Ziare.com

Dispozitiv care iti spune daca ai cancer cervical in doar cateva minute

de Anca Serghescu
Miercuri, 02 Decembrie 2009, ora 17:16

   

Dispozitiv care iti spune daca ai cancer cervical in doar cateva minute
Oamenii de stiinta britanici au inventat un dispozitiv care iti da diagnosticul, in caz de cancer cervical, in doar cateva minute, scutindu-te de cele cateva saptamani de asteptare, in cazul analizelor traditionale.

Dispozitivul APX, care seamana cu o telecomanda, actioneaza prin trimiterea unei unde slabe de curent electric catre celule. Diagnosticul se bazeaza pe faptul ca, in cazul celulelor afectate de cancer cervical in forma incipienta, curentul circula cu alta viteza decat in cazul celulelor sanatoase, respectiv mai repede.

Dispozitivul a fost pus la punct de cercetatorii de la Universitatea Sheffield si are avantajul ca diagnosticul este mai sigur decat cel pus pe cale traditionala, unde riscul "falselor alarme" este destul de mare, conform Daily Mail.

In cateva minute de la trimiterea undei, dispozitivul APX, testat deja la nivel european pe 500 de femei, traduce informatia intr-o imagine computerizata care arata si localizarea potentialelor celule canceroase.

Dispozitive similare, care se bazeaza pe acceasi tehnologie, sunt in studiu in prezent, acestea urmand sa dea diagnosticul in caz de cancer la san sau de prostata.

Si in Marea Britanie a fost introdusa vaccinarea la nivel national a adolescentelor, inainte ca acestea sa fie active din punct de vedere sexual.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 962 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor