mass Tech este, suplimentul semnatura al celor de la MuscleTech, deci ar fi o alegere potrivita in acest caz.

- pretul chiar face diferenta cand vine vorba de suplimente, deci nu cautati mult si ieftin, pentru ca o sa primiti exact cat platiti.

Daca aveti timp cititi recenziile despre produsul ales. Daca nu, cele doua sfaturi de mai sus va vor ajuta sa micsorati aria de cautare.

Dupa ce ati bifat si inteles necesitatea nutritiei si suplimentelor, sa revenim la sala.

Daca nu ati mai fost niciodata in sala, cel mai indicat e sa apelati la serviciile unui antrenor personal, cel putin pentru o scurta perioada (o luna, doua) . Astfel veti evita accidentarile, si veti face antrenamentele cele mai potrivite pentru dumneavoastra.

Daca sunteti genul autodidact, atunci trebuie doar sa incepeti progresiv, nu trebuie sa va luptati cu toate greutatile intr-o zi. Un plan bine pus la punct pe grupe de muschi, tipuri de antrenament si zile de antrenament, este de un real folos (o agenda in care sa va notati toate acestea, inclusiv progresul, este foarte utila).

Si ca sa continuam analogia din inceputul articolului pentru cei cu kilogramele in plus, care vor sa schimbe imaginea din oglinda, din cea a rotundelor statuete ce il reprezinta pe Buddha cu imaginea sculpturii David de Michelangelo, regulile de baza in sala de forta sunt aceleasi.

Daca va alegeti un antrenor personal, acesta va va introduce intr-un mod profesionist in aceasta lume (cea mai buna alegere, in opinia mea), daca nu, incepeti aceasta lupta de transformare, progresiv, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara si satisfactiile vor fi pe masura.

Si in cazul acestei categorii nutritia trebuie sa fie baza de pornire, doar ca regulile sunt putin schimbate. Este important sa aveti o alimentatie echilibrata, diversificata si din produse cat mai putin procesate, dar in acest caz se schimba doar raportul macronutrientilor (carbohidrati, proteine, grasimi), completat, bineinteles de o serie de aspecte personalizate ce tin de fiecare individ in parte.

Aceste persoane (cat si cele din prima categorie) trebuie sa tina cont cand incep sa mearga la sala, ca nu exista nici un fel de solutie magica, antrenament minune, pilula fantastica pentru a-i transforma in doua luni de zile dintr-un sac de grasime intr-un pachet de muschi. Este cel mai important aspect de la care trebuie sa plece cand se hotarasc sa isi faca un abonament la acea noua sala, sau "gym" (sa fim in trend), care tocmai s-a deschis in cartier.

Bineinteles, suplimentele pot fi de un real folos in anumite situatii, iar in cazul celor care vor sa trasforme grasimea in muschi exista o oferta pe masura. Regulile prezentate mai sus se aplica si produselor din categoria "Arzatoare de Grasimi", suplimentelor pentru slabit / definire.

Aici am putea aminti din gama Animal, a celor de la Universal, Animal Cuts, sau Hydroxycut al celor de la Muscletech, sau binecunoscutul Lipo 6, al celor de la Nutrex.

Acestea sunt doar cateva suplimente, din multitudinea de astfel de produse, care sunt pe piata. Bineinteles ca pentru fiecare poate functiona mai bine orice alt produs, dar e important sa ai un punct de referinta.

In incheiere pot sa spun doar ca am incercat in cateva cuvinte sa creionez un punct de plecare pentru cei ce sunt la inceput de drum in aceasta "epopee" a mersului la sala.

Subiectul este unul mult mai vast si cu siguranta cei interesati vor gasi materiale mult mai elocvente in domeniu, o data cu depasirea momentului de novice.

Succes, primul pas a fost facut!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#supliment dezvoltare musculatura, #supliment ardere grasimi , #sanatate