""
Ziare.com

De la cititori - Arsenal casnic periculos (II)

Vineri, 05 Noiembrie 2010, ora 11:12

   

De la cititori - Arsenal casnic periculos (II)
Intr-un articol anterior am relatat despre unele substante comune, din bucatarie sau din baie care pot oferi uzuri inedite.

In prezentul articol voi trece in revista o duzina de substante care pot fi extrem de periculoase daca nu sunt folosite corect:

De la cititori: Arsenal casnic inedit, de la sampon la Coca Cola

1. Dispozitivele de reimprospatat aerul si de "eliminat" mirosuri. Majoritatea contin substante care iti afecteaza abilitatea de a mirosi, amortindu-ti receptorii olfactivi nazali. Substantele ce provoaca aceste conditii, in principal, sunt formaldehidele si fenolii, toate fiind cancerigene, alergene si care favorizeaza apartia depresiei.

2. Amoniacul, prezent in multi agenti de curatire, pentru sticla, portelan si metal, e o substanta extrem de volatile care are proprietatea de a ataca ochii, caile respiratorii, nervii si pielea.

3. Agentii de albit sau decolorantii pentru textile, care contin cloruri, sunt foarte corozivi, atacand ochii, pielea, nervii si aparatul respirator. Amestecate cu unele produse ce contin amoniac pot cauza explozii periculoase.

4. Sampoanele pentru covoare si tesaturi grele contin pana la 10% percloretilena, o substanta cancerigena care poate afecta sever o femeie gravida care foloseste asa ceva.

5. Detergentii pentru masinile de spalat vase contin mult clor, fiind o cauza principala de otravire a copiilor.

6. Substantele folosite pentru desfundarea chiuvetelor contin acid clorhidric, cloroetilena, clorobenzine si tricloroetan, toate afectand nervii, inima, ochii si pielea. Fiind asa de corozive, dizolva toate acumularile care blocheaza scurgerea chuvetei.

7. Spray-urile de reconditionat mobile, piane si furnir de lemn, care, in afara de faptul ca sunt extrem de imflamabile, contin fenoli si nitrobenzenuri. Acestia se absorb prin piele, cauzand boli localizate la sistemul nervos.

8. Agentii pentru curatit mucegai si alge contin hipoclorine sau formaldehide.

9. Agentii pentru curatit masini de gatit si cuptoare de copt contin hidroxid de sodiu (var nestins) care poate produce arsuri de piele, de ochi, etc.

10. Sapunurile antibacteriale trebuie evitate, pe cat posibil, din moment ce pot conditiona rezistenta bacteriilor. Majoritatea lor contin triclosan, care, absorbit prin piele, poate dauna ficatului, in special pentru copiii mici.

11. Detergentii pentru spalat rufe, prin expunere indelungata, pot ajunge, din piele, in sistemul circulatoriu. Continand substante cu continut hipocloric pot da un accent aparte senzatiei de penetrare a pielii, ceva foarte similar senzatiei electricitatii statice, ca rezultat al iritarii nervilor din piele.

12. Agentii de curatit toalete si canalizari sanitare au la baza derivate din clor, acizi si baze extrem de corozive, care pot produce arsuri chimice periculoase.

13. Bateriile de 9,0 V, folosite in tot felul de aparatura casnica, pot fi extrem de periculoase, cauzand incendii, in anumite conditii.

Ca o mica demonstratie, luati o astfel de baterie, chiar descarcata, si treceti-o, momentan, peste un burete de sarma (care e folosit in bucatarie, pentru curatit fundul oalelor) si veti vedea cum se poate produce un incendiu. Buretele de sarma se aprinde!

Folosind masuri de protectie minima, cum ar fi manusile de cauciuc, sau de latex, evitarea inhalarii oricarori vapori de substante chimice casnice si familiarizarea cu modul corect de folosire, asa cum apare pe etichetele ambalajului, sunt doar cateva din masurile care-ti pot ajuta succesul in mentinerea unei case curate si sanatoase.

Cea mai importanta piesa din inventarul dispozitivelor de protectie a muncii, a bunurilor si a casei, este precautia.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2508 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cum se poate păstra bucătăria curată

"[Obisnuita] solutie de clor constituie cel mai bun mijloc de apărare“ impotriva agentilor patogeni ascunsi privirilor intr-o bucătărie ce freamătă de activitate, se arată in ziarul canadian Vancouver Sun. In articol sunt prezentate următoarele sugestii: Preparati zilnic o solutie din 30 ml de clor la 4 l de apă caldă, nu fierbinte. Apa fierbinte face ca clorul să se evapore. Stergeti suprafetele din bucătărie cu această solutie, folosind o carpă curată. Lăsati ca ele să se usuce liber. Cu cat solutia va actiona mai mult timp, cu atat vor muri mai multe microorganisme. Spălati farfuriile in apă fierbinte cu detergent, apoi dezinfectati-le lăsandu-le cateva minute intr-o solutie de clor. Pe farfurii nu va rămane nici un reziduu chimic după ce se vor usca. Zilnic, spălati si puneti intr-o solutie de clor buretii de bucătărie, carpele de vase si periile. Si, ca să reduceti la minimum riscul contaminării alimentelor, spălati-vă bine pe maini, mai ales sub unghii.

 

dar fara clor nu se poate?

...hi hi hi


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor