In ciuda a ceea ce crezi, femeile care nu se imbolnavesc exista si trec peste sezonul rece fara ca macar sa stranute o data. Si asta pentru ca stilul lor de viata si obiceiurile au format o platosa care nu lasa germenii sa patrunda in organismul lor.
Daca iti doresti sa fii una dintre ele, urmeaza reteta propusa de Health.com si nici nu vei sti cum ai trecut peste gripa de sezon, alergiile de primavara si raceala oamenilor sanatosi, care, cica, se imbolnavesc vara.
Mergi la masaj
Mergi la masaj macar lunar. Majoritatea studiilor au aratat ca masajul reduce anxietatea, presiunea arteriala mare si ritmul inimii, toate conducand catre un nivel al stresului mult micsorat, ingredient-cheie pentru un sistem imunitar puternic.
Orice tip de masaj e bun, atat timp cat presiunea este una moderata. Miscarile terapeutului trebuie sa fie viguroase, dar nu pana intr-acolo incat sa produca durere.
Intereseaza-te daca asigurarea ta medicala acopera si sedintele de masaj. Daca nu, cauta scolile de masaj, unde, uneori, se ofera discounturi.
Daca criza te face sa-ti dozezi cheltuielile in asa fel incat masajul pare un lux, poti lua problema in propriile maini. O manusa potrivita si esti pregatita sa te rasfeti. Poti incerca si masajul in pereche, benefic atat tie, cat si lui.
Dusuri reci
Desi suna cam spartan, dusurile reci ca gheata isi fac treaba, facandu-te sa te simti ca noua. Desi parerea e impartita in ceea ce le priveste, cei care agreaza aceasta idee spun ca acestea sunt benefice mai ales in cazul lipsei de vitalitate, in caz de migrene, circulatie proasta a sangelui, dureri.
In plus, te ajuta sa-ti pastrezi tineretea fizica mai multa vreme. Unii spun ca dusurile reci pastreaza si fermitatea sanilor mai multa vreme.
Incearca-le in "doze" mici. 10 minute sub jetul rece ar trebui sa fie rezervate doar pe timp de vara. Iarna, limiteaza-te doar la un minut, la sfarsitul unui dus caldut.
Le poti incerca doar daca nu ai probleme cardiovasculare, pentru ca altfel presiunea ta arteriala ar putea sa o ia razna.
Aliaza-te cu ghimbirul
Daca suferi de constipatie, e cazul sa iei in considerare ghimbirul. Dupa ce ai turnat pe ghimbirul proaspat apa fierbinte si miere, bea aceasta bautura si stomacul isi va reveni la normal, fara a avea parte de efectele secundare comune in cazul laxativelor.
Ghimbirul stimuleaza secretiile digestive si mareste tonusul muschilor intestinali, ajutand si tractul gastrointestinal.
Ghimbirul se recomanda in cantitati mici, mai putin de 1.000 miligrame, chiar si in timpul sarcinii, cand te scapa de greturile matinale.
Cel mai bun este ghimbirul proaspat, consumat ca atare sau in ceai. Este eficient insa si cel uscat sau sub forma de pudra.
Spala-te pe maini
S-a demonstrat ca persoanele care se spala des pe maini se imbolnavesc mult mai rar. Asa ca urmeaza acest obicei ori de cate ori folosesti toaleta, inainte sa mananci, dupa ce iti stergi nasul, dupa ce ai ajuns la munca folosind transportul in comun, cand gatesti, dupa ce ai lucrat in gradina etc.
Singurul dezavantaj al acestui obicei este acela ca risti sa ti se usuce mainile, asa ca poarta cu tine o crema hidratanta.
Foloseste, de asemenea, gel pe baza de alcool. Uita de produsele antibacteriene, pentru ca acestea pot face ca bacteriile de rand sa capete rezistenta, suferind mutatii si facandu-le mult mai periculoase.
Un gest marunt ca acesta te fereste de un miliard de tipuri de gripa raspandite in lume, nemaivorbind despre E.coli sau salmonela.
Ai grija sa stai cu mainile sub apa calduta, cu sapun, cel putin 20 de secunde, fara a-ti neglija unghiile. Nu imprumuta prosopul nici macar membrilor familiei.
Vitamina C si Zinc
La primul stranut sau disconfort la nivelul gatului, ia Vitamina C si Zinc. Chiar daca nu toti oamenii de stiinta sunt de acord cu aceasta strategie, unele studii au aratat ca Vitamina C este de ajutor mai ales persoanelor supuse unui nivel mare de stres, iar Zincul previne multiplicarea virusurilor.
Unii experti spun ca ar trebui sa iei zilnic 500 de mg de Vitamina C, in cazul in care simti ca te paste o raceala. Aceasta vitamina este de folos si pentru evitarea problemelor gastrointestinale sau ale rinichilor.
In ceea ce priveste Zincul, acesta este disponibil sub multe forme, cea mai apreciata fiind sprayul nazal.