Dispozitive care te ajuta sa nu mai sforai - Sunt remediile naturiste de folos?

Duminica, 10 Iulie 2016, ora 06:24
25149 citiri
Dispozitive care te ajuta sa nu mai sforai - Sunt remediile naturiste de folos?
Foto: Arhiva personala/Florentina Florea

Sforaitul nu tulbura doar somnul partenerului, ci se poate dovedi foarte periculos chiar pentru cel care sforaie. De aceea, adeseori este important sa fie consultat un medic. Sforaitul poate fi tinut in frau cu medicamente, operatie sau dispozitive antisforait.

Sforaitul este un semn ca organismul nu se oxigeneaza corespunzator in timpul noptii, ceea ce are efecte grave asupra sistemului cardiovascular.

Daca nu se iau masuri - iar acestea implica programarea la medicul ORL si penumolog - se poate ajunge la hipertensiune arteriala, hipertensiune pulmonara, insuficienta cardiaca, aritmii, afectiuni coronariene, crescand riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.

Sforaitul este periculos in momentul in care e puternic, zgomotos, au loc intreruperi ale respiratiei (ce pot trada sindromul de apnee in somn). In aceste cazuri pot fi de folos dispozitivele antisforait.

Astfel, potrivit Floretinei Florea, medic ORL, cel mai eficient este aparatul CPAP (presiune pozitiva continua). "Acesta utilizeaza presiunea aerului pentru a impinge limba inainte si pentru a deschide caile respiratorii. Trebuie purtata o masca pe tot parcursul noptii, ce poate fi mai greu de tolerat de persoana in cauza.

Aparatul nu previne numai sforaitul, ci si apneea obstructiva in somn si este in prezent cea mai utilizata metoda de tratament. In tarile occidentale, contravaloarea aparatelor CPAP este suportata de casele de asigurari de sanatate, odata ce pacientul a fost diagnosticat cu apnee in somn", a explicat pentru Ziare.com medicul.

Exista insa tot felul de dispozitive ce pot fi incercate:

- Perna antisforait este conceputa pentru a va oferi sprijin pentru gat si ajuta caile respiratorii sa ramana deschise in timp ce dormiti.

- Benzile nazale antisforait sunt din plastic si se lipesc pe nas. Acestea sunt concepute pentru a tine fosele nazale deschise.

- Spray-uri antisforait pentru gat sau nas - ajuta la lubrifiarea tesuturilor din spatele gatului, pentru a le opri din vibrare si a nu lasa tesutul muscular sa se relaxeze.

- Proteza antisforait este un dispozitiv oral ce este purtat doar in timpul somnului, pentru mentinerea mandibulei, limbii si valului palatin intr-o pozitie care sa tina caile respiratorii libere. In acest caz, trebuie consultat periodic un medic stomatolog.

- Dispozitivele electrice antisforait se poarta la mana si functioneaza pe baza de impulsuri electrice care fac persoana care sforaie sa isi schimbe pozitia de somn. Din pacate, pacientul nu va avea un somn odihnitor.

- Umidificatorul de camera ii poate ajuta pe cei care sufera de congestie nazala si alergii.

Functioneaza remediile naturiste?

Celor care si-ar dori o abordare "naturista", medicul le transmite ca "nu exista abordari naturiste cu efecte miraculoase", dar se poate incerca gargara cu ceai de salvie, care are efect antiinflamator/decongestionant.

Ce poate face insa o persoana care sforaie (si tine de vointa ei) e sa slabeasca, sa doarma pe o parte, sa renunte la alcool, mai ales seara, inainte de culcare (pentru ca acesta relaxeaza muschii care in mod normal mentin caile respiratoii deschise) si sa se lase de fumat.

Nu in ultimul rand, poate face exercitii care sa previna sforaitul, menite sa creasca tonusul muschilor respiratorii.

Iata cum arata si cum functioneaza unul dintre dispozitivele antisforait.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Dispozitive antisforait, #combatere sforait, #pericole sforait, #greutate sforait, #alcool sforait , #sanatate
Comentarii