Dietele cu putine calorii te prostesc, la propriu

Miercuri, 10 Iunie 2009, ora 23:56
5974 citiri
Dietele cu putine calorii te prostesc, la propriu

Dietele sarace in calorii sunt dificil de urmat pe o perioada lunga de timp. Si asta pentru ca, indata ce regimul este dat uitarii, ajungandu-se la silueta visata, kilogramele tind sa se aseze din nou.

Urmeaza o noua dieta si totul se invarte intr-un cerc vicios. Ce nu se stie insa este ca aceste scaderi si luari in greutate repetate slabesc metabolismul, reprezentand un risc pentru sanatate.

Potrivit expertului consultat de Yahoo Health, Margaret Furtado, care citeaza mai multe studii in domeniu, aceste diete sunt periculoase inclusiv pentru creier, incetinindu-i functionarea.

Un creier mai lenes

Pornirea majoritatii persoanelor care vor sa scape de cateva kilograme este de a renunta complet la carbohidrati. Conform unui studiu realizat de cercetatorii de la Tufts University, aceasta este cea mai mare greseala daca pui pret pe creierul tau.

Si asta pentru ca mai putini carbohidrati inseamna un creier mai lent.

Lipsa reflexelor

In cadrul studiului derulat la Universitatea Tufts, au fost monitorizate, pe parcursul a trei saptamani, 19 femei cu varste cuprinse intre 22 si 55 de ani. 9 dintre ele au urmat un regim cu putini carbohidrati, restul renuntand la o parte din caloriile din alimentatie.

Toti subiectii au fost supusi unor teste, in care le-au fost testate atentia, abilitatile cognitive, dar si memoria pe termen scurt sau lung. Dupa o saptamana de regim fara carbohidrati s-au observat primele efecte, creierul functionand din ce in ce mai greu in perioada imediat urmatoare.

In plus, reflexele celor care nu mai consumasera carbohidrati au fost mult incetinite, iar memoria a fost afectata in sens negativ.

Fara combustibilul numit glucoza, incepem sa uitam si ne pierdem concentrarea

Explicatia acestor fenomene este aceea ca creierul foloseste glucoza pentru a se "hrani", insa nu are posibilitatea de a stoca acest "combustibil". Celulele nervoase utilizeaza imediat glucoza pentru a o transforma in energie.

Daca nu o primesc, nu pot functiona la capacitate optima, iar urmarea imediata este aceea ca ne simtim incapabili de a ne concentra si incepem sa uitam.

Carbohidratii te fac mai fericit

Un alt studiu citat de Margaret Furtado concluzioneaza ca creierul cere carbohidrati in functie de provocarea intelectuala pe care o primeste. Cu alte cuvinte, cu cat mai mult este solicitat, cu atat mai multi carbohidrati trebuie sa intre in organism.

Din pacate, acesti carbohidrati nu se duc doar la creier, ei rotunjind intregul organism. Au insa si o alta calitate, aceea de a da o stare generala buna.

La un moment dat, s-ar putea pune problema: grasut, fericit si potent din punct de vedere intelectual sau slabut, nefericit si mai prostut?

De cati carbohidrati ai nevoie?

- Daca iti doresti sa slabesti si te simti in continuare atras de dietele cu putini carbohidrati, ar trebui sa stii ca creierul are nevoie de minimum 125 de grame de carbohidrati zilnic. Trebuie sa stii ca un fruct mediu sau o felie de paine inseamna 15 grame de carbohidrati.

O ceasca de orez gatit este echivalentul a 45 de carbohidrati, iar un pahar de 220 de ml de lapte insemna 12 grame de carbohidrati.

Daca optezi pentru 3 fructe, 4 legume si un pahar cu lapte zilnic, te vei afla la limita inferioara de carbohidrati care asigura functionarea creierului. Aceste portii iti vor asigura si necesarul de vitamine, minerale si fibre pentru o dieta sanatoasa si echilibrata.

- In schimb, e o idee buna sa limitezi carbohidratii obtinuti din mancarea procesata, cum ar fi snacks-urile ori chips-urile, care contin, in medie, 100 de calorii. Pentru ca le lipsesc vitaminele, mineralele si fibrele, aceste "gustari" te lasa si mai infometat, o ora mai tarziu.

- Daca nu esti sigur daca creierul tau primeste indeajuns de multi carbohidrati, asteapta circa 30 de minute inainte de a manca. In acest timp, organismul tau fie va da semne fizice de foame, fie vor aparea starile de iritabilitate, tremuratul sau chiar ametelile, toate acestea fiind semne ca in organism nu sunt indeajuns de multi carbohidrati.

Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Curentul Călin Georgescu se stinge. George Simion organizează miting pentru "conducătorul iubit" fără participarea acestuia
Pe 26 martie, George Simion plănuiește să organizeze un miting de susținere pentru Călin Georgescu, fostul lider suveranist scos din schema prezidențialelor de CCR. În spatele acestui...
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta, nici nu neagă nici nu confirmă că ar fi ofițer SIE. "Nu, că așa trebuie să răspund"
Victor Ponta a oferit un răspuns enigmatic atunci când a fost întrebat dacă este ofițer al Serviciului de Informații Externe. În cadrul podcastului „Aproximativ discuții” cu Gojira,...
#dieta carbohidrati creier, #diete functionare creier, #carbohidrati functionare creier, #carbohidrati fericire, #necesar zilnic carbohidrati, #alimente sarcace carbohidrati , #sanatate
Comentarii
Poza tieues
tieues
rank 5
Aia din foto mananca cartofi prajiti si-i aratati doar fata.Coboara obiectivul sa-i vad esapamentul
A
Anti gogoasa lui tata
rank 1
  1. Bancul zilei: Darul de nuntă
  2. „E atât de ridicol de scump acum”: Persoanele chibzuite împărtășesc lucrurile de zi cu zi pe care au încetat să le mai cumpere și care nu le lipsesc deloc
  3. Care este adevăratul motiv pentru care nu te poți opri din a mânca alimente bogate în calorii, sare și zahăr. Ce trebuie să faci pentru a scăpa de acest obicei
  4. O tânără de 21 de ani a fost diagnosticată cu cancer de colon în stadiul 4, în timp ce sora sa geamănă este sănătoasă: Medicul lor are o teorie înfricoșătoare
  5. Ce oferte îi așteaptă pe turiști pe litoralul românesc, în minivacanța de Paște. Stațiunile cu cele mai multe unități de cazare deschise
  6. Hotelul din România inclus de celebra revistă TIME în topul celor mai spectaculoase cazări din lume
  7. Infarct la 25 de ani în România. Medicii avertizează asupra factorilor de risc care duc la îmbolnăvirea inimii
  8. Horoscop zilnic. Marți, 25 martie. Zodiile care primesc niște bani
  9. Bancul zilei: Ce o întreabă Ion pe Maria
  10. Adevărul despre colesterol: 12 lucruri pe care trebuie să le știi – de la ouă la greutate și statine